Bölgenin en güçlü birliği: İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği

Bölgemizde önemli yer tutan tarım ve hayvancılık konularını bazı rakamlarla gündeme getirmeye devam edeceğiz. Küçük Menderes...

Bölgemizde önemli yer tutan tarım ve hayvancılık konularını bazı rakamlarla gündeme getirmeye devam edeceğiz. Küçük Menderes Havzası'nda tarımın yanında hayvancılığın da önemli yer tuttuğunu çok iyi biliyoruz. İzmir ile birlikte bölgede hayvancılık üzerinde çalışanların ortak noktası, İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği.

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, 'Birlik Ana Sözleşmesi' ile belirlenmiş amaçlar ve çalışma konuları doğrultusunda faaliyet göstermek üzere 1995 yılının Kasım ayında yedi kurucu üyenin önderliğinde kurularak hizmet vermeye başlamıştır. 

Birlik Ana Sözleşmesi doğrultusunda birlik üyeleri ile koordinasyonu sağlayarak üstün verimli hayvanlar yetiştirmesi için, gerek yurt içinde gerekse yurt dışından ithal edilen ve gerekse yerli ırkların genetik potansiyellerinin geliştirilmesi, verimlerinin arttırılması, bunların soy kütüğü ve ön soy kütüğü kayıtlarının tutulması, hayvanlarla ilgili sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ve sigorta işlemlerinin yapılması, üyelerin eğitimlerinin sağlanması,

Üyeler arasında yarışmalar düzenlenmesi, ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile üretimin yurt içi ve yurt dışında pazarlanması, ürünlerin değerlendirilmesi için gerekli tesislerin kurulması, işletilmesi çalışmalarını içermektedir.

Doğan buzağıların küpelenerek hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık il-ilçe müdürlüklerinin sistemine hem de birlik sistemine kayıt yapılması, üyelerin beyanı doğrultusunda ölen, satılan ve yeni alınan damızlıkların güncelleme işlemleri, işletmelerde mevcut damızlıkların düşen kulak küpe numaralarının küpe firmasına basımı için talepte bulunmak, gelen aynı kulak numaralı düşen küpenin sığırlara takılması, anne baba bilgisi bulunan pedigri alma şartlarını sağlayan damızlıklara alım satım esnasında üyelerin talebi doğrultusunda pedigri belgesi basımı için merkez birliğine yazışmalar yapmak belgesi basılma takibi ve belgenin talep eden üyeye teslim işlemleri

Üyelerin yurt dışından getirmiş oldukları ithal damızlıkları kayıt yaptıktan sonra birlik veri sisteminde kayıt yapılması, baba bilgilerinin sisteme işlenmesi ve takibi, saha ve büro personelleri tarafından yapılan küpeleme ve sisteme kayıt işlemlerinden sonra hayvancılık desteklemeleri hakkında uygulama esasları tebliği doğrultusunda üyeler, süt ve buzağı desteklemesi ödemelerinin hazırlanması işletmelerinden alına damızlık başına süt numunelerinden analiz sonuçlarına göre süt analiz desteklemesi, ödemelerinin hazırlanması çalışmaları birlik tarafından yapılmaktadır

Süt Analiz Laboratuarı

2010 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile merkez birliği arasında işletme veya inek sütü numunelerinde süt içerik analizi işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu protokol çerçevesinde (protein, yağ, toplam kuru madde, laktoz ve somatik hücre ve üre), 2014 yılında 19.747 hayvandan 69.834 adet süt numunesi alınmış ve analizi gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerden 51.846 adeti, destekleme şartlarına uygun sonuç vermiştir. 14.233 hayvan desteklemeden yaralanmıştır.

2015 yılında 28.088 adet hayvandan 89.252 adet süt numunesi alınarak analizi gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerden 77.612 adedi destekleme şartlarına uygun sonuç vermiş. 24.219 adet hayvan desteklemeden yararlanmıştır.

2016 yılında gönüllülük esasına göre devam ettirilen proje ile 17.000 adet hayvandan 58.040 adet süt numunesi alınarak analizi gerçekleştirilmiş olup analizi için numune alınan 17.000 adet hayvanın tamamı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenecek teşvik miktarını almaları ön görülmektedir.

Düve çiftlikleri, 2014 yılı Şubat ayında eğitim çiftliği yapmak üzere Torbalı'nın Eğreci Mahallesi'nde  44.000 metrekare arazi, 473.000 TL bedele satın alınmıştır. Yatırım ile ilgili proje çalışmaları devam etmektedir. Bergama'da 13.125 metrekare arazi üzerinde bulunan 100 baş kapasiteli düve çiftliğinin tadilatı 2015 yılında tamamlanarak kapasitesi 250 başa çıkartılmıştır. Düve çiftliklerine alınacak hayvanların ön bakım işlemelerinin yürütülmesi amacıyla Ödemiş'te 10 yıllığına kiralanan 23.200 metrekare tarla içerisindeki 150 baş kapasiteli Ödemiş Karantina Çiftliği, 2016 yılında yurt dışına ithal edilen simental ve montofon düvelerinin karantina işlemlerinin yapılması amacıyla yapılan tadilat ve inşaatlar neticesinde 600 baş hayvan kapasitesine çıkartılmıştır.

Tire'de 12.000 metrekare arazi üzerinde kurulu bulunan mevcut 1.500 baş kapasiteli düve çiftliği ile Ödemiş'te 62.750 metrekare arazi üzerinde kurulu bulunan mevcut 1.250 baş kapasiteli düve çiftliği faaliyetlerine devam etmektedir.

2017 Nisan ayı itibariyle Tire düve işletmesinde 580 baş, Ödemiş düve işletmesinde 643 baş toplam 1.223 baş hayvan barınmaktadır. 2017 Nisan ayı itibariyle Ödemiş Karantina Çiftliği, boş olup yeni alınacak düvelerin ön bakım işlemlerine hazırlık yapılması amacıyla çiftlikte dezenfeksiyon ve bakım çalışmaları yapılmaktadır.

Düve Alım Satımı

Birlik tarafından üyelere ait düvelerden çiftliklere 2014 yılında 595 baş, 2015 yılında 741 baş, 2016 yılında 422 baş olmak üzere toplamda 1758 baş düve alımı gerçekleştirilmiştir. Çiftliklerden yapılan düve satışı; 2014 yılında 289 baş, 2015 yılında 435 baş, 2016 yılında 405 baş, 2017'nin ilk üç ayı itibariyle 66 baştır. İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından   bu dönemlerde toplam 1195 baş düve satışı gerçekleştirilmiştir.

 HAZIRLAYAN: SEVAL KONURALP 

Bakmadan Geçme