Bir Ödemiş lezzeti: Katmer
Ödemiş'in yerel tatlarından katmer şehir dışından gelen misafirlerin favori kahvaltısı olmayı sürdürüyor. Ana maddesi yufka, yumurta...
Ödemiş'in yerel tatlarından katmer şehir dışından gelen misafirlerin favori kahvaltısı olmayı sürdürüyor.
Ana maddesi yufka, yumurta ve maydanoz olan tipik Ege mutfağı örneği katmerin lezzeti Ödemiş'in sınırlarını aştı. Şehir dışından gelen misafirlerin yanında Ödemişlilerin de sahip çıktığı katmer, yerel mutfak kültürünün vazgeçilmezi olarak kentte varlığını sürdürüyor.
Baba mesleği
Ödemiş'in marka lezzetlerinden Ödemiş köfte ve Töngül pidesinin yanında özellikle kahvaltılarda rağbet gören Ödemiş katmeri severek tüketilen bir ürün. Ödemiş Fatih Caddesi üzerindeki mütevazı dükknında 3 yıldır katmercilik yapan Özlem-Harun Aksu çifti, özellikle Cumartesi günleri yaşadıkları yoğunluktan hayli memnun. Kahvaltının yanı sıra çalışan kesimin hızlı öğle yemeği tercihinde de katmerin öne çıktığını belirtiyor.
20 yıldır katmercilik yaptığını söyleyen Harun Aksu, bunun baba mesleği olduğunu söyledi. 3 yıldır da eşi Özlem Hanımla birlikte bu dükknı işlettiklerini ifade etti. Şehir dışından gelen misafirlerin büyük şehirlerde bu lezzete erişemediklerini, katmeri hem yiyip hem de paket yaptırarak götürdüklerini dile getirdi.
İşin sırrı ustada ve tulum peynirinde
Yufka, yumurta, maydanoz ve kızartmak için sıvıyağ gerektiren katmerin lezzetinin sırrı Harun Aksu'ya göre ustanın maharetli elleri, ustanın kendisinin açtığı yufka, göz kararı ölçüleri, ateşin miktarı ve Ödemiş'in olmazsa olmazı tulum peyniri. Başka şehirlerde de katmer benzeri ürünler bulunduğunu ancak peynir tercihinin kaşar olduğunu söyledi.
Ödemiş'te bugüne kadar hamburger, pizza gibi uluslar arası tanınır beslenme ürünlerinin tutulmadığını da sözlerine ekleyen Harun Aksu, 'bunun sebebi yerli Ödemiş mutfağı ve kendi ürettiğimiz ürünlerdir' dedi.
Özlem ve Harun Aksu çiftinin Ödemiş-İzmir yolunda Fatih Caddesi üzerinde Özhar Katmerci adıyla 20 numaralı mütevazı dükknda marka katmerini tüketicilere sunmaya devam ediyor.
Başar Uçar