Bilmiyoruz, öğrenmiyoruz…

Bir şeyi bilmeden savunmayı veya biliyormuş pozisyonlarına yatmayı ne kadar de seviyoruz. Özellikle siyaset, tarih ve...

Bir şeyi bilmeden savunmayı veya biliyormuş pozisyonlarına yatmayı ne kadar de seviyoruz.

Özellikle siyaset, tarih ve kültür konularında ahkam kesmeyi pek seviyoruz. Hamaset denilen 'Dinleyenleri etkilemek veya heyecanlandırmak amacıyla yapılan abartılı anlatım' tarzına bayılıyoruz.

Araştırmak ve öğrenmek de istemiyoruz. Halbuki artık elimizin altında cep bilgisayarları var. Cep telefonları, bildiğiniz gibi sadece telefon değil alnı zamanda en geniş kapsamlı kütüphaneler haleni gelmiştir.

Ben kurtuluş savaşı yıllarındaki 'İnönü Savaşı' ile olarak bildiğimiz savaşın adının İsmet İnönü'den kaynaklandığını sanırdım. Oysa savaş İnönü kasası civarında yapılmış ve İsmet Paşa da soyadı kanunu çıktıktan sonra bu soyadını almış.

İnönü, İç Anadolu bölgesinde bulunan Eskişehir ilinin bir ilçesi imiş.

Belki tarih öğretmenimiz söylemiş olabilir ama ben hep o savaşa İnönü komutanlık ettiği için bu ismin verildiğini düşünürdüm.

Örneğin ben Hıristiyanlık kelimesinin İsa adından geldiğini bilmezdim. Bizim İsa dediğimiz isim Yunanca'da Hristos imiş. Batılılar da 'Cris' derlermiş. Yani 'Cris taraftarı', Crisçi anlamında imiş.

Aynı Musevi, İsevi ve Muhammedi der gibi.

Bizde genel anlamda kelimelerin siyasi kimlikleri vardır. Kimileri 'hayırlı sabahlar' demeye özen gösterirken kimileri de 'günaydın' demeyi tercih eder.

Tanrı derseniz sanki Hristiyan veya batılı dili kullanmış gibi hissedersiniz kendinizi.

Oysa kelimenin kökeni eski Türkçe'deki Tengri'dir.

'Tengride bolmış türük bilge kagan bu ödke olurtum' (Tanrı gibi ve Tanrı'dan olmuş Türk Bilge Kağan bu devirde tahta oturdum)

'Üze kök tengri asra yagız yer kılıntukda ekin ara kişi oglı kılınmış' (Üstte mavi gök (yüzü) altta da yağız yer yaratıldığında, ikisinin arasında insanoğulları yaratılmış)

Tengri, eski Türkçe'de gökyüzü demektir. Gök Tengri de mavi gökyüzü anlamındadır.

Eski Türkler'de göy tanrı inancı varmış ve göğe yaratıcı gözüyle bakarlarmış. Yani Tengri kelimesini yaratıcı anlamında kullanırlarmış.

Allah kelimesi de Arapça'da 'El İlah' yani İlahların en ilahı anlamındadır. Allah kelimesi Arap coğrafyasında İslam'dan önce de vardır. Bunun en belirgin örneği İslam peygamberi Hazreti Muhammed'in babasının adının Abdullah olmasıdır.

Lafı nereye getireceğim…

Ortaokuldan sosyal bilgiler öğretmenim Behiç Galip Yavuz'un son çıkan 'Dinler, Hz. Muhammed ve Türkler' kitabında buna benzer bilgiler bulabilirsiniz.

Derleme bir bilgi kitabı tarzındaki kitabın içeriğinde neler var sanıyorum biraz anlatabildim.

Mekke'nin tarihteki yeri, Kabe'nin kim tarafından inşa ettirildiği… Kürt adının eski Türkçe metinlerde bulunup bulunmadığı…

Kitapta belki katılmadığınız noktalar olabilir. Hatta çok fazla ayrıntı bilginin bulunduğunu söyleyebilirsiniz.

Peki kitabı nasıl elde edebilirsiniz? Behiç Galip hocayı gördüğünüzde kendisinden isteyebilirsiniz. Çantasında mutlaka bir iki kitabı vardır. Öğlenden önce ya öğretmenevinde ya da Cep Sineması yanındaki Park Kafe'dedir.

Meraklılarına iyi okumalar…

Bakmadan Geçme