´BELDELERİN ÖNCEDEN SAHİPLERİ VARDI´
 ´BELDELERİN ÖNCEDEN SAHİPLERİ VARDI ŞİMDİ SAHİPSİZ´ Selçuk Bilgi: Şimdi gelişmiş kooperatifler hep en gelişmiş ülkelerde. Amerika...
´BELDELERİN ÖNCEDEN SAHİPLERİ VARDI; ŞİMDİ SAHİPSİZ´
Selçuk Bilgi: Şimdi gelişmiş kooperatifler hep en gelişmiş ülkelerde. Amerika Birleşik Devletleri'nde tarımsal sulama elektriğinin dağıtımını bir kooperatif üstlenmiş. Koskoca ülkenin tamamını.
Çok önemli bir kamu hizmetini üstlenmiş, götürüyor. Bakanlığın bir uzvu gibi.
Yönetim yaklaşımı işin özeti.
Selçuk Bilgi: Kesinlikle öyle. Mesela en gelişmiş kooperatifler Ege Bölgesi'nde İzmir'de. İzmir'de seçilmiş, öne çıkmış 10 kooperatif var. Bunun bir tek sebebi var. O da Aziz Kocaoğlu. Her ilde belediye başkanı yok mu? Var. O illerde tarımsal üretim yok mu? Var. O tarımsal üretim yapılan kooperatiflere iyileştirme yapılarak, gıda güvenliği doğrultusunda onlara ürünlerini üretme ve satın alıp yine halkına yedirecek şekilde imkan verilirse kooperatiflerin kendiliğinden gelişmesi sağlanmış olmaz mı?
Yönetim anlayışı mı yoksa yönetimin üreticiye karşı aldığı tavır mı önemli olan?
Selçuk Bilgi: Yönetim anlayışı esas olan. Bir de bizim politikacılarımızda özel sektörü geliştirmek, onları biraz da seçimlerde finansında kullanma düşüncesi de hakimdir. Ama bir tarafta Türkiye'de 81 ilde kooperatifçiliği bu amaç ve yöntemle kullanacak çalışmalar yapılırsa, her yerde lokal kooperatifler gelişirse bütün olarak ülkenin tarımı belli bir noktaya ulaşmış olur. Hangi bölgede ne üretiliyorsa o ürünler öne çıkmış olur ve hiçbiri diğerinin önünü kesmez. Bölgelerin ürün desenine göre üretim kooperatifleri olmalı.
Siz daha önce belediye başkanlığı da yaptınız.
Selçuk Bilgi: Evet yaptım.
Büyükşehir yasası çıktı. Daha önce belediye başkanlığını yaptığınız Bademli artık bir mahalle ve muhtariyetle temsil ediliyor. Yasanın öncesindeki ve sonrasındaki uygulamaları da bilen biri olarak yeni yasayı bize nasıl yorumlarsınız?
BÜYÜKŞEHİR YASASI: EŞİTSİZLİKLER GİDERİLMELİ
Üreticiyi etkileyen yönü nedir?
Selçuk Bilgi: Tarımı engelleyen bir sürü faktör var içinde. Onlar giderilerek yapılırsa Avrupa Birliği standartlarına uygun olur. Köylü nüfus dikkate alınmalı, kalem kalem geçiş gözetilmeli.
Belde belediyelerinin tüzel kişiliklerinin kaldırılması nasıl etkiledi?
Selçuk Bilgi: Beldelerin önceden sahipleri vardı. Onlar tarafından ama eksi ama artı sahiplenilirdi. Şimdi onlar sahipsiz. Doğduğumdan beri benim köyüm belediyelikti. Kendi adıma konuşmam gerekirse, ben alışamadım. Bir- iki üretim, tarım yolunun yapılması gibi birkaç temel yatırımın yapılmış olması haricinde, belde belediyeleri çok hizmet yapıyorlardı.
Kooperatifiniz 550 ortaklı. Ortak sayısını arttırmak için bir çalışma yapmanız gerekiyor mu yoksa üreticiler ortak olmak için doğrudan size ulaşıyorlar mı?
DEVAMI YARIN