Başka işlerle uğraşırsan seni pejmürde ederiz

Bir bakanın ağzından çıkan bir söz bu: Başka işlerle uğraşırsan seni pejmürde ederiz. İçişleri Bakanı Süleyman...

Bir bakanın ağzından çıkan bir söz bu: Başka işlerle uğraşırsan seni pejmürde ederiz. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Ekrem İmamoğlu için söylüyor bu sözü. Yazılı ve görsel medyada duymuşsunuzdur.

'Pejmürde ederiz' diyor, ederim demiyor. Dayandığı, güvendiği biri var sanki ya da öyle görünmek istiyor.

Açıkça tehdit içeren bu sözü sizi bilmem ama ben bir bakana yakıştıramadım. Bu söz, bir bakanın değil de sanki bir mafya liderinin ağzından çıkıyor gibi. Karşısındaki kişi, sıradan biri dahi olsa bu söz söylenmemelidir. Bir bakanın görevleri arasında insanları 'pejmürde etmek' gibi bir görevi yoktur. Hele içişleri bakanı olarak karşındaki kişi suçlu dahi olsa onun da haklarını korumak zorundasınız. Suçluyu bile pejmürde edemezsiniz. Suçlunun cezasını ancak yasalar verir. İçişleri bakanı olarak kendinizi yasaların yerine koyamazsınız. Senin dediğin; astığı astık, kestiği kestik olan totaliter yönetimlerde olur. Bence içişleri bakanının ağzından çıkan bu sözler, bir talihsizlik olmuştur.

Sayın bakan, kendi partisinden biri İmamoğlu'nun gösterdiği davranışı göstermiş olsa aynı sözleri sarf eder mi acaba? Aynı işi hanım yaparsa kaza, hizmetçi yaparsa suç anlayışı burada da kendini göstermektedir.

İçişleri bakanı olarak pejmürde etmek istediğiniz birilerini arıyorsanız, geçmişte ve bu günlerde sık sık karşılaştığımız hatta bakanlarınızdan birinin 'Bir kereyle bir şey olmaz' dediği Kuran kurslarında ve fıkıh derneğinde erkek çocuklara tecavüz eden sapkınlar var, işe oradan başlasanız diyorum. Bunu yaparsanız hem kendi partililerinizin hem de muhalefet partililerin tamamından destek bulusunuz. Kamuoyunun desteği arkanızda olur.

İster bakan ol ister sıradan bir insan; ağzından çıkan sözleri sonu nereye varır diye düşünmek gerek. Bir kere söylenen söz geri alınmıyor.

Pejmürde kelimesi için TDK sözlüğünde şöyle yazıyor: 'Dilimize Farsçadan geçmiştir. Sıfat olarak kullanıldığında pejmürdenin iki anlamı vardır. Kılık kıyafet için kullanıldığında yırtık pırtık, eski püskü gibi anlamları bulunur. Kişi için kullanıldığında ise eski püskü kılıklı, üstü başı dağınık ve perişan anlamına gelmektedir. Pejmürde etmek yerine insan için genellikle perişan etmek şeklinde kullanılır.'

Bir insan nasıl pejmürde edilir?

Sayın bakanın bugüne dek pejmürde ettiği birisi var mı acaba?

'Partili Cumhurbaşkanlığı' sistemine geçtikten sonraTürkiye'de partililer arasında ayrışım hızla ilerliyor. Bendensen sapkın olsan dahi iyisin, benden değilsen allameyi cihan olsan yaşama hakkın yok. Ya taraf olursun, ya da bertaraf anlayışı hüküm sürüyor.

Parti ayrımı yaparak, karşı partililere düşmanmış gibi bakarak bir yere varamayız. Bu topraklar üzerinde yaşayan insanlar olarak birbirimize her zaman ihtiyacımız olacaktır. Atalarımız, nasıl birlik olup da bu ülkeyi kurtardılarsa bize düşen görev, birlik olarak bu ülkeyi ilelebet yaşatmak olmalıdır. Ödemiş'imizin kurtuluşunun 97. yıl dönümünü coşkuyla kutladığımız bu günlerde Atatürk ve yol arkadaşlarını saygıyla anarak Allah'tan rahmet dilerim.

Ne mutlu geçmişini bilene, ne mutlu geleceğini sağlam temeller üzerine oturtmaya çalışana.

Sevgi, saygı ve mutluluklar.

Bakmadan Geçme