BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİREREK KİLO VEREBİLİRSİNİZ
Herhangi bir öğünü bağırsaklarımız için nasıl yararlı hale getirebiliriz? Tabi ki içerisine zengin probiyotik ve fermente...
Herhangi bir öğünü bağırsaklarımız için nasıl yararlı hale getirebiliriz? Tabi ki içerisine zengin probiyotik ve fermente edilmiş (kısmen probiyotik) gıdaları daha fazla kullanarak. Probiyotikler bağırsaklarda yaşayan dost bakterileri beslerken probiyotikler de bu faydalı popülasyona eklenirler. Hem probiyotik hem de doğal fermente olmuş probiyotik içeren gıdalar (probiyotik yoğurtlar, kefir, lahana turşusu…) bağırsak mikrobiyatamızdaki yararlı bakterilerin nüfusunu arttırır, bu şekilde bağışıklığımız daha kuvvetli olur. Aynı zamanda sindirim sisteminin ve metabolizmanın optimal seviyede çalışmasına destek olarak kilo vermeyi de kolaylaştırır.
Fermente besin nedir?
Fermente gıdalar, kontrollü mikroorganizma çoğalması ile makro ve mikro besin öğelerinin enzimatik dönüşümleri yolu ile yapılan yiyecekler ve içecekler olarak tanımlanırlar. Önemli bir nokta ise pişirilen, haşlanan veya fırınlanan hiçbir besin içerisinde canlı mikroorganizmanın yaşama şansı olmadığıdır. Bunu göz önünde bulundurarak tüketmenizi tavsiye ederim.
BAZI FERMENTE BESİNLER
Yoğurt
Peynir
Ayran
Kefir
Tarhana
Sirke
Lahana turşusu
Probiyotik nedir?
Çoğunluğu bağırsaklarımızda olmak kaydı ile sindirim floramızdaki dost bakteriler olarak bilinirler. Yeterli miktarda alındığında sağlığa yarar sağlayan mikroorganizmalardır. Birçok farklı türü olan probiyotikleri bazı yiyeceklerden ve özellikle daha etkili şekli olan takviyelerden alabilirsiniz.
Prebiyotik besin nedir?
Canlı olmayan ve bağırsak mikrobiyatasını düzenleyerek sağlığı olumlu yönde etkileyen besin bileşenleridir. Prebiyotikler bağırsak mikrobiyatasında bulunan mikroorganizmaların bileşimini ve aktivitesini vücudu olumlu yönde etkileyerek bağırsak hareketlerini düzenlemekte ve zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektedir. Özetle bizim için çok önemli olan probiyotiklerin besinidir.
PREBİYOTİK BESİNLER
Kuşkonmaz
Yer elması
Pırasa
Yabanmersini/çilek
Muz
Lahana
Elma
Brokoli
Karnabahar
Bal
BAĞIRSAK DOSTU BAZI BAHARATLAR
Zerdeçal
Tarçın
Fesleğen
Kekik