Ata yadigârı karakılçık buğdayından nohut mayalı ekmek ürettiler

Ödemiş'e bağlı Birgi'de yıllardır ekmek üretimi yapan Tokoğlu Ekmek Fırını Türkiye'de ilk kez karakılçık buğdayından nohut...

Ödemiş'e bağlı Birgi'de yıllardır ekmek üretimi yapan Tokoğlu Ekmek Fırını Türkiye'de ilk kez karakılçık buğdayından nohut mayalı ekmek üretti. Müşterilerden gelen talepler sonrası üretime geçen fırın, ürettikleri ekmekleri Pazartesi ve Cuma günleri satışa sunacak.

 

Türkiye'de ilk kez!

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Erdem Tok, 'Fırınımıza gelen talepler sonrası Ödemiş'te hatta Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Ata yadigrımız karakılçık buğdayından yıllar sonra ilk kez ekmek üretmeye başladık. Karakılçık buğdayı ata tohumlarımızdan gelen çok özel bir ürün, bu buğdaydan Türkiye'de çeşitli yerlerde ekmek üretimi yapılıyor ancak biz bu buğdaydan nohut mayalı ilk kez köy ekmeği ürettik. Bizim farkımız ilk kez nohut mayalı olarak üretim yapmamız oldu. Hibrit tohumlardan üretilen buğdaylar glüten taşıyor. Karakılçık buğdayından üretilen ekmeklerde glüten yok denecek kadar azdır. Aynı zamanda buğday protein olarak da çok yüksek içeriğe sahip. Tokoğlu Ekmek olarak bu ürünümüzü Pazartesi ve Cuma günleri satışa çıkaracağız. Bu konuda müşterilerimiz bizlerle iletişime geçebilir 'dedi.

 

Nostalji oldu

Fırın yeni ürünle Ödemişlilere de bir nostalji yaratmış oldu. Neredeyse yok olmaya yüz tutmuş karakılçık buğdayından yıllar sonra ilk kez bölge de ekmek üretilmeye başladı. Tarihi geçmişi ve doğallığıyla karakılçık buğdayı hem Anadolu'nun hem de bölgemizin önemli değerleri arasında yer alıyor.

 

Karakılçık buğdayı

Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan alıyor. Genellikle Ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türü. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer buğday türleri kadar bütçe sağlamaması ve bununla beraber buğday taneleri iri ve sert yapıda olduğu için yeni nesil buğday öğütme makinelerinin öğütememesi. Bunları baba mesleği olarak göre çiftçiler neslinin tükenmemesi adına devam ettiriyor. Ancak bunları öğütecek değirmen bulmakta bir hayli zorlanıyorlar.

 

Karakılçık buğdayı üretimi

Karakılçık buğdayı normal biçerdöverlerle değil sadece orakla biçilmekte. Ancak günümüz buğdaylarından besin değeri, mineral ve vitamin bakımından kıyaslayacak olursak yaklaşık altmış kat daha fazla kaliteli olduğu da biliniyor. Esmer buğday veya ata tohumu olarak bilinmekte. İçerisinde demir, fosfor A, E, K, C vitaminleri, fosfor kadar potasyum açısından da oldukça zengin içerikli. Ayrıca karakılçık buğdayı selenyum açısından zengin bir içeriğe sahip olduğu için cilde de oldukça faydalı. Buğdayın içerisindeki lif minareleri yüzünüzdeki aknelere karşı yardım ederek sivilcelerden de kurtulmanıza fayda sağlıyor. Ayrıca en az cilt sağlığı kadar saçlar için de gerekli mineral ve vitaminleri bünyesinde barındırarak saçı besliyor ve koruyor.

 

Karakılçık buğdayının faydaları

Karakılçık buğdayı içerisinde bol miktarda lif bulundurduğu için sindirim sistemimize de oldukça faydalı. Bağırsaklarımızın çalışmasını sağlayarak kabızlık gibi oluşan veya oluşabilecek rahatsızlıkları ortadan kaldırıyor. Ayrıca koroner damarların hastalıklarına da bulaşma riskini azaltıyor. Uzman hekimler tarafından yapılan bir araştırma sonucunda erkek bireyler için günlük sekiz gram ve kadın bireyler için de günlük altı gram buğday tüketimi kesin kılınmış. Bunlarla beraber hem yaşlı hem de genç bireylerin zihin sağlığını ve hafızasını güçlendirip koruyarak hem zinde hem de ruhsal açıdan rahat olmayı sağladığı belirtiliyor.

Halil Yörük (DOĞUŞ)

 

Bakmadan Geçme