Arı sokması
Arı, bal ve bal mumu yapan fakat iğnesiyle sokan bir böcektir. Hassas bünyeli kimseleri soktuğu zaman...
Arı, bal ve bal mumu yapan fakat iğnesiyle sokan bir böcektir. Hassas bünyeli kimseleri soktuğu zaman şok geçirmelerine sebep olabilir. Eşek arıları ise bal arılarına nazaran daha tehlikelidir.
Arı sokmasında yapılacak ilk iş, arının iğnesini ucu yakılmış bir iğne ile çıkarmaktır. Sonra ise soktuğu yerin alt ve üstünden sıkıca boğulur. Üzerine soğuk su dökülür. Ayrıca aşağıdaki reçetelerden biri uygulanır.
Reçete 1: Bir demet taze maydanoz, iyice dövülüp arının soktuğu yere sarılır.
Reçete 2: Bir baş sarımsak, iyice dövülür. Üzerine iki tatlı kaşığı zeytinyağı konur. İyice karıştırılır. Sonra arının soktuğu yere sarılır.
Reçete 3: Bir tutam nane, ağızda çiğnenip arının soktuğu yere sürülür.
Reçete 4: Bir kahve fincanı amonyak ile üç kahve fincanı su karıştırılır. Bu su ile arının soktuğu yer iyice yıkanır.
Reçete 5: İki su bardağı suyun içine bir çorba kaşığı kekik konur ve kaynatılır. Lapa haline gelince arının soktuğu yere sürülür.
Reçete 6: Dört su bardağı suya bir avuç ebegümeci konur. 15 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra bu su ile arının soktuğu yer yıkanır. Ebegümeci de üzerine sarılır.
Reçete 7: Arının soktuğu yer, sirke veya tuzlu su ile yıkanır. Üzerine tentürdiyot sürülür.
Not: Paylaşımlarımız tedavi amaçlı değil, bilgi amaçlıdır.