ADD ve CHP’den zafer açıklaması

Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubesi ile CHP Ödemiş İlçe Başkanlığı, 3 Eylül Ödemiş’in Kurtuluşu’nun 98. yılına...

Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubesi ile CHP Ödemiş İlçe Başkanlığı, 3 Eylül Ödemiş'in Kurtuluşu'nun 98. yılına özel basın açıklamasında bulundu.

'Direnişçilerin mücadeleleri, tüm Kuva-yı Milliyecilere cesaret vermiştir'

Açıklama şöyle: 'Osmanlı Devleti, Mondros Ateşkesi'nden sonra hem I. Dünya Savaşı'nın yenikleri arasında olduğunu olurluyor, hem de her bakımdan bitkin ve yoksun bir durumda olduğu için savaştan çekiliyordu. Son on yılda yüz binlerce gencini savaşlarda yitirmiş olan Osmanlı, yeni bir savaşa ve askerliğe karşı isteksizdi ancak bazı yurtseverler ve aydınlar, işgal edilen ya da edilecek bölgeleri kurtarmak amacıyla yerli cemiyetler oluşturmanın yolunu seçtiler.

Anadolu'nun birçok köşesinde olduğu gibi Ödemiş'te de Kuva-yı Milliyeciler, emperyalist istilacılara karşı silaha sarılarak direndiler. Ödemiş Kuva-yı Milliyesi de bu direnişlerin bir bölümünü, hatta ilk kurşunu atan kıvılcımın ateşleyecilerinden oldu. 15 Mayıs 1919 yılında Yunanlıların İzmir'i işgali, tüm Anadolu'da büyük yankı uyandırmış, gazeteci Hasan Tahsin başta olmak üzere direnişçilerin mücadeleleri, tüm Kuva-yı Milliyecilere cesaret vermiştir. İzmir'in işgalinin iki ay kadar öncesinde Ödemiş'te Kaymakam Zühtü Bey, Refik Şevket İnce, Yüzbaşı Tahir Bey, Jandarma Yüzbaşı Edip Sarıefe, İsmail Efe, Ali Efe, Gökçen Hüseyin Efe öncülüğünde Mart aylarında direnişi örgütlemeye başlamışlardı.'

'Ödemişli çarpışmacıların toplam sayısı…'

Devamında, 'Ödemiş'te Yiğit Ordusu adıyla Kuva-yı Milliye oluşumu tamamlandıktan sonra çarpışacak yiğitlerin komutanlığına getirilen Yedek Subay Üsteğmen Ali Orhan İlkkurşun komutasında 30 Mayıs 1919'da 15 yedek subay ve 15 jandarma eri, Ödemiş'in batısındaki Hacı İlyas köyü tepelerini tutmak için yola çıkmışlar, 31 Mayıs 1919 günü Ödemiş'teki Kuva-yı Milliye örgütü komutanı Yüzbaşı Tahir Bey, emir subayı Hamit Şevket ve Harekat Subayı Ahmet Rıfat Bey, yanlarında 50 gönüllü ile Ödemiş'ten törenle Hacı İlyas köyüne gitmişlerdir.

Doktor Mustafa Bengisu, Hacı İlyas köyünün doğusunda bir sahra hastanesi kurarak cephe gerisinde önemli bir hizmeti yerine getirmiş oldu. Tire ile Ödemiş arasındaki Zincirlikuyu'da Tire'den gelebilecek Yunan saldırısına karşı komutasındaki 100 Ödemişli milisle önlem alan Yedek Subay Teğmen Ahmet Şükrü Konuk komutasındaki direnişçiler de hesaba katılırsa Ödemişli çarpışmacıların toplam sayısı, 250 ya da 260 kadardı. Diğer noktalara bırakılan ve çarpışma dışı kalan savaşçılar ise yanları denetlediler. Direniş böyle başladı.

Ödemiş halkının örgütlü bir biçimde Hacı İlyas'ta ilk kurşunu sıkması, arkasından Postlu Mestan Efe'nin kurduğu Kuva-yı Milliye milisleri ile Birgi'ye baskınlar vererek Yunanlıları kayıplara uğratması halka umut olmuş, neredeyse bir yıla yakın bir süre Yukarı Küçük Menderes Havzası'nda emperyalizme karşı kanlı çarpışmalara girişmelerine neden olmuştu' ifadeleri kullanıldı.

'Ödemiş'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılı kutlu olsun'

Açıklamanın devamında şu şekilde son buldu: 'Yörede oluşan ulusal müfrezeler, belirli cepheler kurarak Yunanlılara karşı koydular. Müfrezelerdeki savaşçıları zeybekler ve eli silah tutan diğer halk oluşturuyordu. Düzenli Türkiye Büyük Millet Meclisi Ordusu kurulup I. İnönü, II. İnönü, Sakarya Meydan Savaşı utkularının kazanılması ve en son 30 Ağustos 1922'de Mareşal Mustafa Kemal Paşa yönetimindeki Türk ordusunun Afyon Ovası'nda Başkomutanlık Meydan Savaşı'nı kazanmasından sonra Yunan ordusu, İzmir'e doğru kaçmaya başladı. Kaçarken de yakıp yıkıp soykırım uygulayarak Türkleri yok etmeyi amaçladılar Ödemiş'in genç kuşakları, dedelerinin emperyalizme karşı yiğitçe kafa tutup direnişiyle övünç duyarlar. Bu çarpışmalarda şehit düşen dedelerimizin değerli anıları önünde saygı ile eğiliyoruz. Ödemiş'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılı kutlu olsun.'

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme