• Haberler
  • Çevre
  • Akdeniz’in oksijen kaynağı deniz çayırları, küresel ısınmanın tehdidi altında

Akdeniz’in oksijen kaynağı deniz çayırları, küresel ısınmanın tehdidi altında

Deniz tabanlarında yaşayan ve önemli bir oksijen kaynağı olan deniz çayırları, küresel ısınmadan kaynaklı olarak denizlerde...

Deniz tabanlarında yaşayan ve önemli bir oksijen kaynağı olan deniz çayırları, küresel ısınmadan kaynaklı olarak denizlerde gerçekleşen ısınmanın tehdidi altında. Bu canlılar, Akdeniz’e özgü endemik bir tür olarak biliniyor.

45 metre derinlikte ve 30 yıla kadar yaşayabilen deniz çayırları, küresel ısınma ile beraber denizlerdeki sıcaklığında yükselmesi nedeniyle zarar görüyor.

Prof. Gökoğlu: Deniz çayırları ölüyor

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınmaya bağlı olarak denizlerde gerçekleşen ısınma sonucu deniz çayırlarının öldüğünü vurguladı. Gökoğlu, 28.4 derece olarak ölçülen su sıcaklığının tüm zamanların rekoru olduğunu söyledi.

Denizin yüzeyinde 15 metre kalınlığında bir sıcak su tabakasının bulunduğunu, bu tabakanın daha önce de var olmakla beraber ilk kez bu kadar ısındığını belirten Gökoğlu, “Yeşilimsi ve siyahımsı bir tabaka var. Suda planktonları görüyoruz. Bu renk değişimi güneşi çektiği için daha çok ısınmaya sebep oluyor. Bu gidişle 30-31 dereceyi görecek. Deniz çayırları ölmeye başladı. Su sıcaklığı yaşam sınırının üzerinde. Deniz çayırları kavruluyor” dedi.

Denizlere akan akarsuların önlerinin kesilmesi problemi körüklüyor

Öte yandan Gökoğlu, denizlere dökülen akarsuların barajlarla kapatılmasının da deniz suyu sıcaklığını arttıran etkenlerden biri olduğunu söyledi.

Özel işletmelerin kurduğu iskelelerin ve mendireklerin de deniz çayırları için tehdit oluşturduğunu belirten Gökoğlu, bu iskelelerin çok fazla kurulduğu bölgelerde dalga ve sirkülasyon oluşmadığını, bu şekilde turizmcilerin kendi bildikleri dalı kestiğini söyledi. Gökoğlu, “Antalya Körfezi’ni temiz tutan şey kıyı akıntılarıdır. Bu şekilde küçük küçük havuzlar oluşturduk. O havuzcuklar su sirkülasyonu olmayınca gittikçe ısınıyor ve kirlilik oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak Gökoğlu, aynı nedenle suyun ısınmasının suda insanlara zarar verecek ve alerjiye neden olacak maddelerin artışına neden olduğunu da vurguladı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme