- Haberler
- Sağlık
- Akciğer Kanserinde Erken Tanı ve Sigaranın Etkisi Konul Seminer Ödemiş'te Gerçekleşti
Akciğer Kanserinde Erken Tanı ve Sigaranın Etkisi Konul Seminer Ödemiş'te Gerçekleşti
Ege Üniversitesi Solunum Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen 'Akciğer Kanserinde Erken Tanı ve Sigaranın Etkisi' başlıklı bilgilendirme semineri, 15 Mayıs 2025 Perşembe günü saat 15.00'te Ödemiş Ticaret Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Seminerin konuşmacısı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Solunum Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel oldu. Prof. Dr. Göksel, katılımcılara akciğer kanserinin dünyada ve Türkiye’deki yaygınlığı, sigara ile olan doğrudan ilişkisi, tarama yöntemlerinin etkinliği ve sigara kontrol politikalarının sağlık üzerine etkileri hakkında kapsamlı bilgiler sundu.
Prof. Dr. Tuncay Göksel sunumunda, “Akciğer kanseri, dünyada en çok ölüme neden olan kanser türlerinin başında gelmektedir. Bu hastalıkla mücadelenin en etkili yolu sigarayı bırakmak ve erken tanıyı mümkün kılacak tarama programlarını yaygınlaştırmaktır,” ifadelerini kullandı.
Gelişmiş ülkelerde erkeklerde en sık rastlanan kanser türünün prostat, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Göksel, “Türkiye’de özellikle erkeklerde akciğer kanseri birinci sırada yer alıyor. Bunun temel sebebi sigara kullanım oranının yüksek olmasıdır. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski 20 kat daha fazladır. Sigarayı bıraktığınız andan itibaren risk azalmaya başlar,” dedi.
“Sigara Sadece Kişisel Değil, Toplumsal Bir Sorundur”
Göksel ayrıca, sigarayla mücadelede yasaların ve kamusal politikaların önemine değinerek, “Sigara yasaklarının etkili olduğu ülkelerde, içme oranları düşmüş, buna paralel olarak akciğer kanseri vakaları da azalmıştır. Türkiye’de başlangıçta çok başarılı uygulanan sigara yasaları zamanla gevşemiştir. Eğer bu kurallar kararlılıkla uygulanırsa, sağlık alanında büyük kazanımlar elde edebiliriz,” diye konuştu.
Yeni Taramalar İçin Proje Hazırlığı
Prof. Dr. Göksel, Ege Üniversitesi Solunum Araştırmaları Merkezi olarak, 55 yaş üzeri, uzun süreli sigara içen bireyleri kapsayacak bir akciğer kanseri tarama programı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Gerekli finansal ve idari destek sağlandığı takdirde bu taramaların kamuoyuna duyurularak başlatılabileceğini ifade etti.
Seminerin sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Göksel, sigarayla mücadelede hem bireysel farkındalığın hem de toplumsal desteğin kritik rol oynadığını vurguladı. Etkinlik, halk sağlığı açısından son derece önemli bir konunun gündeme taşınması açısından büyük ilgi gördü
Bakmadan Geçme





