- Haberler
- -ALTIN MADENİNE HAYIR
-ALTIN MADENİNE HAYIR
 ZEYTİNLİK&rsquoTE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ: Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş&rsquoin Zeytinlik (Gölcük) beldesinde, Küçükmenderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına...
ZEYTİNLİK’TE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ:
Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş’in Zeytinlik (Gölcük) beldesinde, Küçükmenderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu (Havza-Plat) tarafından düzenlenen “Altın Madenine Hayır Doğa Yürüyüşü” Pazar günü büyük bir katılımla yapıldı.
Belde meydanında köy muhtarı Ferit Aynalı’nın kahvesinde toplanan çok sayıda vatandaş Zeytinlik köyünden Oğuzlar köyü üzerindeki maden arama ruhsatı istenen bölgeye yürüdü.
1500’e yakın vatandaşın katıldığı yürüyüş harmandalı oynayarak sona erdi.
Saat 11.00’de başlayan ‘altın madenine hayır doğa yürüyüşü’ne Küçükmenderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu üyeleri, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Dr. Ülkümen Rodoplu, CHP İlçe Başkanı Mehmet Birlik, CHP Kadın Kolları Başkanı Emine Barut, CHP Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Dalar, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Demirel, CHP’li Ödemiş Belediye Meclis üyeleri, Ödemiş Baro Temsilcisi Av. Erdem Boyacı ve avukatlar, Eğitim Sen Ödemiş Temsilcisi Selim Şahan, Ödemiş Eğitim İş Temsilcisi Ümran Akça Ateş ve öğretmenler, ADD Ödemiş Şubesi üyeleri, ÇYDD Ödemiş Şube Başkanı Ömer Akşahan ve üyeleri, İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yürüyüş için gelen Ödemişliler, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Kent Konseyi başkanı Mesut Ekmekçi de yürüyüş öncesi köy meydanına gelerek, başarı diledi.
Yaklaşık binbeşyüz kişinin katıldığı yürüyüşün bitiminde alanda toplananlara hitaben bir konuşma yapan Havza-Plat sözcüsü Özkan Akgün Küçükmenderes Havzasının tarihi, turistlik ve tarımsal değeri bulunduğuna dikkate çekerek bölgede yaşayan vatandaşlar olarak bu tür girişimlerin her zaman karşısında duracaklarını söyledi.
Yürüyüş kolunun önünde altın madeni konusunda yazılan pankart ve dövizleri taşıyan çocuklar da yürüyüş boyunca, ‘Altın Madeni İstemiyoruz’, ‘Gerçek Altın Biziz’, ‘Gelecek Bizim, Biz Geleceğiz’ gibi sloganlar attılar.
Zaman zaman patika yollardan geçen yürüyüşçüler, bölgenin bol bol fotoğrafını çekmeyi de ihmal etmediler.
Türk bayraklarının da taşındığı yürüyüş boyunca, katılımcılar, bu tür doğa yürüyüşlerinin düzenlemesi gerektiğini ve bölgede altın aramak isteyen firmalara karşı devamlı olarak zinde olunası gerektiğini söylediler.
“KENDİNİZİ ALKIŞLAYIN”
Akgün yaklaşık 1 saat süren yürüyüşün sonunda yaptığı konuşmada, “Sevgili çevre dostları yaşadığı coğrafyanın devamlılığını isteyen duyarlı insanlar üzerinde bulundunuz özel toprak etrafınızda sizi çevreleyen bitkiler soluduğunuz hava yolda yudumladığınız su ve onların geleceğe sürdürülmesi adına katkılarınız için öncelikle kendinizi alkışlayın” diyerek, alanda toplanan kabalığın coşmasını sağladı.
Akgün yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“26077 DEKARLIK ALAN TEHLİKEDE”
“Bulunduğumuz nokta, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden 14 Kasım 2014 tarihli izinle, altın ve gümüş madeni ocağı işletilmesi için, Çevresel Etki Değerlendirme, yani ÇED sürecinin başlatıldığı, 216 dekarlık dikdörtgen alanın alt köşesidir.
Aynı kişiye ait olan, 26077 dekarlık, Zeytinlik, Günlüce, Çobanlar, Gölcük dikdörtgenindeki Maden İşleri Genel Müdürlüğünden alınan arama ruhsatı, ayrı bir potansiyel tehlike olarak durmaktadır. Aslında Alaşehir’den, Kemalpaşa’ya kadar ulaşan Bozdağlar üzerindeki 17 ayrı arama ruhsatı, bundan sonrada olası tehditlerin devam edeceğini gösteriyor. Zira bundan 3 yıl önce Bozdağ zirve güneyinde Kemer Yılanlı üzerinde arama ruhsatı, 3 ay önce ise hemen karşımızda, Avcılar çeşmesi altındaki ÇED süreci, gerek halkın ve Havzaplat’ın tepkisi, gerekse duyarlı atanmış seçilmişlerin katkısıyla geri püskürtülmüştü. Bilimsel ve resmi istatistikler ışığında ülkemiz tarım alanlarının binde dördünü oluşturmasına karşın ülke tarımsal hâsılasının %5’ini katkı koyan, yani Türkiye birim getiri ortalamasının 12 katı getiriye sahip, dünya incir üretiminin%8’ini, patates üretiminde İzmir’in yüzde %98’ini Türkiye’nin %10’unu ülke aşılı meyve fidanının yarısını, park bahçe bitkilerinin şimdilik %20’sini, İzmir tarımsal hâsılasının %70’ini, Türkiye büyükbaş hayvan varlığının %4’ünü süt üretiminin %10’unu Küçükmenderes toprakları karşılıyor. Bozdağlar sıradağları üzerinde 70 tür endemik bitki bir arada yaşıyor ve 3 tür endemik bitki dünyada tek bu ekosistem de yaşayabiliyor.”
“YER ÜSTÜ DEĞERLER HİÇ BİR MADENLE KIYASLANAMAZ”
“Yani 500 bin insanın alın teriyle bereketlenen, 1,7 milyon dekarlık Küçükmenderes topraklarının yer üstü değerleri, hiçbir altın madeniyle kıyaslanamaz. Dolayısıyla, ideolojik, etnik, dini, mezhepsel, ekonomik ya da kişisel nedenlerden dolayı bir anlık adam sendeciliğe ayrılığa ve gerçeklerden uzaklaşmaya lüksümüz yoktur. Her anımızda sahip olduklarımızı unutmayıp gelecek kuşaklara taşıma sorumluluğunda olmalıyız.”
“HAVZA PLAT BU SORUMLULUĞU ÖZÜMSEMİŞTİR”
Küçükmenderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu, kısaca Havzaplat ise bu sorumluğu özümsemiş insanların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Evrensel değerler idealinden, siyaset üstü yapısı, ortak kesişmemiz doğanın devamlılığında, hepimizin birlikteliği ile oluşan bu örgütlenme, sürdürülebilir de olmalıdır.”
“BU TOPRAKLAR DÜNYANIN EN ÖZEL TARIM HAVZASI”
“Altını çizerek söylemeliyiz ki en başta atanmış ve seçilmişler sonrada dünyanın en özel tarım havzalarından biri olan bu toprakların üzerindeki herkes sahip olunan değerler bütününün sorumluluğunu özümserler ve bu bilinçle kararların altına imza atarlar. Bugün yürüyüşümüze katılan herkese çok teşekkür ederiz altın madenine hayır.”
“BU TÜR GİRİŞİMLERİN HER ZAMAN KARŞISINDAYIZ”
Çevre köylerin muhtarları ve Ödemiş’teki çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve üyelerinin destek verdiği doğa yürüyüşünün güzel bir duyarlılık oluşturduğunu söyleyen Zeytinlik Köyü Muhtarı Ferit Aynalı da “Toprağımız, suyumuz ve havamız değerlidir. Bu bölgede kesinlikle altın madeni istemiyoruz ve her zaman bu tür girişimlerin karşısında duracağız” dedi.
Vatandaşlar maden aranması için izin alınmak isteyen bölgede harmandalı oynadı ve ellerindeki pankartları bölgede bırakarak Zeytinlik’e geri döndü.
Bakmadan Geçme