A.LATİF AKA“ALDIĞIMA PİŞMANIM TEKSTİL ARAZİSİNİ SATIYORUZ”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı A. Latif Aka, Aris Medya Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atahan Keçeci’nin sorularını yanıtladı. Ödemiş Ticaret Borsası’nın faaliyetlerinden bahseden Aka, Tekstil arazisi hakkında bilinmeyen gerçekleri anlattı.

A.Latif Aka kimdir?

25 Ocak 1955 tarihinde Ödemiş’te doğdum. İlk ve orta öğrenimi tamamladıktan sonra lisede belli bir dönem okudum ancak öğrenimi yarıda bırakarak, 01 Mayıs 1974 yılında AKA Çırçır Fabrikası kurulmasıyla ticaret hayatına başladım. 31 Ekim 1984 tarihinde Borsa kaydım oluştu. 1986 Yüksek Vergi Ödeme başarısı, 1990 Vergi ödeme üçüncülük ödülü, 1994 Vergi ödeme ikincilik ödülü, 1997 Yüksek Vergi ödeme başarı ödülleri aldım.

24.05.2002 tarihinde AKA PAMUK TESTİL GIDA TARIM ÜRÜNLERİ BESİCİLİK şirketini kurmuş olup halen tarım, hayvancılık faaliyetine devam etmektedir. Bu firmanın yanı sıra 1997 yılından bu yana Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayisinde Tekstil üzerine faaliyet gösteren Yumak Tekstil A.Ş Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmaktayım.

Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı ne zaman oldunuz?

10 Aralık 1996 tarihinde Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildim. En son seçim tarihimiz olan 06 Ekim 2022 Borsa seçimlerinde üyelerimizin birlikte görev yaptığım arkadaşlarımın ve TOBB Başkanımız M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra ısrarı üzerine tekrar göreve devam kararı aldım.

Bunun yanı sıra 30 Kasım 1995’ten bu yana TOBB Genel Kurul üyeliğim devam etmektedir.

Umumi Mağazacılık yapmak üzere 07 Mayıs 1937 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları ile kurulan TOBB İştiraki olan Umumi Mağazacılık Türk A.Ş(UMAT) 2009’dan bugüne Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.

Mayıs 2005 tarihinden bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Borsaları Konsey üyeliğim devam etmektedir.

İlçemizin, sektörün sorunlarını çözüm önerilerini konsey toplantılarında en üst mercilere iletiyoruz. Ödemiş ekonomisine Meslek Komitesi, Meclis, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımla beraber katkı koymaya çalışıyoruz.

 

Ödemiş Ticaret Borsası ve Ödemiş Ticaret Odası çok karıştırılır. Hatta bu iki kurum halk tarafından tek kurum gibi görülür. Çoğu ilçede Borsa yoktur. Ödemiş’te Borsaya neden ihtiyaç duyulmuştur?

Borsa ve Oda aynı kanun ile çalışmaktadır. Fakat Ticaret Borsaları kanunda yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dahil maddelerin (Zirai – Hayvansal ürünlerin) borsada oluşan fiyatlarını tespit, tescil ve ilanı işleriyle meşgul olan Kamu tüzel kişiliğine sahip kurumlardır.

Kambiyo-Menkul Kıymetler ve kıymetli madenler ilgili borsalar bu Kanunun kapsamı dışındadır.

İzmir’in İlçeleri arasında sadece Ödemiş’imizde Ticaret Borsası bulunmaktadır. Ekonomisi tarıma dayalı olan İlçemizin 01.04.1970 tarihinde o dönem ki az sayıda tüccarlarımızın çabalarıyla Ödemiş Ticaret Borsamız kurulmuştur. Kuruluşta emeği olan tüccarlarımızı Şükranla, minnetle ve vefat eden üyelerimizi de rahmetle burada anıyorum.

Ödemiş Ticaret Borsasının üyeleri hangi sektörlerdendir? Kaç üyesi vardır?

Borsamızın 400 adet civarında Üyesi bulunmaktadır. Üyelerimiz Tarım ve Hayvancılık sektöründedir.

7 adet meslek komitesi bulunmaktadır.

Zeytinyağ, canlı hayvan, süt alım ve satımı yapan tacirler, kooperatifler – mandıracılar, patates, soğan ticareti yapan tacirlerimiz, kuru incir – kestane, tekstil ham maddeleri iştigal eden tacirlerimiz bulunmaktadır. Meclisimizde her sektörden temsilci bulunmaktadır.

 

Ödemiş Ticaret Borsası kurulduğu günden bu yana Ödemiş’te ne tür faaliyetler gerçekleştirdi? Ödemiş için yaptığınız hizmetler neler?

Yasamız olan 5174 Sayılı Kanun Yönetmeliklerine uygun olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlarda

bulunmaktayız.

1987 yılından bu güne 5.100 öğrenciye Burs imkanı sağladık. Bugüne kadar dolar bazında 2.539.000 $ Türk Lirası karşılığı 81.248.000.000 TL (Seksen bir milyon ikiyüzkırksekiz bin TL) öğrencilere karşılıksız burs imkanı sağladık.

Borsamız 2003 yılında Ödemiş Devlet Hastanesine MAMMOGRAFI, RÖNTGEN ve Yorumlu EKG cihazı 100.000.000 TL (3.125.000 $) satın almıştır.

Mayıs 2007 yılında Ahrandı da Kurumumuz Ödemiş Ticaret Borsası’nca yaptırılan 350 ton su kapasiteli Yangın Su Havuzu, bölgemizde çıkan Orman yangınlara karşı aktif olarak kullanılmaktadır.

Her yıl düzenli olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin Kurumuza verdiği destekler, Ödemiş Ticaret Borsamızın katkıları ile birleşerek Ramazan ayında Gıda Yardımında bulunuyoruz. (Her Ramazan ayında 1000 aileye gıda yardımı)

Ödemiş Belediyesi tarafından yapılan İftar çadırlarına destek veriyoruz.

Her yıl düzenli olarak Eğitim-Öğrenim yardımında buluyoruz, Okullarımızın çeşitli ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunlardan bazıları

Kurucuova Çayır İlköğretim okuluna Klima (2018 yılında 5.250,00 TL)

Ödemiş Bilim ve Sanat Merkezi ROBOTIK VE KODLAMA ATÖLYESİNE (2019 yılında 15.000,00 TL)

Emirli İlkokul ısınma ihtiyaçları için soba yardım talebinde bulundular 2 adet soba (2019 yılında 1.500,00 TL)

İlkkurşun Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi sergi salonu ve Atölye İnşaatı yardımı (2021 – 7.500,00 TL)

Pandemi zamanında Okulların kapalı olduğunda Öğrencilerin eğitimi uzaktan eğitim görüldüğünde ihtiyaç sahibi 120 öğrenciye Tablet yardımında bulunduk.

23 Ekim 2011 de Van ilimizde meydana gelen depremde mağdur olan vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılamak için kampanyaya destekte bulunduk.

13 Mayıs 2014 gerçekleşen Soma Maden Faciası Yardım Kampanyasına destekte bulunduk.(10.000,00 TL)

Ödemiş -Kiraz – Beydağ da camilerimize gölgelik çadırları yaptırıldı. (2017)

Ödemiş Devlet Hastanesi yeni hizmet binasındaki Suda Doğum Ünitesi Ödemiş Ticaret Borsamızca kurdurulmuştur. Ayrıca Yönetim Kurulu – Meclis Üyelerimizin şahsi katkılarıyla Kardiyoloji Göz bölümlerine Ventılator Cihazı – Tonoref Göz Ölçüm Cihazı satın alınmıştır. (2018)

Borsamız Emniyet Müdürlüğü Trafik Haftası nedeniyle 22 adet kask dağıtımı gerçekleştirdik. (2018)

Ödemiş Emniyetimizin araç alımında katkılarda bulunduk.(2018)

Ödemiş Kaymakamlığı tarafından borsamıza iletilen Filistin İnsani Yardım Kampanyasına yardımda bulunduk.(2018)

Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına yardımda bulunduk (2019-2.500 TL)

Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ekşilik böcekleri ile mücadele kapsamında 750 ADET böcek çekici yem tuzağı yardımı bulunduk. (2020)

Ödemiş’te “Efeler Diyarı Bilime Işık Tutuyor” Tubitak bilim projesine katkı sağladık (20.000 TL -2022)

Kahramanmaraş Merkezli 11 İlimizde ağır hasara yol açan deprem felakatinde TOBB İş Dünyası Konut Seferberliğine 110.000,00 TL katkıda bulunduk. Ayrıca Ödemiş Kaymakamlığımız öncülüğünde düzenlenen Ödemiş El Ele kampanyasına kurumumuz ve üyelerimiz destek verdi.

İlçe Jandarma Komutanlığımız aracılığı ile, 2000 yılından itibaren şehit ve gazi ailelerine çikolata – kolonya hediye etme görevini üstelenmiş bulunmaktayız.

Son 10 yılda kurumumuz bütçesinden sosyal amaçlı yardım olarak 1.260.117, 70 TL çeşitli kurum ve kuruluşlara sosyal yardımlarda bulunduk.

 

Ödemiş’e ve ülkemize büyük bir yatırım olarak kurulan ve büyük sermayelere peşkeş çekilerek çürümeye terk edilen, hurdaları bile yok pahasına satılan böyle bir enkazı Ödemiş Ticaret Borsası neden alma ihtiyacı duydu?

Ödemiş Ticaret Borsası 2009 yılında Ödemiş Tekstil arazisini satın almıştır. Asli görevimiz olmamasına rağmen. Buraya TOBB Ekonomi Üniversitesi’nin Teknoloji Fakültesi ve Ticari Bilimler Fakültesini getirmek, Borsamızın idari binasını yapmak, bu bina içerisinde laboratuar oluşturmak, Ödemişimize kamuya fayda sağlayacağı düşüncesiyle satın aldık.

Tekstil arazisini aldıktan sonra neler yaşadınız? Şu an hala atıl vaziyette durmakta. Burası için projeleriniz neler? Burası ile ilgili birçok basın ve siyasinin olumsuz yorumları oluyor, siz bu konuda neler söylersiniz?

Tekstil arazisini satın aldıktan sonra Fakülte getirmek için hemen çalışmalara başladık. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ne bağlı Ticari Bilimler Fakültesi sözünü Rıfat bey bize verdi. Kendisi sağ olsun buraya 3 sefer geldi. Bu işlere başlamadan önce zamanın Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, dönemin Belediye Başkanı Bekir Keskin ve ben Rıfat beyin yanına gittik ve talepkar olduk. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kaymakam ve Belediye Başkanı’na sordu “bize yardımcı olacak mısınız, zorluk çıkarmayacaksınız değil mi” diye. Bekir Keskin’de gözümün önünde her türlü yardımda bulunacaklarını söyledi. Bunun üzerine Ankara’ya 3-4 sefer ricamız üzerine sağ olsun Münir Bezmez gitti geldi. Sonrasında Ankara’dan heyetler halinde 10-15 sefer gelindi gidildi. Her geldiklerinde Kaymakam ve Belediye Başkanı ile birlikte beraber olduk, gelişmeleri bilgi verdik. 2012 yılında bir proje oluşturuldu.

BEKİR KESKİN “BURADA RANT VAR” DEDİ

TOBB Üniversitesi bir Vakıf Üniversitesi yani bir devlet gücü yok. Ödemişlinin bir katkı sunamayacağını söyledim bu ekonomik şartlarda. Biz bu araziyi verebiliriz dedim. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Adem Şahin’le birlikte Bekir Keskin’in yanına gittik. Projemizi gösterdik. Aldık şöyle projeye baktı “burada rant var” dedi projeyi attı. Kaynar sular döküldü başımdan aşağı. Biz ne ile uğraşıyoruz, bizim karşılaştığımız ne!

ARAZİNİN YÜZDE 95’İNİ KÜÇÜK MENDERES ÜNİVERSİTESİ İÇİN HİBE ETTİK

O dönem muhalefette olan AKP İlçe Başkanı arkadaşımız, dostumuz Muhammet Şen “biz olsaydık her türlü imkanı sağlardık, Ödemiş’e böyle bir şey yapılacak, tebrik ederiz sizi” gibi methiyelerle yanımıza geldiler. Gün oldu devran geldi, Ödemiş’e Başbakan geldi seçim arifesinde. Başbakan Davutoğlu Ödemiş’e geldiğinde “biz buraya Küçük Menderes Üniversitesi kuracağız” dedi. Mahmut Badem Belediye Başkanı olunca yanına gittik tebrik ettik. Biz de dedik ki “ biz buraya düşündüğümüz projeler vardı ancak Başbakanımız buraya Üniversite kuracağını söyledi. Eğer böyle bir düşünceniz var ise arazinin yüzde 95’ini size hibe ediyoruz. Kalan kısım da idari binamızı yapmak istiyoruz.” Dönüp bakmadı bile, orada söylediğimiz orada kaldı!

İMARLI YERE 18. MADDE UYGULAMAYA KALKTILAR

Bu süreç içerisinde idari binamızı yapalım dedik. Dilekçemizi verdik. Buranın yıkılması konusunda mutabık kaldık, kentsel dönüşüm ile birlikte. Belediyenin bilgisi dahilinde yıktık burayı. Ruhsatını almaya gittiğimizde ruhsat veremeyiz, 18. Madde uygulayacağız. İmarlı yere 18. Madde uygulamaya kalktılar. Yıktırdığı binaya yerine idari bina yapabilmemiz için ruhsat verilmedi.

SİYASETEN HEP KÖSTEK GÖRDÜM, HİÇ DESTEK GÖRMEDİM

Dönemin Kaymakamı, Belediye Başkanı, İlçe Tarım Müdürü, Sivil Toplum Kuruluşları’nın Başkanları ile hepimizin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Ödemiş’e Veterinerlik Fakültesi düşünüldüğü söylendi. Odalar Birliği’ne bağlı Fakülte talebimiz vardı olmadı. Ben bu talebimi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bizzat anlatma şansım oldu, Rıfat bey o dönem Cumhurbaşkanımızın özel kalemine yönlendirdi beni sağ olsun onun aracılığı ile görüştüm. Ama bir netice alamadık. STK’larla yaptığımız toplantıda Borsa olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız dedik ancak orada konuşulan yine orada kaldı. Siyaseten hep köstek gördüm, hiç destek görmedim. Kiraz’a açıldı fakülte komşu ilçemizde olması bizi sevindirdi ama keşke burada olsaydı.

Bizim işimiz Ödemiş’e hizmet etmek. Yapı gereği öyleyiz. Burada imkanlarımız dahilinde yaptıklarımızı anlattık. Burada yaptıkları niye yaptın diye sorabilirler ama kimse niye yapmadınız diyemez. Biz de düzgün yerlere, hesabını verebileceğimiz yerlere Kamu kurum kuruluşlara ve Ödemiş’imizin toplum olarak faydalanabileceği yerlere hizmet vermeye çalıştık.

MAHMUT BADEM DÖNEMİNDE YAPILAN MEHMET ERİŞ DÖNEMİNDE DE YAPILDI

5 yıl önce seçim arifesinde Mehmet Eriş bize geldi, bu konuyu biliyorum gereği neyse yapacağız dedi sağ olsun. Bizi bir heyecan sardı. Belediye Başkanı olduktan kısa süre sonra ilk projeye de atıfta bulunarak, orada edindiğimiz tecrübeleri de göz önünde bulundurarak, bir otel, idari binamız, özel hastane, soğuk hava deposu yapmamız lazım dedik. Bu şekilde bir proje üzerine çalıştık. En az 7 kere toplantı yaptık. En son benden okul yeri istemeye geldiler başka bir siyasi partiden. Baktım bunları aşamıyoruz bütün partilerle görüşmeye gittik. Hangi partiye gittiysek yanımızda olduğunu söylediler. Mecliste üyesi olan partilere gittik. Sonrasında hepsini bir araya getirdik. Yine orada bize desteklerini söylediler. Tam bitiyor diyoruz bir yerde çakıl taşı çıkıyor. Daha önce Mahmut Badem döneminde yapılan Mehmet Eriş döneminde de yapıldı.

GELDİĞİMİZ NOKTADA BURANIN SATIŞ KARARINI ALDIK

Bütün bunları böyle anlatırken, yaşarken, bunların hiçbirinin benim asli görevim olmadığını, buraya tek Ödemişimize hepimizin misafiri geliyor, bir fuar düzenleyeceğiz gelen misafirleri yatıracak bir yerimiz var. Ödemiş’in neye ihtiyacı var ona baktık. Vaziyet böyleyken seçim zamanları herkes mikrofonu alıp konuşuyor.

Ben 15 yıldır bu yere bir şeyler yapabilmek için uğraşıyorum. Kimle uğraşıyorum Belediye ile uğraşıyorum. Rant diyorlar, burada rant nerede anlamıyorum. Burası Ticaret Borsası’nın mülkü rant bunun neresinde, Ödemiş’e hizmet etmek için uğraşıyoruz. Ödemiş’te Belediye Başkanı Belediyeyi yönetebilecek kapasitede olmalı ve Meclis üyeleri de onu denetleyebilmeli. Üzülüyorum bir Ödemişli olarak.

Geldiğimiz noktada buranın satış kararını aldık. Bir Allah’ın kulu da burayı satamazsın diyemez. Alırken de kimseye sormadan aldık. Burası bizim mülkümüz. İyi niyetle bir şeye başladık, çok pişmanım. İnsanların şevki kırıldı. İçimden çivi çakasım gelmiyor artık. Ömrümü verdim, zamanımı verdim. Derdimi herkese anlattım. Binali Başkan beni gördüğü zaman kaçardı bıktı benden. Burada böyle bir tasarrufta bulunmamız, kurumumuz bir şans. Elimizden bu geldi, biz bunu yapabildik. Bizim devletin kuruşunda gözümüz yok. Devletle olan bağım, adam gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. İşimiz gereği görevimizi iyi bir şekilde yerine getirmek.

Haber Merkezi

A.LATİF AKA“ALDIĞIMA PİŞMANIM TEKSTİL ARAZİSİNİ SATIYORUZ”

Yorumlar kapalı.