• Haberler
  • 63 ŞEHİT VEREN BOZCAYAKAYA ŞEHİTLER ANITI

63 ŞEHİT VEREN BOZCAYAKAYA ŞEHİTLER ANITI

Osmanlı Dönemi ve Milli Mücadele dönemindeki savaşlarda 63 şehit veren Ödemiş&rsquoin Bozcayaka Mahallesi&rsquonde Ödemiş Belediyesi&rsquonce yaptırılan...

Osmanlı Dönemi ve Milli Mücadele dönemindeki savaşlarda 63 şehit veren Ödemiş’in Bozcayaka Mahallesi’nde Ödemiş Belediyesi’nce yaptırılan “Şehitler Anıtı” 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde törenle açıldı.

Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşları, Trablusgarp Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda 63 şehit veren Bozcayaka’da köy meydanında yaptırılan anıt için düzenlenen açılış törenine Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Garnizon Komutanı Hasan Yüzüak, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Cumhuriyet Başsavcısı Celal Tekin, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Emirşah Baştoğ, İlçe Jandarma Komutanı Muharrem Aydın, İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Çankaya, gaziler, belediye meclisi üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve mahalle halkı katıldı.

 

AVCI VE ÖZTÜRK’TEN ÖDEMİŞ BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR

Ödemiş Belediye Bandosu tören öncesi dinleti sunarken program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Bozcayaka köyü eski muhtarı Bayram Avcı, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’e teşekkür etti. Bozcayaka’nın 60 haneden 63 şehit verdiğini vurgulayan “Şair muhtar” lakaplı Avcı, tören için yazdığı “Köyümün şehitleri” adlı şiiri okuyarak yurdun varlığı ve bütünlüğü için şehit düşen askerleri andı.

Bozcayaka’nın şehitleri için yaptığı araştırmayla ve temsili şehitlik talebiyle dikkatleri mahalleye çeken emekli bekçi ve yazar Hüseyin Öztürk de Bozcayaka Mahallesi’nin tarihi hakkında bilgiler verdi. Öztürk, Bozcayaka’nın bir Yörük köyü olduğunu ifade ederek, Atatürk’ün “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları´na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” şeklindeki vecizesini hatırlattı. Bozcayaka’nın vatan aşkıyla verdiği şehitleri anan Öztürk, anıtın yapımında emeğe geçenlere ve Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’e teşekkürlerini iletti.

Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümünde şehitleri ve gazileri anan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “101 önce kutsal mücadeleyi verenlerin torunları ya da torunlarının çocukları olarak Çanakkale şehitlerimizi gururla anıyoruz. Canlarını bu ülkenin bütünlüğü için, bu ülkenin geleceğe hazırlanması için ve düşman eline teslim etmemek için feda eden kahramanların torunları olarak bugün onları şükranla yad ediyoruz.

 

“BOZCAYAKA’YA GİDİN, İLKKURŞUN’A GİDİN, BİRGİ’YE GİDİN, HAMAMKÖY’E GİDİN”

Başta Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve bu ülkenin kurtuluşu can veren tüm şehitlerimizi daha üç gün önce Ankara’da verdiğimiz şehitlerimizle birlikte saygıyla ve minnetle anıyoruz.

Hepimizin gördüğü bildiği gibi 15 Mayıs’ta İzmir’deki Yunan işgalinden sonra 30 Mayıs’ta düşmana dur diyen, bir adım öteye götürmeyen kahramanların torunlarıyız. Bu işin nasıl olduğunu görmek istiyorsanız Bozcayaka’ya gidin, İlkkurşun’a gidin, Birgi’ye gidin, Hamamköy’e gidin ve adını sayacağım pek çok köyümüzdeki şehitler abideleri ziyaret edin. Bu kahraman insanlar, o gün canlarını feda ederek bu ülkeyi bize emanet etmiştir. Biz bu emaneti tıpkı o günlerde olduğu gibi canımızı feda etmekten bir an sakınmadan koruyacağımıza emin olun” dedi.

Hiçbir gücün Türkiye’yi bölemeyeceğini vurgulayan Badem, “Belki bugün bu konuya girmemem gerekiyor, ama içinde bulunduğumuz şartlarda maalesef ortada. Türkiye’yi bölmek isteyenlerle karşı karşıyayız. Şu anda diyorum ki, bu ülkenin bölünmemesi için 60 haneli köyden 63 şehit veren bu kent, binlerce şehit veren bu kent gibi, bu ülkenin bölünmemesi için emek verecek pek çok insanımız var. Merak etmesinler. Bizler, bu kentin çocukları, bu ülkenin çocukları ülkeyi böldürmemek için ne gerekiyorsa hep birlikte yapmaya devam edecek. Bölücüler, işbirlikçileri ve siyasi destekçilerini bir kez daha kınıyorum.

 

“BOZCAYAKA’YA ATATÜRK ANITI İNŞA EDECEĞİZ”

Bozcayaka’dan Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşları, Trablusgarp Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda 63 şehit verdik. Ödemiş’in pek çok köyünde bu manzarayı görebiliriz. Bu köyün hikayesini ben ancak geçen yılın sonunda öğrenebildim. Bu bizim ayıbımızdı, benim ayıbımdı. Daha önce belediye başkanlığı yaptığıma göre daha önce öğrenip harekete geçmem gerekiyordu. Ama o gün söz verdik. Acilen gereğini yaptık. Bugün bir şey daha öğrendim. Bizim her köyümüzde Atatürk Anıtlarımız var. İsteyen her muhtarımızın anıt talebini yerine getiriyoruz. Bu köyde olmadığını öğrendim. Halbuki bu anıtla birlikte yapabilirdik. Bozcayaka halkına, analarıma bacılarıma söylüyorum; Atatürk Anıtımızı da hemen yanı başına en uygun yere baş tacı olarak yapacağız. Bu anıtla birlikte huzurlarınızda olacak. Eksiklerimizi gidereceğiz. Yine Bozcayaka’da olduğu gibi böyle hikayeleri bilirsek bize aktarılırsa gereğini hemen yapacağız” dedi.

 

“ŞÜHEDA FIŞKIRACAK, TOPRAĞI SIKSAN ŞÜHEDA”

Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, İstiklal Marşı’nın “Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda” dizelerini hatırlatarak, “Toroslardan buraya uzanan Yörüklerin torunları gelmişler bu köyde yaşamışlar sonra da bu vatan için memleketin birçok yerinde olan insanlarımız gibi kanlarını vermişler. Ne mutlu ki onların torunları ve çocukları anmakta ve hatırlamakta bize yardımcı oluyorlar ve bizlere ev sahipliği yapıyorlar. Bozcayakalılara teşekkür ediyorum. Memleketimizin her tarafından bu tür örnekler bulmak mümkün. Bu güzel ilçemizde de Bozcayaka bir örneği. Başkanımızın da dediği gibi belki de birçok örnek var.

Hani ‘Toprağı sıksan şüheda fışkıracak’ diyor ya bu topraklar öyle topraklar. Bu vatanın toprağının her tarafından şüheda fışkırıyor. Bu anlamlı günde burada olmaktan şehitlerimizi yad etmekten büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Ne güzel ki Hüseyin Bey buradan çıkmış, atalarını anmak üzere bir faaliyet başlatmış. Ne güzel ki Belediye Başkanımız bu güzel hadiseye sahip çıkmış ekibini seferber etmiş. Bizlere de bu güzelliği paylaşmak düşüyor. Anıtta isimleri yer alan şehitlerimiz ebediyen gönlümüzde yaşıyor. Onlar ölmediler, onlar cennette yaşıyorlar biliyoruz, inanıyoruz. Bizi duygulandıran ve heyecanlandıran bu eserin açılışında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

 

“YEDİ DÜVEL DEDİĞİMİZ BİR DÜŞMAN KİTLESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Bu memlekette öyle anlaşılıyor ki şehitlerimiz eksik olmayacak. Bu vatanı bize vatan olarak çok gören yedi düvel dediğimiz bir düşman kitlesiyle karşı karşıyayız. Bunların düşmanlıkları sanılmasın ki Lozan Antlaşması’ndan sonra bitmiştir. Asla bitmediğini görüyoruz, her fırsatta da bunu dile getiriyorlar zaten. O yüzden mücadelemize yılmadan devam edeceğiz. Zaten yılmak diye bir şey yok Türk’ün geçmişinde. Biz tarih sahnesine çıktığımızdan beri hep bir devlet adı altında olmuşuz. Hiçbir zaman devletsiz kalmamışız. Bundan sonra da kalmayacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ilçe protokolü hep birlikte anıtın açılış kurdelesini kesti. 2 metre yüksekliğinde, 6 metre yüksekliğindeki anıtın üzerindeki dev Türk Bayrağı’nın protokol üyelerince alınmasının ardından törene katılanlar şehitlerin isimlerinin ve şehit düştükleri cephelerin yer aldığı anıtı inceledi. Tören programı lokma ikramıyla son buldu.

 

Bakmadan Geçme