• Haberler
  • 2157 metrede ekmek mücadelesi

2157 metrede ekmek mücadelesi

Ödemiş'te yaz aylarının serin lezzeti kar helvasının öyküsü 2517 rakımlı Bozdağ zirvesinden başlıyor. Kışın bol kar...

Ödemiş’te yaz aylarının serin lezzeti kar helvasının öyküsü 2517 rakımlı Bozdağ zirvesinden başlıyor. Kışın bol kar yağışı alan Bozdağlar’da kar kuyuları tamamen dolarken helvaya dönüşecek karlar  motorlu testere yardımıyla kesilip çuvallara alınıyor.

Yöresel serin lezzet yavaş yavaş Ödemiş akşamlarındaki yerini alırken Birgi Mahallesi’nde yaşayan ve “Karcı Salih” olarak tanınan Salih Palamut, kar helvacıları için kar kuyularının yolunu tutuyor.  Ekmeğini kardan çıkartan Palamut, kışın Bozdağ zirvesindeki kar kuyularında biriken karları hızar yardımıyla kesip çuvallara doldurup kar helvacılarına satıyor.

Kendi imkanlarıyla açtırdığı yolla zahmetli bir yolculuğun ardından zirveye ulaşan Palamut, karların erimemesi için çalı ve çırpıyla üzerini örttüğü kuyuları açtıktan son tozdan etkilenen üst tabakayı kesip temiz kara ulaşıyor. Daha sonra kalıp halindeki karları çuvallara dolduran Palamut’un ilçe merkezine getirdiği karlar vişne veya karadut şerbetlerinin de eklenmesiyle bölgenin vazgeçilmez serinlik kaynağına dönüşüyor.

 

“SEZON BİTENE KADAR BU KAR BİZE YETER”

Karcı Salih Palamut, “Sezon bitene kadar Bozdağ’daki kar bize yeter. Biz kesip kesip merkeze taşıyoruz. Bozdağ’ın çeşitli noktalarında kar kuyuları var kimisi bu yüzde kimisi kuzeye bakıyor. Onlar daha geç eriyor. Yaz aylarında kar helvacılarına kar veriyoruz. Yani ekmeğimizi kardan çıkartıyoruz” dedi.

 

İLHAN BİÇER BELGESELİNİ ÇEKTİ

Ödemişli doğa tutkunu ve fotoğraf sanatçısı İlhan Biçer, 2157 rakımlı zirvedeki bu yoğun mesaiyi görüntüleyip bir belgesel haline getirirken “Kar helvası bölgemizin doğal serinlik kaynağı. Kış aylarında biriken karlarla hazırlanıyor. Bu haftaki Bozdağ zirve tırmanışımızda bu güzel lezzetin nasıl zorlu bir yolculuğun ardından bizlere sunulduğunu yerinde gözlemleme olanağı yakaladım. Mayıs ayından itibaren karlar yavaş yavaş merkeze taşınıyor. Doğal kar ve doğal şerbetlerin kullanılması itibariyle kar helvası yöremizin doğal lezzeti diyebiliriz. Ben karadut şerbetli olanını tercih ediyorum. Ödemiş’e konuk olan herkese tavsiye ederim” diye konuştu.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme