- Haberler
- 2016’DA KESTANE YÜZ GÜLDÜRDÜ AMA!
2016’DA KESTANE YÜZ GÜLDÜRDÜ AMA!
       Ekim ayında başlayan kestane sezonu sona erdi. Ödemiş&rsquoin Bıçakçı Mahallesi başta olmak üzere...
Ekim ayında başlayan kestane sezonu sona erdi. Ödemiş’in Bıçakçı Mahallesi başta olmak üzere Aydın dağlarında Ekim ayı başında başlayan kestane hasadı Kasım ayı ortalarında sona ererek ürünler doğal dökeklere inmişti.
Üreticiler, dökeklerde belli bir süre beklettiği ürününü daha sonra işleyerek pazarladı. 2016 yılında yüzü gülen üretici kestanenin kilosunu 10 liradan ihraç etti.
Bölge kestanesinin en çok İtalya’ya ihraç edildiğini söyleyen üreticiler, tek sorunun ağaçlardaki kuruma olduğunu, bu sorunun önüne geçilemediğini söyledi.
Kurumanın önüne geçilemediği takdirde 5 yıl içerisinde kestane ağaçlarının birçoğunu kaybedeceklerini söyleyen üreticiler, ağaçların kurak havadan da etkilediğini ifade ettiler.
Üreticilerden Özcan Akman, sezonun yüz güldürdüğünü ancak, mevcut sıkıntıların da devam ettiğini söyledi.
“YÜZÜMÜZ GÜLDÜ”
Akman şunları ifade etti: “Bölgemizin en önemli gelir kaynağından biri olan kestane sezonunu yüzlerimiz gülerek kapatıyoruz. Bölgemizin kestanesi kestane türleri içinde en iyisi ve kalitelisi, ayrıca doğal ürün olarak geçiyor. Bizim ürünümüzü en çok yurt dışı talep ediyor. Bu sezonda ürün en çok İtalya’ya ihraç edildi. Türkiye’nin her bölgesine de Bıçakçı’dan kestane gönderdik. Pazar böyle olunca fiyatlarımız da güzel oldu. En kötü ürün 5 liradan, en iyi ürün10 liradan alıcı buldu. Hasadımız geçen yıllara göre iyiydi, yüzümüz güldü. Ancak sorunlarımızda elbette var.”
“AĞAÇLARDAKİ KURUMA, ÜRETİMİ DÜŞÜRECEK”
Ağaçlardaki kuruma problemlerine dikkat çeken Özcan Akman, “En önemli sorunlarımızdan biri ağaçların kuruması. Uzun zamandır bu sorun var. Ancak gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerin çalışmaları, bizleri yönlendirmeleri kurumanın önüne geçemedi. Bir takım çalışmaların devam ettiğini biliyoruz ama kuruma da devam ediyor. Bu şekilde devam ederse rekoltede önümüzdeki 5 yıl içinde ciddi düşüşler yaşayabilir, ağaçları kaybedebiliriz. Bu sorun sadece bölgemizde ya da ülkemizde yok. Dünyanın farklı yerlerinde de kestane ağaçlarında böyle bir sıkıntının olduğunu öğrendik. İnşallah kısa sürede bu kurumanın önüne geçilir.
“KIŞ KURAK GEÇİYOR”
Bunun yanında bu yıl hava çok kurak gidiyor. Neredeyse yılbaşı geldi ama bölgemize daha bir iki kez yağmur düştü. Kuraklık had safhada, bu kuraklık bölgemizde sadece kestaneyi değil tüm üretimi olumsuz etkiliyor. İnşallah kuraklık böyle devam etmez. Bol yağışlı günler olur.”
“KANTAR İSTİYORUZ”
Bölgede bir kantar ihtiyacının oluğunu söyleyen Akman şöyle devam etti: “Bölgemizde ticari anlamda sürekli bir sirkülasyon var. Bu işin temel konularından biri de kilo hesabı. Bu hesabı yapabilmek içinde bölgemizde bir kantara ihtiyaç var. Yerel yöneticilerimizden bölgemize bir kantar kazandırmalarını istiyoruz.”
Kerem Karamanlıoğlu