- Haberler
- 20 YIL SONRA YURTDIŞINDAN KÖYÜNE DÖNDÜ DOĞAL TAVUK ÜRETİMİNE BAŞLADI
20 YIL SONRA YURTDIŞINDAN KÖYÜNE DÖNDÜ DOĞAL TAVUK ÜRETİMİNE BAŞLADI
MUSTAFA SAYGILI: &ldquoHEDEFİM MEMLEKETİME VE KÖYÜME FAYDA SAĞLAMAK&rdquo 20 yıl önce çıktığı Balabanlı köyünden yurt dışına...
MUSTAFA SAYGILI: “HEDEFİM MEMLEKETİME VE KÖYÜME FAYDA SAĞLAMAK”
20 yıl önce çıktığı Balabanlı köyünden yurt dışına giden Mustafa Saygılı, 20 yıl aradan sonra köyüne dönüş yaparak tavuk üretimhanesi kurdu.
Ödemiş’in Balabanlı köyünde doğduktan sonra ilköğrenimini tamamlamasının ardından yüksek öğrenim ve yüksek lisans için Azerbaycan’a giden, evli ve 2 çocuk babası Mustafa Saygılı (38), 20 yıl sonra geri döndüğünde köyünde ‘doğal tavukçuluk’ yapmaya başladı.
Yüksek öğreniminin ardından Azerbaycan’da ticaret hayatına başlayan Mustafa Saygılı, uzun yıllar Türkiye’nin önemli bir firmasının Azerbaycan temsilciliğini yaptı.
20 yıl sonra memleket ve köyünün özlemi ile geri dönmeye karar veren Mustafa Saygılı, köyüne ve çevresine katkı sunacak doğal bir iş yapmak için kolları sıvadı ve ‘doğal tavuk’ üretimine başladı.
Azerbaycan’dan dönmeden çalışmalara internet üzerinden başlayan Balabanlılı Mustafa Saygılı, Avustralorp cinsi tavuk üretimi yapmak için gerekli araştırmalarını yaptı.
Daha sonra Avustralorp cinsi yumurtaları temin eden Mustafa Saygılı, Balabanlı köyündeki arazisinde üretime başladı.
“1 YILDA %100 ARTIŞ SAĞLADI”
Kısa süre içerisinde 50 adet tavuğa ulaşan Mustafa Saygılı 1 yıl içerisinde bu rakamı %100’e çıkararak 500 adet tavuğa ulaştı.
İlk hedefinin 5 bin olduğunu söyleyen Mustafa Saygılı, ikinci hedef olarak herkese açık bir çiftlik yapmak istediğini, üçüncü hedefinin ise marketlere doğal yumurta göndermek ve yerel bir marka oluşturmak olduğunu söyledi.
“AZERBAYCAN’A ÖĞRENCİ OLARAK GİTMİŞTİM”
Saygılı şunları ifade etti: “Öğrenci olarak gittiğim Azerbaycan’da öğrencilik ve yüksek lisansımı yaptıktan sonra ticaret hayatına atıldım. Kendi ülkemin önemli bir firmasının Azerbaycan’da temsilciliğini yaptım ve toplamda 20 yıl Azerbaycan’da kaldım. Kesintisiz 20 yılın ardından memleket ve köyümün özlemine dayanamayarak geri dönmek istedim. Geri dönme kararı aldığım zaman döndüğümde aileme, köyüme, çevreme faydalı bir iş kurmak istedim ve araştırma içerisine girdim.
“ÖDEMİŞ, DÜNYADAKİ ÜÇ VERİMLİ OVADAN BİRİ”
Bilindiği gibi Ödemiş ve köyleri dünyanın üç verimli arazilerinden biri. Çok verimli bir toprağa ve iklime sahibiz. Buna dayanarak tarımsal, hayvansal bir iş yapma gereği duydum. Daha sonra da ‘doğal tavukçuluk’ yapma arzum oluştu.
Tavuk üzerinde daha Türkiye’ye gelmeden araştırmalar, ARGE çalışmaları yapmaya başladım. Dünyadaki cinsleri inceledim, çeşitli kurum ve kişilerle de birçok temaslarda bulundum.
“AVUSTRALORP CİNSİ TAVUK ÜRETİME BAŞLADIM”
Bizim bölgemize uygun, üretimi kolay, yumurtası önem arz eden ve aynı zamanda etlik tavuk özelliği taşıyan Avustralorp cinsi tavuk yetiştirmek istedim. Daha sonra da yumurtalarını temin ederek Balabanlı köyümdeki arazimde üretime başladım. 50 tavuğumu kısa sürede ürettim. Ardından 1 yıl içerisinde bu rakamı %100 artırarak küçüklü büyüklü 500 adet tavuğa sahip oldum.
Avustralorp cinsi tavuğun yılın 365 günü yumurta yaptığın söyleyen Mustafa Saygılı tavuğun özelliklerini şöyle anlattı:
“365 GÜN YUMURTA YAPMA ÖZELLİĞİ VAR”
“Avustralorp cinsi tavuk dünyada 365 gün yumurta yapmasıyla ödül almış bir Avustralya cinsi tavuktur. Genel olarak da 365 günün 340-350 günü yumurta yapan bir tavuktur. Ayrıca etlik olma özelliğine de sahip. Şimdi bizim köyümüz de dahil olmak üzere insanlar 10 tane tavuk beslerken 2 tane yumurta sahibi olmak istemiyor, 10 yumurta sahibi olmak istiyor.”
“AYRICA ETLİK TAVUK”
“Onun için bu tavuğun özelliği yumurta ve etlik tavuk olmasıdır. Yerel olan bu cins üzerinden üretimimize başlamıştık. Bugün aynı zamanda ıslah çalışmalarımızı da sürdürüyoruz ve tüm yumurtaları damızlık olarak kullanıyoruz. Yani yumurtaların büyük bir bölümünü civciv üretiminde kullanıyoruz. Köyümüzün diğer sakinleri de yumurtalardan damızlık olarak talep ediyor. Yani yerel olan bu tavuk türü yerel ağızda ‘karatavuk’ olarak da geçiyor. Artık insanların tercih ettiği bir cins haline geldi. Bugün yumurtasının tanesi damızlık olarak 2-2,5 TL’den satılıyor. Yemek için ise 70 kuruş – 1 TL değerinde satılıyor.
“20 TAVUK, 4 BÜYÜKBAŞ HAYVANDAN DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR”
İnekten daha karlı bir iş olduğu söyleyen Saygılı, “Bugün Ödemiş ovası gibi en verimli tarım arazilerinde büyükbaş hayvancılık Doğu Anadolu’daki hayvancılığı geçmiş durumda. Üretimin her türlüsünü destekliyorum. Son dönemlerde yaşanan hastalıklar ve krizlerle birlikte büyükbaş hayvancılık çok zor ve sıkıntılı günler yaşadı.
Yaptığım istatistik ve matematik çalışmalarımda köyde bir kişinin Avustralorp cinsi 20 tavuğu olduğunda aylık kazancı bir asgari ücreti geçiyor. Aynı zamanda gideri neredeyse yok denecek kadar az. Ama 4 büyükbaş inek sahibi olan o parayı bir ayda kazanamıyor ve gideri oldukça fazla. Günlük 2-3 saat bakımı ile bu üretimi sürdürebiliyorsunuz. Ayrıca benim üretimhanemde her şey en başta söylediğim gibi doğal ve veteriner kontrolü altında yapılıyor.
Bundan sonraki hedefinin 5 bin tavuk, büyük çiftlik ve markalaşama olduğunu söyleyen Mustafa Saygılı, Ödemiş’te yeni bir farkındalığı ortaya koymak istediğini söyledi.
“HEDEFİM, HERKESİN FOLLUKTAN YUMURTA ALABİLECEĞİ BİR DOĞAL TESİS”
Saygılı son olarak şöyle devam etti: “Bu üretimde hedefim ise 5 bin tavuk rakamına ulaşmak ve doğal bir tesis oluşturmak. 5 bin tavuğu yaptığımızda burası 8 dönüm arazi üzerinde herkese açık bir doğal merkez haline gelecek. Projemizde 5 bin tavuğun yumurtladığı ve folluklardan insanların yumurtasını alabileceği bir yer var.
Yani Ödemişliler çevreden gelecek olan insanlar ailecek buraya geldiklerinde doğal bir ortamda gezecek ve çocukları yumurtayı folluktan kendileri gidip alacak. Bu projeyi gerçekleştirerek farkındalığımızı ortaya koymak ve herkesin yararlanabileceği bir ortamı yaratmak istiyoruz.
“BİR DİĞER HEDEFİMİZ MARKALAŞMAK”
Bir diğer hedefimiz ise markalaşmak ve yerelden bir kalkınmayı başarabilmek. Burada doğal tavuk, doğal yumurta üretimini insanların ulaşabileceği marketlere aktarma hedefimiz de var. Yani doğal yumurtalar doğal kutular içerisinde marketlerde insanların yanı başlarında olacak.
“MUTLUYUM”
Azerbaycan’dan gelirken köyüme, çevreme ve memleketime hizmet etmek için gelmek istemiş ve bu işi tercih etmiştim. Şimdi ise işimizin birinci ayağını oluşturmanın mutluluğunu yaşıyorum. Diğer projelerimizi de oluşturmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Kerem Karamanlıoğlu
Bakmadan Geçme





