• Haberler
  • 18. MADDE UYGULAMALARI'NI ANLATTI

18. MADDE UYGULAMALARI'NI ANLATTI

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, 18. Madde Uygulamaları ile Ödemiş ilçe girişinin çehresi değişirken bölünmüş yol...

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, 18. Madde Uygulamaları ile Ödemiş ilçe girişinin çehresi değişirken bölünmüş yol projesine entegre şekilde kentin yeni gelişim alanları kazanacağını söyledi. Badem, çalışmaların Ödemiş-İzmir yolunda Pirina Fabrikası’ndan Sim Köprüsü’ne kadar olan bölümün güneyinde başlayacağını açıkladı.

Ödemiş Belediyesi, Ödemiş’in İzmir yönünden girişinin çehresini değiştirmek üzere 18. Madde Uygulamaları’na gidiyor. Bu uygulama ile Pirina Fabrikası ile Sim Köprüsü arasında Ödemiş-İzmir yolunun güneyinde kalan arazilerin bir kısmı bedelsiz kamulaştırılırken kalan kısmı çevre yoluna komşu arsaya dönüşecek.

 

“7-8 senedir devam eden zorlu bir süreç”

Ödemiş’te merakla beklenen konular arasında yer alan İmar Plan Revizyonu ile ilgili bilgiler veren Başkan Mahmut Badem, “1947 yılında ilk imar planı yapılan Ödemiş’te zaman içerisinde ek imar planları yapıldı. Ciddi sıkıntılar vardı. Ben bu sıkıntıları 2004-2009 döneminde netleştirip gündeme taşımaya çalıştım ancak dönemimiz yetmedi. Bizden sonra Sayın Bekir Keskin 2009-2014 döneminde bu işle ilgili ciddi hamleler yaptı. 2011 yılında niyetlenip sanırım meclis kararı aldılar. İhaleye çıktılar, iki üç kez ihale iptal oldu. Yeniden ihaleler yapıldı imar plan revizyonu için. Çünkü şehrin gelişimini oturtacak işti bu. Sonuçta gelinen noktada Allah bize nasip etti. Çok zorlu bir iş. Ödemiş’in tamamını kapsayan alanın imar revizyonunu 1/1000’lik ve 1/5000’lik olarak bitirdik. 5000’likler Büyükşehir’den onandı geçti. 1000’likler onaylandı. Geçen süreye baktığınızda işin ne kadar zorlu olduğunu görüyorsunuz. Halen noktasal itirazların olduğunu düşünürseniz ve geçen 7-8 seneye bakarsanız ne kadar zaman aldığını da görüyorsunuz. Şimdi de o itirazsız bölümlerde 18. Madde uygulamaları ile kenti geleceğe hazırlamak istiyoruz” dedi.

 

“18. Madde uygulamaları ilçe girişinden başlayacak”

Ödemiş girişinin köy görünümünde olduğu yönündeki söylemlerin 18. Madde uygulamaları ile son bulacağını ifade eden Badem, “ Ödemiş gibi bu kadar büyük bir alanda 18. Madde uygulaması çok kolay değil. Hedefimiz ne? İşi olabildiğince hızlı yapabilmek için aynı anda ayrı ayrı gruplara 4-5 yerde çalışmalar vermek. Mesela kentin kuzeyinde, güneyinde, batısında, doğusunda. Sorun olmayan, itiraz olmayan yerlerden işe başlamak istedik. Sıkıntısı olmayan yerlerden birisi de bizim de çok fazla iş yapmak istediğimiz Ödemiş’in İzmir yolu girişiydi. Yıllardan beri Ödemiş için ‘Girişi köy görünümünden kurtulamadı’ söylemleri var. Bunu kurtaracak argümanlardan birisi de düne kadar Ahmet’ten, Mehmet’ten 3’er metre, 5’er metre terkle yaptığınız bölünmüş yolu standart bölünmüş yol haline getirmek. Bunun için de 18. Madde uygulamasını Ödemiş girişinin güney kısmından yani Pirina Fabrikası’ndan başlayıp, Sim Köprüsü’ne kadar olan bölgeye kadar başlatıyoruz. Sim Köprüsü’nden de tekrar dönüp yeni Otogar’a kadar olan kısımda da problemsiz, itirazsız bölgelerde adalar halinde 18. Madde’yi burada da uygulayacağız. Ödemiş girişinin çehresi değişecek” diye konuştu.

 

“Hem ilçe girişi güzelleşecek, hem çevre yolu açılacak”

Hem Ödemiş’in girişini güzelleştirmek hem de Ödemiş Çevre Yolu’nu ortaya çıkarmak adına 18. Madde uygulamalarına İzmir yolu girişinden başlandığını belirten Badem, “Burada neyi önemsiyoruz, neden önce buradan başladık? Bilindiği gibi Torbalı-Ödemiş-Kiraz bölünmüş yolu İlkkurşun’a kadar geldi. Oradaki insanlarımızın kendi haklarını korumak adına kamulaştırmayla ilgili başlattıkları hukuki süreçler nedeniyle durdu. Burada da 18. Madde uygulaması ile Karayolları’nın bölünmüş yolla ilgili kamulaştırma planlarına entegre şekilde yol gövdesini, yani güney çevre yolu gövdesini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Dönemimizde de bu işi bir parça başarabilirsek bölünmüş yolun güney aksı dolguya, greyder vurulmaya hazır hale gelecektir. Ödemiş’in girişini düzeltmek kadar çevre yolunu da kurtarmamız lazım. Çevre yolunu kurtarmak için de İmar Planı’nın ihtiyacı olan 18. Madde uygulamalarını gerçekleştirmemiz lazım. Çevre yolunun göbeğini ve güneyini tamam Karayolları kamulaştırıyor ama üst bölümünü elde etmek için 18. Madde gerekiyor” dedi.

 

“Tarlalar, çevre yoluna cepheli arsaya dönüşmüş olacak”

18. Madde uygulamasının temel felsefesini de anlatan Badem, “Ödemiş girişi civarında kenar köşe yerde bulunan vatandaşın tarlaları 18. Madde uygulamaları ile artık çevre yoluna cepheli arsa haline dönüşüyor. İmara açık arsa olacak. Bu uygulama yapılırken tüm Ödemiş’te olduğu gibi arazilerinden yaklaşık %50’lerini kendilerinden bedelsiz alıyoruz. Bu oran 48 olur, 51 olur, 46 olur ama genel ortalama %50. Ama buna karşılık da tarla arsaya dönüşmüş oluyor. Arsaya dönüştükten sonra da insanların gelir düzeyi çok büyük oranda değişmiş oluyor.

 

“Kentsel çalışma alanı olacak”

Burası ‘Sanayi dışı kentsel çalışma alanı’ olarak dizayn ediliyor. Kentsel çalışmada aklınıza gelebilecek her türlü sosyal aktivite merkezlerinden kentin içindeki farklı meslek gruplarına kadar hepsi bir arada olabilecek. Örneğin yarın oto galericiler burada yer edindi. Galericiler buraya topluca gidebilir. Yani aklıma geleni söylüyorum. Nakliyeciler olabilir, daha bunlar net değil. Kesinlikle kentsel çalışma alanı olacak. Yüksek kat olmayacak, iki katlı binalar şeklinde olacak. Derdimiz bir an önce bu uygulama ile hem Ödemiş girişinin çehresini değiştirmek hem de güney çevre yolunun üst kısımlarını ortaya çıkartmaktır” dedi.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme