ÜÇ GÜN BOYUNCA SADECE BİRGİ VE ÖDEMİŞ OVASI KONUŞULDU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VALİ TOPRAK’TAN ‘ULUSLARARASI BİRGİ SEMPOZYUMU’NA ÖVGÜ: “BÖLGENİN DÜNYA TARİHİNDE HAK ETTİĞİ YERİ ALMASINI ÇABUKLAŞTIRACAK”

 Türk Tarih Kurumu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Ödemiş Kaymakamlığı ve Ödemiş Belediyesi tarafından yapılan “Yörük Obasından Ödemiş Ovasına” Uluslararası Birgi Sempozyumu hafta sonu düzenlenen oturumlarla tamamlandı. Birgivi oturumuna ev sahipliği yapan Dervişağa Medresesi’nde konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, sempozyumun Küçük Menderes Havzası’nın dünya tarihinde hak ettiği yere gelmesini hızlandıracağını ifade etti. Toprak, en iyi incir üreticilerine de ödüllerini verdi.

Cuma akşamı Dervişağa Medresesi’nde yapılan Birgivi oturumuna İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yanı sıra İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Kaymakam Celil Ateşoğlu,  Belediye Başkan Vekili Yasemin Bezmez, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Muharrem Aydın, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

 “ULUSLARARASI BOYUTTA ÇOK ÖZEL BİR ETKİNLİK”

 Vali Toprak, oturum öncesi yaptığı konuşmada, sempozyumun Türk-İslam medeniyetinin Batı Anadolu’da parlayan yıldızı olan Birgi’de uluslararası boyutta hazırlanmış çok özel bir etkinlik olduğunu vurguladı.

Toprak şunları ifade etti: “Birgi başta olmak üzere bu yörenin tarihini ve kültürel mirasını tanımak, korumak ve turizme kazandırmak için yürütülen çalışmaların ve yürütülecek projelerin bölgenin dünya tarihinde hak ettiği yeri almasını çabuklaştıracağına yürekten inanıyorum. Sempozyumu bu bağlamda değerlendiriyor; bu zengin kültürel değerlerimizi ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasını sağlayacak önemli çalışmalardan biri olarak görüyorum.

Sempozyum münasebetiyle konu ile alakalı bilgi birikimlerini paylaşan saygıdeğer bilim camiamızı,  uzmanlarımıza ve araştırmacılarımıza şükranlarımı sunuyorum. Türk Tarih Kurumu, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Ödemiş Kaymakamlığı ve Ödemiş Belediyesi’nin değerli yönetici, bilim insanları ve çalışanları başta olmak üzere Sempozyumu organize eden, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyor; onları tebrik ediyorum.

Şüphesiz ki Birgi’de bulunmakla birlikte sadece Ödemiş değil, çevresindeki tüm ilçe hinterlandını Selçuk’u, Tire’yi de içine alacak şekilde Aydınoğlu Beyliğinin o temel noktadaki katkılarının tüm alanlarımızda vücut bulduğunu, ama Birgi’de bu güzelliklerin daha fazla vücuda geldiğini de ifade etmek istiyoruz. Çünkü medeniyetimizin örneklerinin ögelerinin bu gibi fiziki çıktılarla birlikte daha anlamlı olduğunu, en azından bizim gibi basit noktada bakan kişiler açısından bunların yol gösterici olduğunu ifade etmek istiyorum. Yoksa bilimsel camia tabi ki fiziki bir mekan olsa da olmasa da tarihi ve kültürel değerleri olan konuları, kendi bilimsel çalışmalarını da gündeme getiriyorlar.

 “HACI PAŞA’YI, BİRGİVİ MEHMET EFENDİ’Yİ, GAZİ UMUR BEY’İ ANIYORUZ”

Bizler biraz daha bu gibi kültürel değerlerin fiziki envanteri açısından baktığımızda daha da heyecanlanıyoruz ve gururlanıyoruz. Tabii ki sempozyum tüm bu manada değerli hocalarımızın, sizlerin katkısıyla hakikaten kültürel bazda, tarihi bazda, turizm bazında ve tüm değerlerle birlikte, bu medeniyete değer veren insanlarımızın anlatımıyla birlikte ayrı bir değer kazandı diyebiliyorum. Ünlü hekim Hacıpaşa’yı ve Birgivi Mehmet Efendi’yi de bu manada bir kez daha saygıyla, hürmetle anmak istiyorum. Burada ayrıca ifade etmek istiyorum ki Gazi Umur Bey’i de unutacak değiliz. Unutulmuş, bizim tarafımızdan bilinmeyen ama tarihin her bir zerresinde geçen o değer verenleri de anmaktan büyük onur ve şeref duyuyoruz.

İzmir’de 8500 yıllık bir geçmiş ve 32 tane medeniyet gelip geçmiş. Bunların hepsi bu alanda hepimize önemli bir değer ve kazanım ortaya koymuş, tüm medeniyetler kendi içerisinde yoğrulmuş ve tüm bu medeniyetlerin özümsenerek, süzülerek gelen değerleri hepimizin ortak mirası ve kazanımıdır. Bunu özellikle de ifade etmek istiyorum. Tüm bunlarla birlikte şüphesiz ki ülkemizin ve kültürümüzün, şu an ki medeniyetimizin, Türk kültürümüzün değerlerinin de iyi bir şekilde aktarılması gerekiyor. Bu sempozyumun özellikle bu noktada katkı sağladığını da biliyorum.

Anadolu’nun İbn-i Sina’sı olarak bilinen ve ömrünün en verimli dönemini geçirdiği Birgi’de pek çok eser kaleme alan ve medreselerde dersler veren Hacı Paşa, yani Celaleddin Hızır Bin Ali El-Konevi’ yi, Ege Denizinde kurduğu büyük donanmayla yıllarca Haçlı, Ceneviz ve Bizans donanmalarına kök söktüren, Batı Anadolu’nun bu bölümünün Türk-İslam olmasında önemli rol alarak Türk denizcilerine hediye eden ilk Türk denizcilerinden biri olan Gazi Umur Bey’i ve bugünkü oturumun da konusu olan İmam-ı Birgivi Hazretleri gibi tüm şahsiyetlerimizin bu topraklarda yaşadığını ve önemli medeniyet değerlerine, insan kazanımlarına da katkı verdiğini ifade ediyorum.

 “KÜLTÜRÜN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ EKONOMİK İLİŞKİLERDEN DAHA ETKİLİ”

Tüm bu zatlar gibi ve bu zatlar sayesinde topraklarımızda yeşeren, filizlenen ve köprü kültürlerden biri olan Türk kültürümüzü de ihmal etmememiz gerektiğini bir kez daha burada sizlerin huzurunda ifade etmek istiyorum. Şüphesiz ki kültürümüz, kültürel değerlerimiz, bizleri bu günlere getiren yüce Türk milletinin şanlı var oluşunun da en önemli değerleridir. Bireylerin gelişiminde ve kimliğini, belleğini geliştirmelerinde önemli araçlardan biri olan kültür, milletleri de birbirine bağlayan en sağlam bağ olarak görülmektedir

Kültürün bu birleştirici gücünün salt çıkarlara dayalı ekonomik ilişkilerden daha fazla etkili olduğunu da ifade etmek istiyorum. Orta Asya’dan Balkanlara uzanan geniş bir coğrafyada yaşamamıza, farklı inanç ve düşüncelere sahip olmamıza rağmen kültürümüzün iç dinamiklerini koruduğumuz, koruyabildiğimiz için bir bütünün parçası olarak kalabilmişiz. Bu manada kardeşlik bağlarımızın tarih ve kültür temeli üzerinde daha da geliştirilmesi aziz milletimizin ortak amaç ve hedefi olmalıdır. Bunun yaratacağı gücün ülkemizde ve bölgemizde barışın, hoşgörü ortamının, huzurun, kardeşliğin gelişmesini de sağlayacağını düşünüyorum”

Vali Mustafa Toprak’ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Saffet Köse başkanlığında Birgivi oturumu gerçekleştirildi. Japonya’dan gelen Qayyim Naoki Yamamato ile Muhammed Fatih Kesler, Huriye Martı, Ahmet Kaylı, Mehmet Özkan ve Halil Saim Parladır, İmam Birgivi’yi ve eserlerini anlattı.

 İRİMAĞZI İNCİR HASADI VE AÇILIŞLAR

Oturumun ardından  Vali Mustafa Toprak ve beraberindekiler Birgi Kültür Turizm Festivali’nde yer alan İrimağzı incir hasadı sergilerinin açılışını yaptı. Fotomaraton sergisi, Mustafa Ali Kasap’ın Efeler sergisi ve gelecekte Birgi mimarileri ile ilgili resim sergilerinin de açılışı Vali Toprak tarafından yapıldı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen en iyi incir üreticisi yarışmasında Üretici Hikmet Ozanlı birinci, Sabri Gürgen ikinci Mesut Uysal üçüncü oldu. Dereceye giren üreticilere tam, yarım, çeyrek altın ödüllerini Vali Mustafa Toprak takdim etti. Alanda Küçükmenderes Vosvos grubu da özel araçları ile hazır bulundu. Vali Toprak ve beraberindeki protokol üyeleri Vosvoslarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 KONGRE MERKEZİ’NDEKİ OTURUMLARLA TAMAMLANDI

15 oturumdan oluşan ve Aydınoğulları’na başkentlik yapan Birgi başta olmak üzere bölgenin tarih, kültür, sanat ve mimari zenginliğinden turizm potansiyeline, halk inançlarından siyaset ve ekonomisine kadar pek çok farklı konunun ele alındığı sempozyumun cumartesi günkü oturumları Ödemiş Belediyesi Nikah Sarayı ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Program dünkü Gölcük ve Birgi gezisi ile tamamlandı.   

Kerem Karamanlıoğlu

ÜÇ GÜN BOYUNCA SADECE BİRGİ VE ÖDEMİŞ OVASI KONUŞULDU