SULAMA PROJESİNDE HEDEF 2016 YIL SONU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Başar Uçar – İzmir’de tarım ve hayvancılığın merkezi Küçük Menderes Havzası’nın yıllardır beklediği ‘Küçük Menderes Sulama Projesi’nde 75 bin dekarlık alanın sulama kanalları tamamlandı. 10 Nisan itibariyle sağ sahilde Gereli, sol sahilde de Ovakent yakınlarına kadar olan bölgeye ulaşan proje tamamlandığında toplam döşenen boru uzunluğu 537 kilometre olacak.

2013 yılından itibaren barajdan Kaymakçı ve Emirli’ye kadar olan bin hektarlık bölgede sulama yapılmaya başlanan Küçük Menderes Sulama Projesiyle ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Türkiye’nin en bereketli havzalarından olan Küçük Menderes Havzasında, İzmir ilinin yaklaşık 120 kilometre güneydoğusunda yer alan Ödemiş Beydağ Sulaması yapım işinde ilk adım, sulama sahası için gerekli depolamayı yapacak olan ve Küçükmenderes Nehri üzerindeki Beydağ Barajı´nın yapılması ile atıldı ve 16 Aralık 2007 tarihinden itibaren barajda su tutulmaya başlandı.

TÜRKİYE’NİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ EN YÜKSEK BARAJI

Türkiye’nin geri dönüşümü en yüksek olan barajı olan Beydağ Barajı, Küçük Menderes havzasındaki kilit depolama yapısı niteliğinde. Bu proje ile havzada büyük boyutlu ilk depolama yapısı gerçekleştirildi. Beydağ Barajı sulama suyu ihtiyacını karşılamanın yanında, Küçük Menderes Nehrinde görülen taşkınların önlenmesinde de önemli bir düzenleyici etki sağlıyor.

Proje ile Beydağ Barajından 196 bin 500 dekar tarım arazisi modern sulama şebekesi ile sulanacak. Sulama alanı İzmir iline bağlı Ödemiş ve Beydağ ilçe sınırlarını da içerisine alan 37 yerleşim yerine ait tarım arazilerini kapsıyor.

“ÖDEMİŞ-ANKARA YOLU UZUNLUĞUNDA BORU”

Sulama alanın büyüklüğü 30 bin 703 adet futbol sahası büyüklüğünde, proje kapsamında döşenecek boru uzunluğu ise 537 km olup Ödemiş ile Ankara arasındaki kara yoluna denk gelen bir uzunluk.

Sulama şebekesi inşaatına 22 Eylül 2010 tarihinde başlanıldı. İş kapsamında öncelikle arazi toplulaştırma kriterlerine uygun olarak, ana kanallar dahil sisteminin tamamının yüksek basınçlı borulu şebeke ile yağmurlama ve damla tipinde modern bir şekilde sulanmasını sağlayacak olan uygulama projeleri hazırlandı ve bu doğrultuda çalışmalara devam ediliyor.

10 Nisan 2015 tarihi itibariyle projede yaklaşık 75 bin dekarlık alanın şebeke inşaatı tamamlandı. 2016 yılı sonu itibariyle projenin hepsinin tamamlanması hedefleniyor. 

Projenin tamamı borulu sistem ile teşkil edildi. Bu kapsamda Çelik, Cam Takviyeli Plastik (CTP) ve Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) borular kullanılıyor. Böylece ana kanallar dahil sistemin tamamının kapalı borulu yüksek basınçlı olması sağlanacak, ayrıca açık kanallarda meydana gelecek buharlaşma, su ve arazi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

“KÜÇÜK MENDERES NEHRİ DE DÜZENLENİYOR”

Sistemdeki basınç sayesinde çiftçilerin yağmurlama ve damla sulama yapmalarına imkân tanınarak su tasarrufu ve bitki su ihtiyacının karşılanması sağlanacak. Ayrıca ovanın drenaj problemi de sulama sahasında yapılan tahliye kanalları ve Küçük Menderes Nehrindeki ana yatak düzenlemeleri ile giderilmiş olacak.

Proje ile taşkın ve kuraklık gibi iki önemli çevre sorunu da çözüme kavuşacak. Projenin gerçekleşmesiyle net gelir artışının dekara 660 TL olacağı hesaplanmış olup böylelikle çiftçi ailesi geliri 5 kat artacak. Sulama alanında projeli durumda yıllık toplam 100 milyon TL net gelir artışı sağlanacak” denildi.

SULAMA PROJESİNDE HEDEF 2016 YIL SONU