RAHMANLAR’DA KAMULAŞTIRMA SANCILARI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 “BELİRSİZLİK YÜZÜNDEN ÇARESİZ VE SAHİPSİZ KALDIK”

Başar Uçar – Ödemiş’in içme suyu sıkıntısına çözüm getirecek Rahmanlar Barajı sahasındaki köylerde kamulaştırmada yaşanan belirsizliğin üreticileri zor durumda bıraktığı öne sürüldü.

Baraj ile birlikte su altında kalacak Derebebekler köyünün üreticilerinden Yalçın Korkmaz, arazisindeki 250 ağacın kurumaya yüz tuttuğunu ifade ederek, kamulaştırmada yaşanan belirsizlikler nedeniyle üreticinin kaderiyle baş başa kaldığını, İZSU’nun da yıllardır aldıkları suyu vermediğini dile getirdi.

Çaresiz ve sahipsiz kaldıklarını kaydeden Korkmaz, “Kamulaştırma için yapılan pazarlıklar maalesef hiçbir zaman hak sahibi üreticinin lehine olmuyor. Uzun yıllar bu toprak için emek harcayan üreticinin hakkını düşünen yok. Arazilerin değerinin altında gitmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu nedenle kamulaştırma işi de adeta havada kalmış durumda. Biz de halen bizim olan arazilerimize girip üretime devam etmek istedik. Ama DSİ’nin yüklenici firması çalışmalarıyla arazimize su getirdiğimiz yolları kapattı.

Zaten İZSU’da yıllarca Ödemiş Belediyesi ile yaptığımız anlaşmayla yazları aldığımız suyu bu yıl köyümüze vermedi. İZSU suyu verse ben arazime taşıyacak şekilde hazırlığımı yaparım. Ama İZSU da bize karşı duyarsız kaldı. Su sıkıntısı varsa Ödemiş’e su verilsin ama bizim derdimize de çözüm bulunabilirdi.

Benim arazimde 200 kadar mandalina ağacı var, 50 kadar cennet elması ve nar ağacı var. Gerektiği dönemde suyu veremediğimiz için ağaçların çoğu kurudu. Geri kalanının da hayır etmesi imkansız. Arazimizi değerinde alıp belirsizliği bitirmedikleri gibi, arazimizde üretim yapmamıza da imkan bırakmadılar. DSİ yetkilileri gelip inceleme yapsınlar, kamulaştırma sıkıntıları hepimizi zorluyor” dedi.

Zararının büyük olduğunu belirten Korkmaz, “Bizler geçimimizi bu verimli topraklarda sağlıyorduk. Barajın yapılacağı yıllardır konuşuluyordu. Yapılması da suyun tutulması için önemli ama buradaki üretici niye düşünülmüyor, niye mağdur ediliyor? Ben şahsen arazimdeki zararın karşılanması mahkemeye başvuracağım. Kamulaştırmada hak ettiği ücreti alamayan üretici tarlasını terk etmiyor ama terk etmesi için türlü zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Başka barajların yapıldığı bölgelerle nedense bizim bölgemiz arasında kamulaştırmada fiyat farkları var. Gelip bize gerekeni açıklayan da yok. Çaresizlik ve sahipsizlikle karşı karşıyayız” diye konuştu.

 

RAHMANLAR’DA KAMULAŞTIRMA SANCILARI