ORHANGAZİNİN SU ÇIĞLIĞI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Topraktan kazandığımız suya gidiyor, üstüne borçlu çıkıyoruz!”

Ödemiş’e bağlı Orhangazi Mahallesi’nde üreticiler sulama suyu sıkıntısına çözüm bekliyor. Saat 32 liraya sulama suyu kullandıklarını ifade eden üreticiler, salatalıktan elde ettikleri gelirin ancak sulama ücretini karşıladığını belirterek bu şekilde gelecek yıllarda üretim yapmanın mümkün olamayacağını dile getirdiler.

Ödemiş ilçe merkezine 22 kilometre mesafedeki 300 nüfuslu Orhangazi Mahallesi’nde sulama suyu sıkıntısı nedeniyle Çaylı Mahallesi’nden borularla sulama suyu getirdiklerini dile getiren üreticiler salatalık ekip borç topladıklarını söyledi. Orhangazi ve civarındaki yeraltı suyunun sulama için yetersiz olduğunu ancak içme suyunu karşılayabildiğini aktaran mahalle muhtarı Erdal Ünlü, her seçim öncesi Orhangazi’ye sulama suyu getirme müjdesinin verildiğini ancak yıllardır hiçbir adımın atılmadığını belirtti.

“VATANDAŞIN CEBİNE HİÇBİR ŞEY KALMIYOR”

Orhangazi’nin yıllardır su sıkıntısıyla anıldığını kaydeden Ünlü, “Bu yıl salatalık eken herkesin kazandığı sulama suyuna gidiyor. Çaylı’dan yaklaşık 7 kilometrelik boruyla saati 32 liradan 2,5’luk su getiriliyor. O su olmasa üretim yapmanın mümkünü yok. 5 dekar arazinin en az 10 saat sulanması gerekiyor. Bu da demek oluyor ki üreticinin salatalıktan para kazanabilmesi için ürünün en az 3 lira olması lazım. Şu anda piyasada ürün az olduğundan kilo başına 2,5 lira veriliyor. Sadece su değil, tohumu, gübresi, mazotunu da ekleyince vatandaşımızın cebine hiçbir şey kalmıyor. Yetersiz sulama yüzünden zarar gören tarlalarda verim düşük. Vatandaşlarımız üretim yaptıkları halde kazanamıyor. Topraktan kazandığımız suya gidiyor, üstüne borçlu çıkıyoruz. Vatandaş hiçbir şey ekmese zarar etmeyecek noktada” dedi.

“ÜRETEMEYENLER TORBALI’YA GÖÇ EDİYOR”

Orhangazi’nin geçen yıldan bu yana göç vermeye başladığını da söyleyen Ünlü şöyle devam etti: “Üretemeyen, ürettiğinden de borçlu çıkan vatandaşımız Torbalı gibi sanayi bölgelerine göç etmeye başladı. Böyle giderse köyde kimse kalmayacak. Suyu aldığımız vatandaş 7 kilometrelik hat ile sulama suyunu Orhangazi’ye ulaştırıyorsa devletimiz de bunu sağlar diye düşünüyoruz.

Beydağ Barajı’ndan umutlu idik. Ama Beydağ Sulama Projesinde yer almıyoruz. Ama Beydağ Barajı ile aramızda sadece bir tepe var. Kuş uçuşu birkaç kilometre mesafede susuzlukla boğuşuyoruz. İçme suyu kendine zor yetiyor. Siyasiler her seçim öncesi köyümüze su getireceklerini söylüyor. Ama seçimden sonra gelip giden yok. Bugüne dek 10’luk su getirileceği bile söylendi ama sonuç yok. Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na, eski Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a durumu dilekçe ile aktardık ama bir çalışma olmadı. Vatandaşlarımızın köylerinde kalıp üretim yapmalarını istiyoruz. Bunun için yetkililerden çalışma bekliyoruz”

“ESKİDEN TÜTÜN VARDI ŞİMDİ O DA YOK”

Orhangazili üreticilerden Dursun Aşkın da daha önce tütün ektiklerini ancak bölgede tütünün de bittiğini ifade ederek, “Eskiden beri su sıkıntısı var. Ama eskiden tütün ekildiğinden bu durum sıkıntı yaratmıyordu. Şimdi o da yok. Son yıllarda tütün ekiminin durmasıyla başka ürünlere yönelmeye çalıştık ancak orada da su yetersizliği yüzünden kazandığımızı suya vermeye başladık. Ya su getirsinler ya da tütün geri gelsin. Beydağ Barajı’ndan olur ya da başka şekilde olur köyümüze verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Biz başka yerlere göç etmek istemiyoruz, ekmeğimizi topraktan kazanmaya devam etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Başar Uçar

ORHANGAZİNİN SU ÇIĞLIĞI