ÖDEMİŞ’TE -SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM  PANELİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Kerem Karamanlıoğlu – Yeditepe Üniversitesi tarafından Ödemiş Ziraat Odasının katkıları ile düzenlenen “Sürdürülebilir Tarım” toplantısı Ödemiş’te gerçekleştirildi.

Ödemiş Belediyesi Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak Yeditepe Üniversitesi Biyogenetik Mühendisliği Öğretim Üyesi aynı zamanda Dünya Organik Tarım Komisyonu Üyesi ve AB Tarım Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemiş Belediye Meclis Üyesi Abdülkadir Karaerkek, Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ve üreticiler katıldı.

Konuşmacı Prof. Dr. Metin Turan sürdürülebilir tarımın yapılmasının önemini daha az kimyasal girdi kullanarak aynı verimi alma, gübreleme toprak analiz raporları hakkında birçok bilgi aktardı.

“2015’TE DÜNYADA TOPRAK GÜNÜ İLAN EDİLDİ”

Turan şunları söyledi: “2015 yılında dünyada toprak günü ilan edildi. Toprağımız çok değerli ve önemlidir. Sizin bölgeniz gibi her yerde kıymetli topraklar yok. Ülkemizde her yıl erozyon ile 600 milyon toprak kayboluyor. Dünyada 10 dakikada 10 hektar hastalanıyor kanser oluyor. Dünyada kıt kanat topraklar olduğu için topraklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Toprağımızı bir nesne gibi gördüğümüzde sorunlar ortaya çıkıyor. Ülkemizin bulunduğu coğrafya gerçekten çok önemlidir. Örneğin Ödemiş ovasında aşırı kimyasal girdi kullanmak ile Harran’da da aşırı sulama ile Karadeniz’de de ağır metaller ile toprağımızda sürdürebilir tarım yapmayı yok ederiz.”

“DÜNYADA 12 ÇEŞİT TOPRAK VAR”

“Dünyada 12 çeşit toprak var her toprağın tavrı farklıdır. Ülkemizde sadece üründen destekleme almak adına dosyalar dolduruluyor. Sorunlarımız içinde herkesin çalışması gerektiğine inanıyorum. Mevsim arası sıcaklıkları var bu konuda bilimsel olarak bilim adamlarının gelecek için söyledikleri hiçte iç açıcı değil. Küresel ısınmada ışınlar yansıyıp gidiyordu. Şimdi ise karbon monoksit kalıcı sıcaklık oluşturuyor. Örneğin ülkemiz için Akdeniz iklimi Karadeniz’e kayacak deniliyor. Bilimsel olarak baktığımızda yine dünyada birçok göl önce küçülüyor daha sonra da kuruyor yok oluyor. Aynı zamanda donmalarda olumsuz etkiliyor. İşte tüm bu sorunlara karşı sizleri bizler hazırlamalıyız.”

“TOPRAĞIMIZI DA CEKAP YAPTIRMALIYIZ”

“Toprağı insana cekap yaptırır gibi cekap yatırmalıyız. Ödemiş stratejik bir bölge neden çünkü kendine has patates üretimi var. Bu üretim önemli derece ve ülkemizin ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Tohum konusunda da gerideyiz. Üniversiteler geri kaldı. Bugün son yapılan gelişmelerle birlikte birçok çeşitte tohumda %60 üretim yapmaya geldik. Patates tohumunda da bunu başarmalıyız.”

“HEDEF AZ KİMYASAL AZ GÜBRE”

“Hedefimiz daha az kimyasal daha az gübre ile aynı ürünü almaktır. Dünyada konforlu alt yapısı olan ülkeler organik tarıma geçti neden çünkü organik beslenmek istiyorlar. Şişe suyun üzerinde gerekli nitrat, fosfatları yazar. Avrupa’da da sebze ve meyvelerin üzerinde bunların yazılması zorunluluktur. İşte bunu ülkemizde de başarabilmeliyiz. Toprak için ve yetiştirilecek ürünler için ahır gübresi muhteşemdir. Ama bekletmezseniz fermantasyon geçirtmezseniz tarlanıza zarar verir.”

“DAMLAMA SU SİSTEMİ MUHTEŞEMDİR”

“Damamla su sistemi muhteşem bir sistemdir. 10 dekar bir alanı 10 ton su ile sularken damamla ile 1 ton su ile sulayabilirsiniz. Ayrıca yabancı ot olmaz. Bu durumda sürdürebilir tarımın en önemli etkenlerindendir ayrıca girdi sarfiyatlarını düşürmüş olursunuz. Her canlının atığı kendisi için toksindir. Bu topraklar için birçok insan can verdi kan döktü. Bizimde buradaki amacımız topraklarımızı koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır. Bende bundan sonra Bereket TV’de 2 hafta bir canlı yayında bu konuları anlatacağım çok uzağınızda değilim her zaman bana ulaşabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Metin Turan sunumu boyunca birçok konu üzerinde sahada yaptıkları çalışmaları slayt sunumu eşliğinde katılımcılarla paylaştı.

“İLÇEMİZİN TARIMSAL GİRDİSİ YILLIK 1,5 MİLYAR TL”

Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, “İlçemizin yıllık tarımsal girdisi 1,5 milyar TL gibi büyük bir rakama tekâmül ediyor. Çalı türü üretimde Türkiye’nin %80 ihtiyacını, ağaç ağaççık türünde de %50 ihtiyacını karşılıyoruz. Bugünkü sürdürebilir tarım konusunu bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Bundan sonraki birlikte çalışmak için biz hazırız” dedi.

“BEREKET TV CANLI YAYINLARI ÖDEMİŞ’TEN YAPALIM”

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, “Bugün üreticilerimize çok önemli konulardan bahsettiniz. Bereket TV programlarınızın bazılarını Ödemiş’te yapmanızı istiyoruz. Biz Ödemiş Ziraat Odası olarak her konuda yardımcı olmaya hazırız Ödemiş üreticileri adına teşekkür ediyorum

ÖDEMİŞ’TE -SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM  PANELİ