ÖDEMİŞ TSM KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA DİKKAT ÇEKTİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAĞLIKLI BESLENME, DÜZENLİ EGZERSİZ VE KONTROL ŞART

 Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yelda Çağrıcı, bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde, kalp ve damar hastalıkları tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkati çekerek önemli uyarılarda bulundu.

3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle açıklama yapan Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yelda Çağrıcı, 2012 yılında bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin %46,2’sinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığına vurgu yaparak, “Özellikle iskemik kalp hastalıkları ve serebrovasküler hastalıklar ilk iki ölüm nedenini oluşturmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları; koroner kalp hastalıkları, serebrovasküler hastalıklar, hipertansiyon, periferik arter hastalığı, romatizmal kalp hastalıkları, konjenital kalp hastalıkları, kalp yetmezliği ve kardiyomiyopatileri kapsar. 2012 yılında tüm dünyada Bulaşıcı Olmayan Hastalıklara bağlı ölümlerin % 46,2’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir.

Kalp ve damar hastalıklarının büyük bir kısmı ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklar tütün kullanımı, sağlıksız diyet, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörlerinin azaltılmasıyla engellenebilir. Kalp ve Damar Hastalıklarından korunmada yaklaşım tarzı, tek bir risk faktörüne değil, genel riskin düşürülmesine yönelik, çoğul risk faktörleri gözetilerek multidisipliner olmalıdır” dedi.

Çağrıcı, yaş (erkeklerde 45 yaş üzeri, kadınlarda 55 yaş üzeri), erken menopoz,  kan kolesterol LDL, trigliserit düzeyinin yüksek HDL düzeyinin düşük olması, tütün kullanımı,  yetersiz fiziksel aktivite, alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, obezite, hipertansiyon ve diyabetin risk faktörleri olduğunu belirtti.

Kalp Damar Hastalıklarından korunmada ve önlenmesinde risk faktörlerinin yok edilmesi temel yaklaşım olmalıdır” diyen Çağrıcı şöyle devam etti: “Küçük yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, beslenme politikalarının belirlenmesi, kalp hastalıklarından korunmada ve önlenmesinde temeldir. Kan lipit profilini olumlu yönde etkileyecek sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması (diyetin toplam doymuş yağ içeriğinin azaltılması amacıyla, hayvansal yağların ve kırmızı et tüketiminin azaltılması, sebze, meyve ve tam tahıl tüketiminin dolayısıyla posanın artırılması) ve toplum genelinde yaygınlaştırılması önemlidir. Ülkemizde önemli bir sorun haline dönüşmekte olan şişmanlığın önlenmesi ve HDL-kolesterol düzeyinin yükseltilmesi açısından her yaş grubunda egzersiz yapma alışkanlığının kazandırılması ve sporun desteklenmesi önemli olacaktır

20 yaşla birlikte hiperlipidemi ve hipertansiyonun kontrolüne ilişkin olarak kan lipit ve kan basıncı değerleri belirli araklıklarla kontrol ettirilmelidir. Kalp damar hastalıkları için çok önemli bir risk faktörünü ortadan kaldırmak açısından toplumumuzda çok yaygın olan sigara kullanımının yoğun halk eğitimi ve caydırıcı politikalarla azaltılması önemlidir. Toplumda yüksek risk altında olan kişilerin saptanması ve bunların tedavisi koroner kalp hastalığı sıklığının azalmasında yarar sağlayacaktır”

Nihat Çakıroğlu

 

ÖDEMİŞ TSM KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA DİKKAT ÇEKTİ