ÖDEMİŞ TARİŞ ZEYTİN SIKIM SEZONUNU AÇTI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Başar Uçar – Ödemiş’te Ortaköy yakınlarında faaliyet gösteren Tariş Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi´’ne ait tesiste zeytin sıkım sezonu başladı. Tariş’in henüz bölgeden zeytinyağı alımı yapmadığı öğrenilirken, rekolte bildirimlerinin alınmaya başlandığı ifade edildi.

Bölgede zeytin veriminin önceki yıla göre yüzde 40 arttığını ancak fiyatların da üreticiyi mutlu edecek seviyede olduğunu vurgulayan Tariş Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi Müdürü Süleyman Temel, “Akdeniz ülkelerinin birçoğunda verim düşük olduğu için fiyatlar istenen seviyede üreticimiz acele etmesin. Sezon boyunca fiyatlar bu şekilde gidecektir. Zeytinyağında miktardan ziyade kalitenin önemli olduğunu unutmayalım” dedi.

“VERİM DE İYİ FİYAT DA”

Ortaköy yolu üzerindeki tesiste 2014-2015 iş yılını açtıklarını belirten Temel, ilk günlerden itibaren zeytin sıkımının yoğun bir tempoda olduğunu ifade etti. Randımanın da geçen yıla göre arttığını aktaran Temel, “Hem rekolte, hem de randıman geçen yıla göre iyi. Fiyatlar da 7,60 ila 8 lira arasında. Üreticimiz daha önce zarar ettiği yılların acısını çıkaracak diyebiliriz. Ürün bol fiyat düşer paniğine kapılmaya gerek yok. Bölgemizde verim güzel iken Akdeniz ülkelerinde aksi bir durum söz konusu. Bu nedenle üreticimiz aceleyle hareket etmesin. Hasatta zeytinin bir tanesini bile ziyan etmemeli. Zeytinyağında nicelikten ziyade nitelik önde geliyor. Çünkü alıcı da seçici davranıyor. Tüm bunları göz önünde bulundurmamız lazım” dedi.

“ZEYTİN İÇİN EL ELE VERELİM”

Tariş’in bu hafta içinde yapacağı toplantının ardından alım yapmaya başlanabileceğini ifade eden Temel, “Kooperatifimiz henüz zeytinyağı alımına başlamadı. Ancak rekolte bildirimleri için süreç başladı. Üreticilerimizi kooperatifimize bekliyoruz. Bölgemiz zeytincilik için oldukça elverişli bölge. Tarım Bakanlığı’nın stratejik ürün saydığı zeytin ve süt bölgemizde mevcut. Özellikle zeytin için Ödemiş’in de bir yol haritasının olması gerekiyor. Zeytinyağında maalesef bölgemiz gereken değeri henüz bulamadı. Kaliteli yağlar üretilmesine karşın geri planda kalıyor.

Bölgemiz de zeytinyağı konusunda bir coğrafi işarete sahip olmalı. Zeytin için güzel bir iklim ve toprak yapısına sahip olan Küçük Menderes havzasında odalar, kooperatifler, üreticilerle el ele verip kendisini geliştirmeli ve zeytine sahip çıkmalı” dedi.

KALİTE VURGUSU

Zeytinyağı kalitesi ile ilgili önemli noktaları da özetleyen Temel şunları söyledi: “Kalite için ilk olarak üretici kaliteli zeytini en kısa sürede fabrikaya getirmeli. Yani toplanan zeytin 24 saat içinde sıkılmalı. Bu sağlanamıyorsa bile üretici, zeytinini fileli hava alabilen çuvallarda saklamalı. Kapalı yerlerde saklanan zeytinde yanma meydana geliyor. Üretici ayrıca yağın kalitesi için döküntüyü ayırmalı.

Sıkma sıcaklığı önemli. Sıcaklık mümkün oldukça düşük olmalı. Dünya lideri İspanya’da zeytin 28-30 derece civarında sıkılıyor. Bizde de standart 38-40 derece civarında ama işin gerçeği öyle değil. 56-60 dereceye kadar yükseliyor bu sıcaklıklar. Bunun da nedeni üreticinin daha fazla yağ çıkarma isteği. Bu da kaliteyi olumsuz etkiliyor. Sıcaklık düştükçe zeytinyağının besin değeri yükseliyor. Kaliteli zeytinyağı acı ve yakıcı tatta olandır. Antioksidan ve ağrı kesici niteliği de vardır. Zeytinyağının kalitesi ağaçtan koparılmış zeytinin tadıyla, zeytinyağının tadının aynı olmasıyla anlaşılır.

Ağaçtaki zeytinin tadı da acıdır. Ayrıca acı ve yakıcı tattaki zeytinyağının raf ömrü daha da fazladır. Bizim tesisimizde ben üreticilere her zaman soğuk sıkımın daha iyi olduğunu anlatıyorum. Bu yöndeki talep de artıyor. Kaliteli yağın fiyatı daha yüksek oluyor. Sıcak sıkımda örneğin 100 kilo yağ elde ediliyorsa, soğuk sıkımda 85-90 kilo civarında yağ elde edilir. Bu aradaki 10-15 kilo üreticinin cebine girmez zaten. Kalite konusunda üreticilerimiz bilinçlenmeli”

ÖDEMİŞ TARİŞ ZEYTİN SIKIM SEZONUNU AÇTI