NECATİ TATLI’DAN ˜SON DURUM’ DEĞERLENDİRMESİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Ödemişli deneyimli eski siyasetçi, yılların İl Genel Meclisi üyesi M. Necati Tatlı, sorularımızı yanıtladı.

Gülten Kır: Öncelikle hoş geldiniz. Ziyaretiniz için teşekkür ederiz. Bize kısaca siyasi geçmişinizden bahseder misiniz?

M. Necati Tatlı: Ben ilk olarak 1963 yılında siyasete girdim. 1977-1994 arası yıllarda 3 dönem İl Genel Meclisi’ne seçildim. 1994’ten 2009’a kadar ara verdim. Ama bu süreçte de siyasetten kopmadım. 2009’da tekrar seçildim.  2014 yılında İl Genel Meclisi kapatıldı. Yeni çıkan Bütünşehir yasasıyla yetkileri büyükşehre ve ilçe belediyelere devredildi.

Gülten Kır: Konu bütünşehir yasasına gelmişken hemen sorayım o zaman. Bu yasayla pek çok değişiklik oldu yerel yönetimlerin yapısında. Bu değişikliği nasıl değerlendirirsiniz bize?

M. Necati Tatlı: Ben yerel siyasetçiyim. Ödemiş’in 74 köyünün içme suyu depolarının fayansla kaplanmasını sağlayıp hepsine klor makineleri taktık geçmiş dönemde. Ancak bu yasayla bıraktık bu işleri. Artık yeni yasayla köy kesiminin altyapı hizmetleri eski hızında değil. Ağır aksak işliyor. Muhtarların statüsü de değiştiğinden kendileri çözüm üretemiyor. Sadece yetkili yerlere başvurarak hizmet sırasının kendilerine gelmesini bekliyorlar.

 “BELDELER SAHİPSİZ KALDI”

Gülten Kır: Beldeler de mahalle oldu bu yasayla. Bunu nasıl yorumlarsınız?

M. Necati Tatlı: Nasıl yorumlayayım. Tabii ki sahipsiz kaldı beldeler. Bu aksayan yönler giderilmeli, bir çözüm bulunmalı bu yapılanmaya.

Gülten Kır: Siz nasıl yürütüyordunuz bu işleri İl Genel Meclisi’nde olduğunuz yıllarda?

M. Necati Tatlı: En son dönemde 136 kişi vardı İl Genel Meclisi’nde. Her partiden üye sorunları görüşür tartışırdık. En yaşlı üye sıfatıyla açılışını da ben yapmıştım o zaman. Ödemiş’in 74 köyünün bütün sorunlarını bilirdik. Muhtarlarla sürekli diyalog halindeydik. Hala da öyleyim. En çok kulak verdiğimiz isimlerdi muhtarlar. Çünkü kalkınmanın temelidir kırsal.

 “KÖYLERE HİZMET AĞIR AKSAK”

Gülten Kır: Şimdi muhtarlara yeterince kulak verilmiyor mu?

M. Necati Tatlı: Kulak verilse de etkisi kalmadı muhtarların siyasette. Köylerin malları ilçelere geçti. Oralara hizmet götürme yükümlülüğü ise Büyükşehirde. Bu konuda görev ve yetki dağılımı iyi yapılmadı. Tabii hizmet gidecektir önünde sonunda ama şehirdeki insanın o köydeki sorunu öğrenmesi, anlaması ve araç göndermesi zaman alır. Ağır aksak dememin sebebi bu.

Gülten Kır: Hiç mi iyimser değilsiniz hizmetler konusunda?

M. Necati Tatlı: Yoo. İyimserim. Mesela şimdi Bayındır tarafına, Çatal’a büyükşehir şantiye yapıyormuş. Bu fevkalade olumlu bir gelişme. Köylere daha kolay ulaşmak için çok önemli bir adım. Lakin bunun bir an evvel gerçekleştirilmesi gerekiyor. Büyükşehir demişken şunu da ekleyeyim. Köylerin yolları çok kötü. Bozuk asfaltlar, çukur yollar. Ben Kaymakçı’da ikamet ediyorum. Oranın da içme suyunun, yollarının altyapısı yok. Merak ediyorum ve bilmek istiyorum vatandaş olarak. Mesela yine Kaymakçı’da Osman Ünal Sokak var, işlek bir yol. Yolun durumu çok kötü.

Gülten Kır: Bildiğim kadarıyla büyükşehir ekipleri yolları asfaltlamaya, onarmaya ve asfaltları yamamaya başlamış.

 “ÖDEMİŞ-KAYMAKÇI ARASI YOLA ACİL ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”

M. Necati Tatlı: Sevinirim bu işe başladılarsa. Ödemiş-Kaymakçı arası yolu biliyorsunuzdur. Çok işlek ve çok da dar bir yol. Bu çok tehlikeli. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan özel olarak talep ve rica ediyorum. Bu yola bir çözüm bulunsun ve kendisi atılacak adımların takipçisi olsun. Orda trafiğin rahatlaması, çiftçiler için kolaylaşması ve o yolun güvenli hale gelmesi için yol mu genişletilecek, yoksa çift şerit mi yapılacak, bölünmüş yol mu olacak bilemem ama acil çözüm üretilmesi lazım.

Gülten Kır: Siyasette eskiye nazaran biraz daha geride duruyorsunuz. Bunu gençlerin önünü açmak için mi yapıyorsunuz? Gençlere neler tavsiye edersiniz?

 “GENÇ SİYASETÇİLER YAŞLILARIN DENEYİMLERİNDEN FAYDALANMASINI BİLMELİ”

M. Necati Tatlı: Tabii artık yönetimleri gençlere bırakacağız. Bizim dönemler yavaş yavaş sona eriyor. Şimdi bizim için deneyimlerimizi aktarma zamanımız. Ama gençlerde bu konuda biraz eksiklik görüyorum. Deneyimlerimizden yeterince faydalandıkları kanaatinde değilim. Bizler bölgenin geçmişten gelen ve devam eden sorunlarını daha yakından, hatta içinde yaşamış olarak geliyoruz ve biliyoruz. Genç siyasetçiler biz yaşlıların özellikle halk nezdinde, köylüler nezdinde nüfuzunu kullanmayı bilmeli. Bölgemizde köylerde zaten genç nüfus fazla yok. O nedenle bizim tanışıklığımız onlar için kıymetli ve değerlendirilebilir olmalı. Gençleri bu konuda biraz zayıf buluyorum.

Gülten Kır: Ödemiş’in bugünkü halini nasıl buluyorsunuz?

M. Necati Tatlı: Şöyle böyle. Dediğim gibi yeni yasayla henüz yerine oturmamış pek çok konu var. Bu da hem Ödemiş’e, hem köylere her yere yansıyor. Ama ne olursa olsun muhtarlarla diyalog hiçbir zaman koparılmamalı. Onlar toplumun kılcal damarları gibi.

Gülten Kır: Siyasette liderlik konusunda neler düşünüyorsunuz? Liderleri nasıl değerlendirirsiniz bize?

 “BENİM İÇİN ALLAH BİR, PEYGAMBER HAK, LİDER DE ATATÜRK’TÜR”

M. Necati Tatlı: Liderler gelip geçicidir. Benim için Allah bir, peygamber hak, lider de Atatürk’tür. Atatürk Cumhuriyetimizin kurucusu. Herhangi bir lider değil. O nedenle Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşları ve Cumhuriyetimizin kuruluşunda onun yardımcısı ve yanında olanlar dışında kimseye minnet etmem. Liderlik, siyaset birer hizmet makamıdır ve onlar hizmetle mükelleftir. Ve hepsi gelip geçicidir.

Gülten Kır: Geldiğiniz ve bizimle sohbet ettiğiniz için çok teşekkür ederim gazetemiz adına.

M. Necati Tatlı: Ben çok teşekkür ederim. İşinizde muvaffakiyetler dilerim.

Gülten Kır

NECATİ TATLI’DAN ˜SON DURUM’ DEĞERLENDİRMESİ