MAHFEL SOKAKTA BİR TARİH YOLCULUĞU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAAN KESKİN ANTİKA&SANAT

Ödemiş’te Mahfel Sokak’ta yer alan Kaan Keskin’e ait antika mağazası Ödemişlileri yakın tarihte yolculuğa çıkartıyor.

Ödemişli Kaan Keskin Ankara’da üniversite yıllarında başladığı antikacılığa Akıncılar Mahallesi Mahfel Sokak’ta devam ediyor. Ödemiş’in tarihi fotoğraflarından, Efe Başvekil Şükrü Saracoğlu’nun portresine, efe tüfekleri ile günlük yaşantıyı yansıtan objelerden eşine az rastlanır oyuncaklara dek birçok farklı objeyi envanterinde bulunduran Keskin, ÖYKAM’ın ardından Kayaköy’de kurulması gündemde olan Çakırcalı Mehmet Efe Müzesi’ne de katkı sunuyor.

 

ÖYKAM’IN ARDINDAN ÇAKIRCALI MÜZESİ’NE DE KATKI

Üniversite yıllarında çekirdekten yetişerek antika ve sanat alanında kendisini geliştirdiğini kaydeden Keskin, “Bu alanda bilgi sahibi saygın ustalar da bilgilerini benden esirgemediler. Üniversite yıllarımdan yani 15 yıldan bu yana bu alanda faaliyetlerimi sürdürüyorum. Hobi olarak başladığım bu alan benim üniversitede geçimimi de sağladı. İşime dönüştü. Bir gün Ödemiş’te ata toprağımda bu işi sürdürmek istiyordum. İki yıldan bu yana Mahfel Sokak’ta antika ve sanat alanında faaliyetteyiz.

Ödemiş’te de ÖYKAM’ın kuruluş aşamasında pek çok objeyi ve belgeyi de müzemize kazandırdık. Bu belgeler arasında İsmet Paşa ve diğer önemli şahısların imzasının olduğu Cumhuriyet’in kuruluşuna ışık tutan bir belge de bulunuyor. Şimdi de yakın zamanda açılması planlanan Çakırcalı Mehmet Efe Müze evine de katkı sunuyorum” dedi.

 

“ANTİKA VE SANAT BENİM İÇİN BİR YAŞAM BİÇİMİ”

Antika ve sanatın kendisi için bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Keskin, “Antika ve sanat benim için bir yaşam biçimi örneğin kullandığım araba 1960 model orijinal bir klasik Mercedes. Arabanın eski sahibi Sayın Adnan Kükrer arabanın Ödemiş’te kalması için bana vermeyi tercih etti.

Mağazamızda bölgemizdeki evlerden gelen pek çok eşya var. Günümüzde bu eşyalara rastlamak zor. Örneğin bölgemizde eski bir gelenek olan ve minik ayaklarıyla gelin lambası olarak da bilinen, ilk gece lambası antika bir idare gaz lambasıdır Etnoğrafya Müzelerinde de görmemiz mümkündür. Özelliği ilk gece adet ve gelenek üzere bir ayağının kırılıyor olmasıdır. Evliliğin ilk gecesi bir ayağı kırıldığı için sağlam olarak bulmak çok zordur. Elimizde bir tane mevcut olup bir örneği yıldız kent müzesindedir

 

“ANKARA’DAKİ ANTİKA PAZARI’NDA STANDIMIZ VAR”

Yıllarca Ankara’da Türkiye’nin ilk ve tek antika pazarında stant açtım. Halen tek antika pazarında bir standımız var ve müzayedelere de katılıyorum. Ödemiş’te Osmanlı’dan günümüze uzanan çok kıymetli ev eşyaları var. Bunların çoğuna eski evlerde rastlıyoruz, gelecek adına çok kıymetli objeler.

Antika ile tarihi eserin farklı olduğunu da vurgulamak gerekiyor. Antika ve nostaljik objeler etnografik olup kullanıla gelen objelerdir. Tarihi eserlerin ise arkeolojik özelliği vardır ve kazılarla ortaya çıkartılır. Ben ilgi alanımdaki her türlü objeyi burada bir araya getirmeye çalıştım. Antika tutkusu ve sevgisiyle kültürel düzey arasında güçlü bir bağ var. Her ne kadar gelir grupları da önemli bir faktör olsa bile kültürel birikim bu alanda çok etkindir.

Gerek bölgemiz gerek ülkemizle ilgili önemli koleksiyonlarımız da mevcut. Koleksiyonu yapılan objelerin nispeten nadir olmaları gerekir, çok eski olmasa bile nadir olduğu için koleksiyona dönüştürülebilir. Mahfel Sokak’taki mağazamız Ödemiş’te geçtiğimiz yüzyıla tanık olan günlük kullanım eşyaları, haritalar, fotoğrafları barındırıyor. Ziyaretçilerini de böylelikle yöredeki günlük yaşayışla ilgili tarih yolculuğuna çıkartıyor” dedi.

Başar Uçar

MAHFEL SOKAKTA BİR TARİH YOLCULUĞU