KÜÇÜK MENDERES SULAMASI’NDA YENİ DÖNEM

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

  Küçük Menderes Havzası’nın yarım asrı aşkın hayali Küçük Menderes Sulama Projesi’nde sulama faaliyetleri geçtiğimiz günlerde Beydağ Barajı çıkışında hizmete giren “D1 Regülasyon deposu” ile birlikte ana borudan yapılmaya başladı. 2 yıldır yaklaşık 136 hidrant ile yapılan sulamada su verilen hidrant sayısı 500’e yükseliyor.

ANA BORUYA SU VERİLDİ

Bakan Veysel Eroğlu’nun Ödemiş ziyaretinde 5 bin hektarlık yeni sulama alanı için verdiği “20 Mayıs saat 16.59” sözünün ardından Beydağ Barajı çıkışındaki D1 Regülasyon deposunda çalışmalar tamamlanarak sisteme su verilmeye başlandı. DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz’in de katıldığı törenin ardından bugüne kadar Kaliforniya Sistemi’ne su verilen projenin artık can damarları sayılan ana boruları kullanılıyor.

2 gündür kademeli olarak suyun verildiği ana boru sisteminde sağ sahilde Ödemiş’in Kızılcaavlu Mahallesi ve sol sahilde de Ödemiş’in Emirli Mahallesi yakınlarına kadar Beydağ Barajı’nın suyu ana boru üzerinden ulaşmaya başladı.

KADEMELİ OLARAK ARTIYOR

Beydağ Barajı çıkışındaki düzenleyici havuz ve elektronik sistemlerin devreye girmesi ile birlikte Küçük Menderes Sulaması’nda yeni bir dönemin başladığını söyleyen Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, “2 yıldan bu yana Kaliforniya Sistemi ile yapılan sulamada bin hektarlık bölgenin kuzey ve güvey kenarlarındaki hidrantlarla sulama gerçekleştiriliyordu. Çarşamba gününden bu yana sağ ve sol sahil ana boru sulaması ile birlikte kademeli olarak 5 bin hektarlık bölgedeki tüm hidrantlara baraj suyu ulaşmaya başladı. Baraj suyunun ulaştığı bölgeler kademeli olarak artıyor. 136 hidrant ile sulama yaparken 300’e yakın hidrantta sulama sezonu gerçekleşecek. Ana boru sayesinde artık hiçbir tarım arazisi hidranta uzak kalmayacak. Sulama planı dahilinde belli olan hidranttan üreticimiz suyunu temin edecek” dedi.

KAHVE TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

Yeni açılan bölgelerle ilgili bilgilendirme ve kayıt çalışmalarını sürdürdüklerini ve son olarak Mescitli Mahallesi’nde üreticilerle bir araya geldiklerini kaydeden Kaptan, “Bölgemizde özlemle beklediğimiz bu gelişmeler yaşanırken bizler de Sulama Birliği olarak mahallelerimizde üreticilerimizle bir araya geliyor. Mesai saatleri sonrasında kahve toplantılarıyla sulamaya açılacak 5 bin hektarlık bölgedeki üreticilerimizi sulama planı ve beyan konularında bilgilendiriyoruz. Birliğe henüz üye olmamış üreticilerimizin işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Mescitli’de gerçekleştirdiğimiz toplantıya üreticimizin gösterdiği ilgiyi son derece önemsiyoruz” diye konuştu.   

KÜÇÜK MENDERES SULAMASI’NDA YENİ DÖNEM