İZKADAN GELİŞMİŞLİK FARKININ AZALTILMASI İÇİN 22 PROJEYE DESTEK

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) 2015 yılı destek programları olan ve Nisan ayında ilan etmiş olduğu İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı ile Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı’nın değerlendirme sonuçları açıklandı.

Kiraz ve Beydağ ile birlikte Dikili, Kınık ve Karaburun’u kapsayan İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı çerçevesinde 22 projenin başarılı bulunarak kabul edildiği ve İZKA tarafından sağlanan desteğin 8 milyon 936 bin 531 lira olacağı belirtildi.

Kiraz ve Beydağ Belediyelerinin yaklaşık 3 milyon liralık üç projesi de desteğe hak kazandı. Beydağ Belediyesi’nin “Beydağ’da alternatif turizm gelişiyor” ve “Beydağ Kültür Merkezi”, Kiraz Belediyesi’nin de “Kiraz kalkınıyor” projesine İZKA’dan onay çıktı.

 KİRAZ, BEYDAĞ, KINIK, KARABURUN VE DİKİLİ İÇİN

İzmir Kalkınma Ajansı’ndan destek programıyla ilgili yapılan açıklamada, “2014-2023 Bölge Planı’nda öngörülen stratejik öncelik ve hedefler ile bağlantılar içeren İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı, İzmir’deki kırsal ekonominin günümüz rekabet koşullarına uyumlu, güçlü bir yapıya kavuşabilmesi için kırsal ekonomideki yenilik kapasitesinin geliştirilmesi, işletmelerde kurumsallaşma, üretim ve pazarlama kapasitesinin artırılması, verimlilik ve ekonomik çeşitliliğin sağlanması, kırsal nüfusun yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve istihdam edilebilirliğinin artırılması, kırsal alanlarında yaygın biçimde karşımıza çıkan doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerin koruma-kullanma dengesi gözetilerek ekonomik ve toplumsal yaşama kazandırılması hedefleri ile Beydağ, Dikili, Karaburun, Kınık ve Kiraz ilçelerini kapsayacak biçimde kırsal kalkınmaya yönelik bir destek programı olarak geliştirildi. 10 Milyon TL kaynaklı program, kar amacı güden, kar amacı gütmeyen ve küçük ölçekli altyapı olmak üzere üç bileşen içerecek biçimde yapılandırıldı” denildi.

 TOPLAM 108 PROJE SUNULDU

Başvuru sürecinin Çeşme, Güzelbahçe, Karaburun, Seferihisar ve Urla ilçelerini kapsayan Yarımada Bölgesi’ne odaklanan Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı ile birlikte başlatıldığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi: “Başvuru süresi 10 Temmuz 2015 tarihinde tamamlanan her iki programa toplamda 108 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 75’i Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı, 33’ü ise İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı kategorisinde gerçekleşti.

İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı kapsamında kar amacı güden bileşeninde 16, kar amacı gütmeyen bileşeninde 12 ve küçük ölçekli altyapı bileşeninde ise 5 başvuru yapıldı. Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında kar amacı güden bileşeninde 37, kar amacı gütmeyen bileşeninde ise 38 başvuru yapıldı”

Değerlendirmelerin konusunda uzman bağımsız değerlendiriciler ve değerlendirme komitesi üyeleri tarafından yapıldığı vurgulanırken İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı kapsamında 22 proje başarılı bulunduğu ifade edildi.

 8,9 MİLYON LİRALIK DESTEK

İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı’nda başarılı olan projelerin 7’si kar amacı güden bileşeninde, 11’i kar amacı gütmeyen bileşeninde, 4 proje ise küçük ölçekli altyapı bileşeninde yer aldığının belirtildiği açıklamada, “Kar amacı güden bileşeninde yedek proje listesi oluşmaması sebebiyle, planlanan 4.000.000 TL bütçenin tahsis olunmayan kısmından 1.597.724,77 TL’lik tutarın, kar amacı gütmeyen bileşenindeki projelere aktarılmasına ve bu bileşendeki projelerin toplam bütçesinin planlanan 2.000.000 TL ile birlikte 3.597.724,77 TL olmasına ve netice itibariyle, kar amacı gütmeyen bileşeninde yedek başarılı projeler ile birlikte 11 projenin tamamının desteklenmesine karar verildi. Böylelikle, İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı kapsamında tahsis edilen toplam destek 8.936.531,68 TL olarak gerçekleşti.

İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı’nda mali destek almaya hak kazanan 22 proje ile bölgede istihdam edilebilirliğin artırılması, sosyal altyapının geliştirilmesi, tarımda üretim kapasitesinin arttırılması, tarım dışı ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, doğal, tarihi ve kültürel varlıkların değerlendirilmesi, bu alanlara yönelik sosyal ve fiziki altyapının güçlendirilmesi, tarım ve sanayi üretiminin modernize edilmesine yönelik sosyal ve fiziki altyapının geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda faaliyetler yürütülecek.

Toplam 17 projenin başarılı olduğu Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında da Yarımada’da tarımsal üretim kapasitesinin arttırılması, Yarımada’nın doğal, tarihi ve kültürel varlıklarının değerlendirilmesi, turizm çeşitliliğinin artırılması, yaşlı ve engellilere yönelik bakım ve rehabilitasyon konularında hizmet kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor” ifadeleri kullanıldı.

 SÖZLEŞMELER KASIM AYINDA

Sözleşmelerin kasım ayında imzalanacağı belirtilirken “Projelerin eş finansmanları da dikkate alındığında İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programının tamamlanması ile birlikte, toplam 12.494.427,26 TL’nin, Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programının tamamlanması ile ise 8.454.883,19 TL’nin İzmir ekonomisine girdi olması bekleniyor. Başarılı projelerin başvuru sahipleri ile mali desteğe yönelik imzalanacak sözleşmelerin, Kasım ayı itibariyle tamamlanması planlanıyor” denildi.

Nihat Çakıroğlu

İZKADAN GELİŞMİŞLİK FARKININ AZALTILMASI İÇİN 22 PROJEYE DESTEK