İNCİRDE KALİTE DÜŞÜKLÜĞÜ TEHLİKE YARATIYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 AKGÜN: “İNCİR İLERİDE ARANACAK ÜRÜN”

Kerem Karamanlıoğlu – Küçükmenderes havzasında incir üretimi ile dikkati çeken İrimağızı’nda üretilen incirlerde, nemli hava nedeniyle kalite düşüklüğü yaşandığı belirtildi.

Uzmanlar İzmir ve Aydın bölgesinde yapılan incir üretiminde yaşanan kalite düşüklüğünün ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirttiler.

İrimağzı’nda incir üretimi yapan Ahmet Aydın, incirde erime ve akma sorununun üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, bu durumun bölgedeki havanın son zamanlarda nemlenmesinden kaynaklandığını söyledi.

Hava şartlarının neden olduğu incirde kalite düşüklüğü için önemlerin alınması gerektiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Özkan Akgün de bölgedeki incir üretimini korumak için üstünde çalışma yapılması ve Ödemiş’te İncir Araştırma Enstitüsü’nün oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yıllık ileklemelerin, budamaların, toprak işlemlerinin zamanında yapılması ile önlemler alınabileceğini söyleyen Özkan Akgün dünyanın en iyi incirlerinin yetiştirildiği Küçükmenderes ve Büyükmenderes bölgesinde incirin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

“İNCİR, METREKAREYE 500 KG YAĞMUR İSTER SON YILLARDA BU YOK DÜZENSİZ VE ZAMANSIZ YAĞIŞLAR İNİCİRİN KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Akgün konuyla ilgili şunları söyledi: “İzmir’İn Küçükmenderes ve Aydın’ın Büyükmenderes havzasında kaliteli incirler yetişiyor. Yetişen bu incirlerin değeri dünyada önemli bir yere sahip. Son yıllarda bu bölgelerde üretilen incirlerde kalite düşüklüğü yaşanıyor. Aydın ve Ödemiş bölgesinde incirde kalite düşüklüğünün yaşanmasının sebebi yağışlar. İncir metrekareye 500 kg yağış almak ister. Son yıllarda yağışlar Haziran ayına kadar uzuyor. Dengesiz ve zamansız yağışlar çok fazla. Bu yağış oranı da metrekareye 500 kg altında oluyor. İncirde kalite düşüklüğünün birinci sebebi budur.”

“NEM ORANININ YÜKSELMESİ İNCİR İÇİN İKİNCİ TEHLİKE”

“İkinci sebebi ise hepimizin bildiği gibi nem oranın yükselmesidir. Bölgemizde Beydağ Barajının nem oranında etkisi olduğu söyleniyor; doğrudur. Oluşan bu nemden de incirimiz etkileniyor” diyen Akgün çözüm için yapılması gerekenleri dile getirdi.

“İŞTE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER”

“İncirimizin kalitesini korumamız için önemler alınabilir. Bu önlemler başlıca yıllık ilekleme (erkekleme) işleminin toprak işleminin zamanında yapılmasıdır. Yine budama gençleştirme işlemleri zamanında ve bilinçli bir şekilde yapılması gerekiyor. Kış mevsiminde bakır sülfat uygulaması yapılması gerekiyor. Hastalıklı dallar ve bitkileri incir bahçesinden uzaklaştırılması gerekiyor. Bunları yaptığımız sürece kalitemizi korumaya devam ederiz”

“ÖDEMİŞ’TE ÖDEMİŞ İNCİR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMASI GEREKİYOR”

Akgün açıklamalarına şöyle devam etti, “İncirin korunması için Aydın’da Erbeğli İncir Araştırma Enstitüsü var. Ancak bu enstitünün bölgemize bir faydası yok. Bölgemizde Ödemiş İncir Araştırma Enstitüsü kurulması çok önemli bir konu olarak düşünülmesi gerekiyor. Bizim ürettiğimiz incirimiz dünyanın en kaliteli inciri olarak devam etmeli.”

“ÇİN, İNCİRİ YENİ KEŞFETTİ”

“Çin inciri yeni keşfeden bir ülke Çin’de kişi başına incir tüketimi şuan 40 gram olarak belirlendi. Ama bunu karşılayacak bir gücümüz yok. Bu anlamda bu bölgede Küçükmenderes ve Büyükmenderes bölgesinde incirin devlet tarafından mercek altına alınması ve desteklenmesi gerekiyor”

“İNCİR, DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENMELİ”

“Şuan İrimağzı inciri en önemli incir olarak geçiyor. Ama İrimağzı’nda incir üreticileri incirden bekledikleri ekonomik girdiyi alamadıkları için üretimde düşüş yaşanıyor. Daha kötüsü yeni incir bahçeleri oluşmuyor. Burada incir üretimine incir üreticimize sahip çıkmak ve desteklemek gerekiyor. Bölgemizde incirin devlet tarafından bir an önce desteklenmesi gerekmektedir. Çünkü incir ileri de aranacak ürün haline gelecek”

 

İNCİRDE KALİTE DÜŞÜKLÜĞÜ TEHLİKE YARATIYOR