HAYVANCILIĞIN CAN SİMİDİ KARAMBA VE ŞALGAM

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayvancılığın en önemli katkı maddeleri haline gelen kış döneminde hayvancıların önemli yem girdisi olan Şalgam ve Karamba hayvancılığın olmazsa olmazı haline geldi.

Kış aylarında yeşil yem olarak hayvanlarına Şalgam ve Karamba temin eden üreticiler Şalgam ve Karamba sayesinde kış aylarında da hayvanlarına en iyi şekilde bakabildiklerini söylediler.

Hayvancılıkta en önemli ve ekonomik olarak maliyeti en uygun iki ürün olduğunu söyleyen üreticiler Şalgam ve Karamba’nın hayvanlara en iyi derece de protein ve süt sağladığını belirttiler.

Üreticilerden Mehmet Köşktepe, şalgamın kış aylarında da süt verimini dengelediğini, Karamba’nın ise hayvanlara 27-30 derecesinde protein sağladığını söyledi.

Mehmet Köşktepe şunları ifade etti:

 

“İNİŞLİ ÇIKIŞLI GÜNLER YAŞANIYOR”

“Ödemiş ve bölgemizde hayvancılık en üst seviyede yapılıyor. Bugün kırsalda bulunan her ailenin en az 10 adet küçüklü büyüklü hayvanı var. Bu sektörde aile çiftçiliği aile üretimi çok önemlidir. İşsizliğin ve göçün önüne geçmek için en kolay yol bana göre budur. Biz de uzun yıllardır hayvancılıkla uğraşıyoruz. Hayvancılıkta özellikle bu dönem inişli çıkışlı günler yaşıyoruz. Süt fiyatları geriye çekilirken yemlerde KDV kalktı ama KDV’nin yerine zamlar peş peşe geldi.

Ödemiş ovasında yılda üç kez topraktan ürün alamasak bu kadar hayvanı bakmamız mümkün değildir. Orta Anadolu ya da Doğu Anadolu gibi mera alanlarımız yok. Ovanın göbeğinde kurduğumuz tesisler içinde hayvancılık yapıyoruz. Onun içinde maliyetlerimizde yüksek gidiyor.

 

“EN ÖNEMLİSİ MISIR SİLAJI”

Ovada üç kez ürün almasak hayvancılığı bu kadar denli yapamayız. Bunun içinde de en önemli katkı maddesi ise mısır silajımız. Mısır silajı olmasa hayvancılık neredeyse olmaz. Mısırı yılda bir kez ya da iki kez en randımanlı şekilde üretiyor ve tınazlar yaparak hayvanlarımıza 12 ay boyunca yediriyoruz. Bunun yanında tabiî ki olmazsa olmaz saman ve diğer yemlerimiz var.

 

“ŞALGAM VE KARAMBA HAYVANCILIĞIN BEL KEMİĞİ HALİNE GELDİ”

Ancak son yıllarda artık tamamen sektörün içine giren ve olmazsa olmazımız haline gelen karamba ve şalgamda hayvancılığın bel kemiği haline geldi. Kış aylarında hayvancılık mevsimsel zorluklara giriyor ama bölgemizin ılıman bir iklime sahip olması kışında bize ürün vermeyi sağlıyor.”

 

“UCUZ MALİYETLİ ÜRÜNLER”

Eylül ayında ektiğimiz şalgamı dönümde 150 TL gibi çok ucuz bir maliyet ile elde ediyoruz. Aralık ayında yetişten şalgamı Nisan ayı ortasına kadar hayvanlarımıza yediriyoruz. Yeri olmayan ya da ihtiyaç zamanında ise şalgamın dönümü 600 TL’ye satılıyor bu rakamda üretici için uygun durumda.”

 

“KARAMBA PROTEİN DEPOSU”

Karamba ise kışın ortasında yeşil yem olduğu için en büyük avantajımız hayvanlarımıza en iyi proteini sağlıyor. 27-30 derece arasında protein sağlayan Karamba’nın dönümde bize maliyeti 400 TL civarında seyrediyor. Dönüm olarak en iyi zamanında satılırsa da 700 TL civarında alıcı buluyor. Şalgam ve karamba günümüzde artık hayvancılığın olmazsa olmazı konumunda. Biz üreticilerin tek istediği ise süt fiyatlarının dengede durması ve gerilememesidir. Herkese bereketli günler bol kazançlar diliyorum.”

Kerem Karamanlıoğlu 

HAYVANCILIĞIN CAN SİMİDİ KARAMBA VE ŞALGAM