Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert

Çiftçiyi maydanoz güldürdü

Çiftçiyi maydanoz güldürdü
Çiftçiyi maydanoz güldürdü Küçük Menderes
Bu içerik 501 kez okundu.

Torbalı’da ekim alanı genişleyen maydanoz, mucizevi ürün olarak biliniyor. Bir tohumla iki yıl hasat edilen üründe hasat dönemi bitmiyor. Koparıldıktan sonra yeniden filizlenen maydanozun bağı, tarlalarda 10 kuruştan alıcı buluyor.

Son yıllarda Torbalı’da üretiminde büyük bir artışın görüldüğü ve Akdeniz ülkesi bitkisi olan maydanoz, hızla hasat edilmeye devam ediyor. Yeşil yaprakları yemeklerde ve mezelerde garnitür olarak kullanılırken köklerinin de bazı yemek ve çorbalarda kullanıldığı belirtilen maydanoz, özellikle Ayrancılar’da bulunan TOKİ mevkiinde oldukça bol miktarda yetiştiriliyor. Pazarda üç bağı 1 liraya satılan maydanozun sofralara ulaşma hikayesi de oldukça ilginç. Yaklaşık 90 günde 15 santimetrelik boyuta ulaşıp tüketilen maydanoz, hem soğuk hem de sıcaktan darbe alıyor. İki yıl boyunca hasadı devam eden maydanoz, özellikle salatada tercih ediliyor.

Yıl boyu eksik olmuyor

Hasadı bitmeyen ürün olarak bilinen maydanoz, yapraklarıyla koparıldığı için koparıldığı yerden yetişmeye devam ediyor. Birçok noktada olduğu gibi ilçede de 12 ay boyunca pazardan eksik olmayan maydanoz, E vitamini bakımından oldukça zengin kokulu bir sebze.

Yemek ve salataların vazgeçilmez sebzesi olan maydanoz, üreticilerine yıl boyunca sürekli gelir sağlayarak ekonomik gelirde önemli bir yer tutuyor. Bir tarlada iki yıl boyunca üretimi gerçekleştirilen maydanoz, birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturuyor. Bunun yanında kökler, toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda görülüyor.

İşçiliği zahmetli

İşçilerin tek tek bıçaklarla yolup bağ haline getirilen maydanoz, yolunduğu yerden üremeye tekrardan devam ediyor. Çetin kış ve kurak yaz günlerinde zarar gören maydanoz, zahmetli bir şekilde tarladan sofralara uzanıyor.

Günde iki ton üretim

Her yıl onlarca dönüm maydanoz yetiştirdiğini kaydeden Şengül Şura, “Maydanoz, toprak istekleri bakımından seçici değildir. O yüzden tarlayı nerde kiralarsak orada maydanoz üretebiliyoruz. Bakımı da zor değil. Fazla su ihtiyacı yok. Toplama aşamasında zahmet görülüyor. İşçiler, ellerindeki bıçaklarla bağ bağ maydanozları yoluyor. Demetini 10 kuruştan satıyoruz. Günde iki ton civarında bir üretimimiz söz konusu. Pazarda üç demeti 1 liradan satılan üründen bizim çok paralar kazanmamız zor oluyor” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Haber Merkezi

Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
"300 hayvan telef oldu"
Meclis başkanları bir arada
Meclis başkanları bir arada