Advert
Advert

İlk zeytin hasadı yapıldı

İlk zeytin hasadı yapıldı
İlk zeytin hasadı yapıldı Küçük Menderes
Bu içerik 272 kez okundu.

İzmir Ticaret Borsası'nın 2019-2020 sezonu zeytin ve zeytinyağı açılış töreni, Selçuk Ticaret Odası'nın katkılarıyla Selçuk'ta gerçekleştirildi. Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci ve Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu'nun da katıldığı Zeytin Hasat Şenliği'nde önce zeytin toplandı. Zeytinyağı tadımının ardından zeytinyağı sıkım tesisi ziyaret edildi.

Hasat töreninde konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, zeytin ve zeytinyağının sadece bir gıda değil, bir kültür öğesi olduğunu söyleyerek Türkiye'nin İspanya, İtalya ve Fas gibi ülkelerle birlikte bu alanda önemli üreticilerin olduğunu dile getirdi. İzlenen politikalar sayesinde 15 yılda ağaç varlığının yüzde 65 arttığına dikkat çeken Kestelli, "170 milyonluk ağaç varlığı ve bir buçuk milyon tonun üzerinde tane zeytin üretimi ile dünyada en önemli üretici ülkelerden biriyiz. Potansiyelimiz, çok daha fazla. Verim, kalite ve markalaşma anlamında gidecek yolumuz çok" dedi.

Değer zinciri analizi

Borsa olarak zeytinin yolculuğunda nitelik ve nicelik kayıpların yaşanmasını istemediklerini söyleyen Kestelli, dünya piyasalarında zeytinyağı denilince akla ilk Türk zeytinyağının gelmesi gerektiğini savunarak şöyle konuştu: "Bu ürünlerin ticareti konusunda işletmelere ve üreticilere maliyet avantajı sağlayabilecek politikalar geliştirmek, markalaşma modelleri oluşturmak büyük önem taşıyor. Bu bilinçle bir projeye daha imza atarak zeytin ve zeytinyağlarımızın Türkiye çapında değer zinciri analizlerini yapacağız. Bu yolla üretimden hasada, paketlemeden dağıtıma iş sürecinin her aşamasını analiz ederek eksiklerimizi tamamlamayı amaçlıyoruz."

Sineksiz bir yıl

Hasadın ardından konuşan Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu da yeni sezonun bolluk ve bereket getirmesini dilediğini söyledi. Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci ise ilçenin üretiminde zeytinin önemli bir yer tuttuğunu söyleyerek çalışmalar sonucunda sineksiz bir yıl geçirdiklerini anlattı. Hem zeytin sineği hem de mandalina ve portakala gelen Akdeniz sineği olmadan güzel bir yıl geçirdiklerini aktaran İnci, "Umarız gelecekte de böyle mutlu, umutlu, bilgi ve teknoloji tüketen değil üreten bir toplum oluruz" diye konuştu. Sembolik tadım etkinliğinin ardından katılımcılar, zeytinyağı sıkım tesisini ziyaret etti.

Sıkımda yeni teknolojiler

Toplanan zeytinlerin yıkanması ve makinelerle sıkım işlemi hakkında bilgi veren borsa üyesi firmanın yönetim kurulu başkanı Hüseyin Atınç, İzmir ve Selçuk bölgesinde hem kendi zeytinlerini hem de müstahsilin ürününü işleyip zeytini zeytinyağına çevirdiklerini kaydetti. Günlük yaklaşık 120 ton kapasite üretim hacmi bulunduğuna dikkat çeken Atınç, natürel sızma zeytinyağı ürettiklerini ve ulusal ile uluslararası pazarda satış yaptıklarını anlattı.

Atınç, sıkım yöntemleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "2019 yılında artık taş sıkım diye bir şey kalmadı. Günde yaklaşık 120 ton zeytin işliyoruz. Taş sıkımda bunun 10'da birini ancak işleyebilirsiniz. Yeni teknolojiler, artık zeytinyağının oksitlenmesini asgari seviyeye indirdiği için yağın kimyasal özellikleri bozulmuyor. Taş sıkım gelenekseldir ama yeni teknolojiler, uluslararası standartlara çok daha fazla uygundur."

Haber Merkezi

 

Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ödemiş Belediyesi’nin mali durumunu açıkladı
Ödemiş Belediyesi’nin mali durumunu açıkladı
Kiraz'da Erdoğan heyecanı
Kiraz'da Erdoğan heyecanı