Advert
Advert
Advert

“Doğal ekmeğe dönüş” diyerek yola çıktılar

UYSAL EKMEK’TEN “SAĞLIKI BESLEN İYİ YAŞA” ÇAĞRISI

“Doğal ekmeğe dönüş” diyerek yola çıktılar
“Doğal ekmeğe dönüş” diyerek yola çıktılar Küçük Menderes
Bu içerik 1704 kez okundu.
Advert

Ödemiş’te faaliyet gösteren Uysal Ekmek Fırını, “Doğal Ekmeğe Dönüş” projesi ile Anadolu unlarıyla ve tahıllarıyla hazırladığı ekmek çeşitlerini vatandaşlara sunuyor.

Uysal Ekmek Fırını iki yıl önce başlattığı “Doğal Ekmeğe Dönüş” projesiyle ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Mecmua Cafe&Restoran’da düzenlenen tanıtım toplantısına Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Belediye Başkan Yardımcısı Özay Kaptan, Ödemiş Bilumum Gıda Maddeleriyle Uğraşanlar Odası Başkanı Hülya Çavuş, Ödemiş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Tahir Silay ile çok sayıda konuk katıldı. Uysal Ekmek Fırını işletme sahibi Celal Uysal, diyetisyen Bengü Burcu İpek ve yoga eğitmeni Ayşe Baştürk, ekmeğin günlük beslenmedeki önemi ve geliştirilen projeyle ilgili bilgiler verdi.

Ekmeğin sofradaki doğru tüketimi açısından çözümler üretirken Uysal Ekmek Fırını’nın ortaya koyduğu projenin son derece umut verici olduğunu söyleyen diyetisyen Bengü Burcu İpek, ekmekle ilgili doğru bilinen yanlışları da katılımcılarla paylaştı.

İpek, “Uysal Ekmek Fırını’nın bu projesini çok önemsiyorum. Doğal ekmeğe dönüş yani modern buğdaydan yanlış üretilmiş ekmeklerden sıyrılıp daha doğal, daha içerikli ekmeğe doğru bir gidiş projesi inşa edilmiş.

Ekmek, Anadolu’da yaşayan insanlarımızın bağırsak florasında en alışık olduğu besinlerden birisi. Vücudumuzun onu tanıyor ve korkmuyor. Ama sadece zamanla bazı ticari kaygılar ve uygun olmayan üretimler sonucunda değişikliğe uğrayan ürünler kişilerde rahatsızlıklara yol açtı. Ekmek bir gıda maddesi olarak doğru üretildiyse eğer öğünlerinize kolaylıkla dahil edebilirsiniz. Ama doğasından koparılmamış olması çok önemli” dedi.

İpek, daha sonra “Doğal Ekmeğe Dönüş” projesi çerçevesinde Uysal Ekmek’in ürettiği diyet ekmeğinden, diyabet ekmeğine, buğdayın öz kısmı ile üretilen ruşeymli ekmeğe, tam tahıllı ekmekten  geleneksel siyez buğdayı ile üretilen ekmeğe ve keten tohumlu Alman çavdarı ekmeğine kadar besleyici özelliği yüksek ekmek çeşitlerinin insan sağlığına etkilerine dair bilgiler paylaştı.

 

“NE TÜKERİYORSAN OSUN”

Yoga eğitmeni Ayşe Baştürk de “Yoganın aslında bir spor sistemiyle karıştırılmasından ötürü çokça kilo vermek ve beslenmek gibi sorular alıyorum. Aslında yoga bir spor değil bütünsel bir sistemdir. Fizik bedeniniz, zihin bedeniniz ve ruh bedeniniz üzerinde çalışır. Kaç kilo olduğunuzla ilgilenmez sağlığınızla ilgilenir. En temel olarak da yogik beslenme size şunu söyler: ‘Ne tüketiyorsan osun’. Dolayısıyla yediğimiz içtiğimize dikkat etmemiz gibi bir sorumluluğumuz var” diye konuştu.

 

“ANADOLU UNLARI VE TAHILLARI KULLANILIYOR”

Uysal Ekmek Fırını işletme sahibi Celal Uysal da, halkın giderek artan sağlıklı beslenme talebine yanıt vermek üzere bu proje için uzun süredir hazırlandıklarını ifade ederek, “Alışkanlığımız olan beyaz ekmek ve beyaz unla yapılan çeşitler dışında 1960’lı yıllardan itibaren çoğalan beyaz buğdayla birlikte bir buğday tanesi 7 ayrı elekten geçirilerek rüşeymimden, kepeğinden proteinine kadar ayrılarak satılmaya başlandı. Un olarak da ayrı satılıyor. Dolayısıyla bugünkü kullandığımız unlarda 1960’lı yıllara göre vitamin ve mineral yönünden %28’lik bir düşüş var.

Biz bu iki yıllık projede beyaz un kullanmıyoruz. Beyaz un kullanmadan diğer Anadolu unlarıyla ve tahıllarıyla doğaya dönüşü başarmaya çalışıyoruz. Örneğin bir siyez buğdayı kalın kabuğundan ötürü 12 bin yıllık atalık bir buğdaydır. Kalın kabuğundan dolayı hiç bozulmamıştır” dedi.

Son derece olumlu dönüşler aldıklarını söyleyen Uysal, “Ticaretten ziyade doğaya dönüş amacına hizmet eden bir projeydi bu. Elimizden gelenin en iyisini Ödemiş’ten başlayıp daha büyük yerlere taşımayı hedefliyoruz. Bu bir lansman olarak görülsün istemiyorum. Bunu deneyerek sonuçları halkımızın görmesini istiyorum. Bu iki yıldaki çalışmalar bize de çok şeyler öğretti, kat ettiğimiz yollar oldu. Fırıncılık, unla suyu karıştırıp içine mayayı koyup bununla birlikte ekmek pişirmek değil. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla bizlere sorularını sorabilirler. Biz bunların cevabını rahatlıkla verebiliriz” dedi.

Toplantının son bölümünde Uysal Ekmek Fırını’nın ürettiği diyet ekmeği, diyabet ekmeği, ruşeymli ekmek, tam tahıllı ekmek, siyez buğdayı ile üretilen ekmek ve keten tohumlu Alman çavdarı ekmeğinin tadımları yapıldı.

Başar Uçar

 

Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Dokuzlar'a Büyükşehir'in eli değdi
Dokuzlar'a Büyükşehir'in eli değdi
Kiraz, şehidini gözyaşlarıyla uğurladı
Kiraz, şehidini gözyaşlarıyla uğurladı