Advert
Advert
Advert

“Zeytinyağında öncelik iç pazar”

“Zeytinyağında öncelik iç pazar”
“Zeytinyağında öncelik iç pazar” Küçük Menderes
Bu içerik 421 kez okundu.
Advert

1968 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi; 1973 yılında zeytinyağı tesisini 1973 yılında hizmete soktu. O yıldan beri zeytinyağı üretimine aralıksız devam ediyor. 2018-2019 sezonunu 8 Ekim’de açan tesiste 2017 yılında teknolojisi yenilenmiş ve kapasite artırımına gidilmişti.

Tesis; bölgedeki zeytin hasadını değerlendirmek ve iyileştirmek amacıyla çıkılan yolda, kooperatif ortakları dışında da bölge üreticisinin en çok tercih ettiği zeytinyağı üretim tesisi olmayı hep sürdürdü. Kendi üretim bölgesi dâhilinde pek çok tesis olmasına rağmen Bademli Zeytinyağı Fabrikası, teknolojik altyapı çalışmalarıyla üretim kapasitesini ve kalitesini arttırmaya devam ediyor.

Kooperatifin kuruluşuna da öncülük eden ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten M. Selçuk Bilgi zeytin, zeytinyağı üretimi ve kooperatifin ürünlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Selçuk Bilgi şunları ifade etti:

“1973’ten beri…”

“Kooperatifimiz ilk yatırımını 1973 yılında zeytinyağı fabrikasına yapmıştır. Sulu sıkım fabrikası olarak başlayan tesisimiz, 2002 yılında çeşitli destek ve hibelerle Modüler Sistem Kontinü Zeytinyağı Fabrikasına dönüşmüştür. 2017 yılı başında da kapasite ve kalite artırımına imkân veren teknolojik yenilenmeye gitmiştir. Biz ağırlıklı olarak fidancılığımızla bilinsek de, zeytin ağacının bölgemizin geleneksel ve zengin ürünü olmasını göz ardı edemezdik. Bölgemizde dede mesleği fidancılık yatırımlarıyla birlikte zeytinyağı yatırımlarını ve üretimini birlikte sürdürdük. Bugün günde 60 ton zeytin sıkma kapasiteli tesisimiz, bölgemize hizmet vermeye devam ediyor. Tesisimizde üretilen yağımızı, kendi şişeleme ve teneke dolum sistemimizle ambalajlayarak tüketicilere sunmaktayız. Kooperatifimizin Bademli ve Potamia adlarında tescilli iki zeytinyağı markası bulunmaktadır.”

“Hayat ağacının altın sıvısı”

Zeytin ağacının tarihi serüvenine ve önemine değinen Bilgi, şunları söyledi: “Tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 6.000 yıl önce Anadolu’ da başlamış olduğu söylenen zeytinin insan sağlığı ve beslenmesi açısından faydaları pek çok bilimsel otorite tarafından kabul edilmektedir. Antik çağlardan bu yana ağacı hayat ağacı, zeytinyağı ise altın sıvı olarak adlandırılmaktadır. Zeytin ağacı; güngörmüş ve yıllara meydan okuyan gövdesi, dört mevsim parlayan yeşil gümüş yaprakları, tane yüklü dalları ve yağıyla yerleşik hayatın, bereketin, uzun ömrün, huzurun ve barışın simgesi olmuştur.”

“Anavatanı olmamıza rağmen…”

“Ülkemiz Anadolu zeytine anavatanlık yapmış. Anadolu’nun en yaşlı zeytin ağaçları da yine bizim bölgemizde, Bademli’dedir. Biz bu ağaçların ürünü zeytinini ayrı işlemeye gayret ediyoruz. Onların tanıklığı, hala meyve veriyor oluşları büyüleyici. Bu coğrafyada bu öneme sahip olmasına karşın ülkemiz zeytin ve zeytinyağı üretiminde arzu edilen noktaya ulaşabilmiş değil. Tabii bunun çeşitli sebepleri var. Ancak bizim için Anadolu’nun ve özellikle Ege’nin simgesi zeytin ağacı ve zeytinyağı en önemli faaliyet alanlarımızdan biri olmaya devam edecek. İnsanlar, kurumlar, imparatorluklar, devletler hepsi gelip geçecek ama zeytin ağacı yeryüzünün güncesini tutmayı sürdürecek.”

“Tesis zeytinyağı sezonuna hazır, üretim başladı”

Tesisin temizlik ve bakım çalışmalarının yapıldığını ve 8 Ekimde sezonu açtıklarını ifade eden Başkan Bilgi; makine sistemlerini 2017 yılında yenilediklerini ve kapasite artırımına gidildiğini dile getirdi. Üreticilere de zeytinyağı konusunda eğitim yapılması gerektiğini belirten Başkan Selçuk Bilgi; “zeytin hasadının erken yapılması ürünün kalitesi açısından önemli. Erken hasat zeytinyağının asidinin düşük olması demek. Üreticilerimiz bu konuda hem yeterli bilgiye sahip değil, hem de erken hasatta üretim miktarı biraz düşük olabiliyor. Ancak üretimde nicelikten ziyade niteliğe odaklanmamız lazım. Ne kadar iyi üretirsek pazarlamada daha kolay yol alırız. Ve ayrıca gıda üretimi sağlık demektir. Sağlıklı gıda sağlıklı toplum demektir. Gıda üretenler bu bilinçten yoksun yola çıkmamalıdır” diye konuştu.

“Zeytinyağı tüketiminin teşvik edilmesi kamusal sorumluluktur”

Zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin iyi bir noktada olduğunu ifade eden Selçuk Bilgi, esas sorunun tüketim noktasında olduğunu söyledi. Bilgi; “zeytinyağındaki ihracatçı rolümüz vs üzerine konuşmaktan ziyade önce iç tüketimimize bakmamız lazım. Türkiye zeytinyağı tüketmiyor. Ege Bölgesi dışında yoğun tüketim yok. Bu tüketim devlet eliyle, kamusal anlayışla teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. En sağlıklı ürün olmasına rağmen, kendi topraklarımızda yetişmesine rağmen düşük zeytinyağı tüketimi toplum sağlığımız açısından da üzerinde düşünülmesi ve tedbir alınması gereken bir konudur. İç tüketimi arttırıp iç talebi reel rakamlara çektikten sonra elbette bu ürünü dünya pazarında da sunmalıyız. Ancak önce iç pazar, iç tüketim” dedi.

Gülten Kır Güzel

 

 

Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ödemişli ressamlardan Kuşadası çıkarması
Ödemişli ressamlardan Kuşadası çıkarması
Ödemiş’te büyük üzüntü
Ödemiş’te büyük üzüntü