Advert
Advert
Advert

Organik patateste yeni hedefi un!

Organik patateste yeni hedefi un!
Organik patateste yeni hedefi un! Küçük Menderes
Bu içerik 1350 kez okundu.
Advert

Ödemiş’te organik patates yetiştiriciliğinin öncüsü olan üretici Levent Korukoğlu, organik patatesten un elde edilmesi için İstanbul’daki bir firma ile çalışmaların sürdüğünü belirtti. Korukoğlu, ilçede yetişen organik patatesten unun yanı sıra kedi ve köpek maması elde edilmesi için de çalışmaların başlatıldığını açıkladı.

Organik patatesin bölgedeki üretimin geleceği açısından önemine vurgu yapan Ödemişli üretici Levent Korukoğlu, “Organik patates daima alıcısı olan bir ürün. Bölgemizde ürünün fiyatını bulamadığı dönemlerde dahi organik patates kendisini koruyabiliyor. Bu yönüyle yıllardır sıkıntılar yaşayan patates üreticisinin organik üretime yönelmesi üretimin geleceği açısından elbette önemli. Benim uzun süredir ürettiğim organik patatesin farklı bir yönüyle de değerlendirilmesi çalışmamız var. İstanbul’daki özel bir firma ile organik patatesten Ödemiş’te un üretilmesini sağlamak istiyoruz. Patates ununun yanı sıra yine organik patatesten elde edilecek kedi ve köpek mamalarının Avrupa ülkelerine ihraç edilmesiyle ilgili de bir planlama söz konusu. Bu alanda Avrupa’da bir talep olduğunu görüyoruz” dedi.

Patatesin Ödemiş yöresi açısından önemine vurgu yapan Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Funda Yoldaş “Özellikle rakımın yüksek olduğu Bozdağ, Gölcük gibi yayla koşullarında böcek popülasyonu azlığı ve buna bağlı olarak da vektörlerle bulaşan hastalık riski azaldığı için kaliteli tohumluk üretimi yapılabiliyor. Ödemiş’te en önemli ürünlerden biri olan patatesin 329.844 ton üretimi yapılıyor.

Patatesin farklı üretim tüketim, değerlendirme şekilleri var. Bunlardan en önemlilerinden birisi belki de ilk sırada gelmesi gereken temiz tohumluk. Temiz, kaliteli hastalık ve zararlı etmeni taşımayan yüksek verimli tohumluk hem tüketici hem de ülke ekonomisinde dışa bağımlılığı engelleyici olacaktır. Bunun yanında taze tüketim, parmak patates, cips, püre, patates unu, alkol, hayvan yemi, ıskarta ve ihracattır.

 

“Gluten alerjisi olanlar için patates unu çok önemli”

Değerlendirme ve tüketim şekillerinden biri de patates unudur. Patates unu lif içeriği bakımından rafine buğday unu, mısır unu ve pirinç unundan daha zengindir. Patates unu, patatesin kabuklarıyla haşlanıp, ezilmesi ve kurutulması ile elde edilir. Patates tadını arttırmak amacıyla, patates içerikli gıdalarda ve hazır patates püresinde patates unu kullanılıyor. Patates unu, Gluten içermez, protein içeriği mısır ve buğday unundan düşüktür ama pirinç unununkine benzerdir. Glutene alerjisi olan insanlar buğday unu tüketemedikleri için, patates unu gibi glutensiz ürünleri tercih ederler. Son zamanlarda patates unu en çok ekmek yapımında kullanılıyor.

Glutene alerjisi olan insanlar buğday unu tüketemedikleri için, patates unu gibi glutensiz ürünleri tercih ediyorlar. Çölyak bilindiği gibi, ince bağırsaklarda ortaya çıkan bir emilim sorunudur. Gıdaların ince bağırsaklardaki emilimini sağlayan yapıda meydana gelen bozulma bu rahatsızlığı ortaya çıkarıyor. Kısaca, ince bağırsağın gluten adı verilen proteine karşı kronikleşen alerjisidir

Son zamanlarda organik koşullarda yetiştirilen patateslerden üretilmiş, organik sertifikası olan patates ununu da piyasada görebiliyoruz. Menşei olarak Ödemiş yazması da inanılmaz mutluluk vericidir” dedi.

“Küçük Menderes Havzası, Ödemiş mekanizasyona dayalı patates tarımını nesillerden bu yana büyük özveri ve gayretle sürdürüyor. Ancak bazı yıllarda arz talepteki dengesizlik, bazı yıllarda ekolojik nedenler, bazı yıllarda da hastalık ve zararlılar tüm üretimi olumsuz etkiliyor, bunlardan en fazla etkilenenlerden biri de patates üreticilerimiz oluyor” şeklinde konuşan Yoldaş şunları ifade etti: “Dolayısıyla bunca faydası olan bir tarla bitkisinin/endüstri bitkisinin üretiminde yaşanan sorunlarının çözülmesi ve özellikle de ürün maliyetinin düşürülmesi gerekiyor. Patateste üretim girdilerinin desteklenerek gübre vb. girdi fiyatlarının aşağılara çekilmesi, sulamadaki elektrik ücretlerinin düşürülmesi ve çiftçiye daha ucuz akaryakıt temin edilmesi ve birim alandan elde edilen verimin arttırılması ile ürün maliyetinin düşürülmesi mümkün olabilir. Verimi arttırmak için de uygun çeşit ve kaliteli tohumluk kullanmak, ekim nöbeti uygulamak, yeterince ve kontrollü gübre ve ilaç kullanmak gerekmektedir. Bakım işlemlerini eksiksiz ve zamanında uygulamak yetiştiricilik konularında bilimsel esaslara uymakla sağlanabilir.

Patates üretiminde karşılaşılan en önemli sorunların başında çeşit seçimi tohumluk temini, ekim nöbeti, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlı kontrolü, depolama ve pazarlama gelmektedir. Patates pazarlamasında sorunların en önemli sebeplerinden birisi, üretici birliklerinin olmamasıdır. Üretici birliklerinin oluşumu teşvik edilmelidir.

 

2002’den beri coğrafi işaret

Bilindiği üzere 250 adet coğrafi işarete sahip ürün bulunmaktadır ve bunlardan birisi de Ödemiş patatesidir. Ödemiş Ticaret Borsamızca 3 Ağustos 2002 tarihinde Ödemiş Patatesi’nin coğrafi işareti tescil belgesi alınmıştır. Ödemiş Ticaret Borsamızla birlikte bizler de bu bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Bu bilince sahip olup, hem ülkemizin hem de çiftçimizin kalkınması için coğrafi işaretli patatesimizi market ve pazarlarda da aramalı ve bunu tercih edip coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkmalıyız”

Turgay Konuralp

 

 

 

 

Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Beydağ’da ücretsiz internetin adresi
Beydağ’da ücretsiz internetin adresi
İZSU'dan
İZSU'dan "paket içme suyu arıtma”