Advert
Advert
Advert

Kestane şekerinin patenti Ödemiş’ten çıktı

Kestane şekerinin patenti Ödemiş’ten çıktı
Kestane şekerinin patenti Ödemiş’ten çıktı Küçük Menderes
Bu içerik 807 kez okundu.
Advert

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turkey Home adıyla hazırlanan dergide kestane şekeri patentinin Bursa’da değil Ödemiş’te olduğu şeklinde bir ibare çıkmasının ardından Ödemiş ilçesinde uzun yıllardan beri kestane şekeri imalatıyla uğraşan Ender Özcan’ın 1999 yılında coğrafi işaret almış olduğu ortaya çıktı.

Ödemiş’te üretilen kestanenin dünyada üçüncü sırada olduğunu vurgulayan kestane şekeri imalatı fabrikasının sahibi Ender Özcan, “1994’te kestane şekeri üretimine başladık fakat büyüklerimizin eski tecrübeleriyle beraber uzun zamandır kestaneyi hammadde olarak da işlemekteyim. Gerek yurt içi gerekse yurt dışına ihracat olarak da satıyorum. Bölgemiz, kestanede rekolte bakımından dünyada üçüncü, Avrupa’da da birinci geliyor. Türkiye kestanesinin takribi %65’i Ödemiş bölgesinden çıkıyor. Ödemiş bölgesi derken Bozdağlar’ın ve Aydın Dağları’nın yalnızca Ödemiş’e bakan kısmında kestane yetişiyor. Yine Beydağları’nda hem Ödemiş hem Nazilli tarafında da kestane ağaçları bol olmasıyla yoğun bir şekilde bu bölgede yetişmektedir.

Bu bölgede 27 çeşit kestane var. Bunun yalnızca üç çeşidinden kestane şekeri yapılıyor. Kestane şekerinin kestanesi de aşağı yukarı yine %80 gibi bir düzeyde Ödemiş bölgesinden temin ediliyor. Tabii bölgemizin bu kadar hammadde olarak zengin olmasıyla beraber biz bunu hem ticari hem de sosyal olarak nasıl değerlendirilebileceğini o gün düşünmüştük. İlk önce bunun koruma altına alınmasına karar verdik. Bu sebeple 1999 senesinde firma olarak coğrafi işaret tescil belgesini almak için müracaatımızı yaptık. Tabii uzun bir süreçti. Bunun fizibilitesi hazırlandı, çalışmaları yapıldı. Daha sonra da patent endüstrisi tarafından kabul görerek yine 1999 senesinin içinde bize bu belge verildi” diye konuştu.

Üç ülkenin katıldığı toplantı

Alınan belgeyle kestanenin ana merkezinin Ödemiş olduğunu çıkardıklarını dile getiren Özcan, “Bu belgeyle beraber kestane şekerinin ham maddesinin anavatanının Ödemiş olduğunu tescillemiş olduk. Bu, çok önemliydi bizim için. 2003 senesinde Portekiz, Fransa ve Türkiye olarak birincisi bizim fabrikamızda olmak üzere Akdeniz kestanesiyle ilgili bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda satışların nasıl arttırılacağı, hastalıkla nasıl mücadele edilmesi gerektiği, daha verimli ziraatın nasıl yapılabileceği konularını görüştük. Ertesi sene ise bu organizasyon Fransa’da gerçekleşti, bizi de davet ettiler. Bütün bilgi birikimimizle ve deneyimlerimizle bölgemizi, yöremizi orada temsil ettik. Yeni bir yönetim şeklimiz oluştu.

“Sanayisi Bursa’daydı ama…”

Kestane şekeri, sanayi olarak Bursa’da gelişmiştir. Bunun sebebi, Bursa’da 1930’lardan 1960 yıllarına kadar bunun çok yaygın bir şekilde Bursa’ya yerleşen göçmenler tarafından üretilmesidir. Fakat oralarda bizim buradan daha önce başlayan kanser hastalığı sebebiyle şu an hiç yok denmese de az miktarda kestane kalması sebebiyle bu nedenle bizim bölgeye kaymıştır. Biz de bunu çok erken fark ettik. Kestane şekeri Bursa’yla özdeşleşmiş olabilir ama bunun hammaddesinin merkezi, kaynağı Ödemiş’te, bizde. Bunu o sebeple gündemimize almıştık. Sanırım Bakan Bey, yaptırdığı çalışmalarla bunu görmüş ve ön plana çıkarmışlar. Bu şeklide gelişti bugünkü gündem” dedi.

Bazı ürünlerde çalışma

Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş de kestanenin üretim merkezinin Ödemiş’in rakımı yüksek dağlarında çok yaygın yapılmasıyla yılda 65 bin ton ila 75 bin ton arasında üretildiğine dikkat çekerek, “Coğrafi işaretin korunmasının devam ettirilmesiyle ilgili bizden destek alabileceklerini ve onların yanında olduğumuzu söylemiştim. Kendi açımızdan da bölgemiz Türkiye’nin birçok ürününde aslında en fazla ürün yetiştiren bölgesi Küçük Menderes Ovası, dünyanın en verimli üçüncü ovasıdır. Patateste de coğrafi işaretimiz var. Bizim de göreve geldikten sonra yapmış olduğumuz yeni coğrafi işaret ve garanti marka başvurularımız var. Bunlar Ödemiş teneke tulumu, Ödemiş tulum loru, Ödemiş çekişli zeytinyağı ve son olarak da Çavuşdağı kuru fasulyesi, Ödemiş kebabı ve Ödemiş pidesi çalışmalarına başlattık.

Hedef, en az üç işaret

Stratejik planımızda her sene en az üç üründe coğrafi işaret almak üzere yola koyulduk. Kestane şekerinin alınması, bizim için çok güzel bir konu çünkü her zaman bir algı vardır kestane şekerinin asıl anavatanının Bursa olduğuna dair ama Bursa’da üretilen kestane şekerlerinin tamamı Ödemiş’ten gider. Orada üretim yapılır ama kestanelerin menşei Ödemiş’tir. Bunun bu vesileyle bilinmesi, bizi sevindirdi. Bölgemizde kestanenin 65 bin tonla 70 bin ton arasında üretildiği görülmektedir. Bu da Türkiye üretiminin %65-70’ine tekabül etmektedir” ifadelerini kullandı.

Haber: Turgay KONURALP

 

 

Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ahmet Uygan için son görev
Ahmet Uygan için son görev
Amatör liglerde transfer dönemi bitti
Amatör liglerde transfer dönemi bitti