ERTUĞRUL KÖYÜ DERTLİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 “ATALARIMIZIN BİZE BIRAKTIĞI DEĞERLERE SAYGI İSTİYORUZ”

Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş’in Ertuğrul köyü sakinleri köy taşınmazların Milli Emlak Servisi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesine tepki gösterdiler.

Bütünşehir yasası ile kapanan mahalleye çevrilen köylerde köy tüzel kişiliğine ait taşınmazlar başta belediyelere ve bazı kurumlara devir edilirken Ödemiş’in Ertuğrul Mahallesindeki bazı taşınmazlar Milli Emlak Servisi ile Diyanet İşleri Başkanlığına devredildi.

1885 yılında Çerkez kökenli vatandaşlar tarafından kurulan Ertuğrul köyü sakinleri, bugün atıl durumdaki köye ilk mescidi atalarının yaptıklarını belirterek, “Köy mescidi, uzun yıllar içerisinde kuran kursu ve dikişi nakış kursu gibi faaliyetlerde kullanılmış. Bugün atıl durumda olan mescidin Diyanet İşlerine devredilmesi; köyün merkez camisi Ertuğrul Cami bahçesindeki 1 zeytin ağacı ile Ertuğrul İlkokulunun bahçesindeki 15 zeytin ağacının Milli Emlak Servisine devredilmesi bizi üzdü” dediler

Atalarının miras bıraktıkları mescidin bu durumda olması kendilerinin ayıbı olduğunu ancak Diyanet İşlerine devri yapılırken kendilerine sorulmasını en azından saygı gösterilmesini isteyen Ertuğrul sakinleri mescidin ve zeytin ağaçlarının 5 yıl önce kendilerinin kurduğu Ödemiş Kafkas Kültür Dermeği’ne tahsis edilmesini istiyorlar.

Geçen yıllarda okul bahçesindeki zeytinlerin geliri ile okulun giderlerini karşıladıklarını cami bahçesindeki 1 zeytin ağasının geliri ile de caminin giderlerini karşıladıklarını belirten köylüler zeytinlerin Milli Emlak Servisi tarafından ihale edilmesine tepkili.

Konu ile ilgili olarak konuşan Ödemiş Kafkas Kültür Dermeği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Ersöz şunları söyledi:

“KÖYÜMÜZ 1885’TE KURULMUŞ”

“Köyümüz 1885 yılında kurulmuş ve daha sonra köyümüzü kuran atalarımız ilk olarak burada mescidimizi 7 yılda inşa etmişler. Bu bina yakın tarihe kadar mescit, kuran kursu ve dikiş nakış kursları için kullanılmıştı. Bütünşehir yasası ile köy tüzel kişiliğimiz sona erdi. Bizde sıradan bir mahalle olduk.

Köy tüzel kişiliğimize ait taşınmazlar içerisinde yer alan Atalarımızın mirası mescidimiz bugün Diyanet İşleri Başkanlığına devredildi. Ertuğrul camisinin avlusundaki 1 zeytin ağacı ile Ertuğrul İlkokulu bahçesindeki 15 zeytin ağacı da Milli Emlak Servisine devredildi.”

“ATIL OLMASI BİZİM AYIBIMIZ; ANCAK!”

“Mescidimizin olduğu yer toplam 250 metrekare bir alan evet bugün atıl bir durumda ve bu bizim ayıbımız olabilir ancak burasının Diyanet’e devri yapılırken en azından bilgimiz olsaydı diyoruz. Atalarımız adına saygı bekliyoruz. Burası bizim kültürümüzdür özümüzdür. Atalarımızdan bize kalan tek mirastır.”

“ÇERKEZ TORUNU OLARAK ATALARIMIZIN MİRASINA SAYGI İSTİYORUM”

“Bir Çerkez torunu olarak atalarımızın mirasına saygı istiyorum. Ben de Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşıyım. Diyanet işleri başkanlığı benim de kurumum ancak mirasımızın devri bizleri üzmüştür. Derneğimizin tüzüğünde Çerkez kültürünü yaşatmak var. Biz kültürümüzü yaşatmak için buradayız. Buranın derneğimize tahsisini istiyoruz.”

“BU MÜLKLER KÖYLÜMÜZÜN KENDİ ÇABASI İLE KAZANILMIŞTI”

Ödemiş Kafkas Kültür Dermeği Başkanı İshak Tanrıkulu da şunları söyledi: “Atalarımızın bize bıraktığı mescidimizi Diyanet İşleri Başkanlığına devrettiler. Köyümüzün cami avlusundaki 1 ağacı ve okulumuzun bahçesindeki 15 ağacı ise Milli Emlak Servisine devrettiler. Bu mülkler köylümüzün kendi çabaları ile köyümüze kazandırdığı mülklerdi.”

“OKULDAKİ ZEYTİNLER İLE OKULUN CAMİDEKİ ZEYTİN İLE CAMİNİN GİDERLERİNİ KARŞILIYORDUK”

“Okuldaki zeytinlerle okulun giderleri, camideki zeytinin geliri sembolik küçük bir rakamda olsa caminin giderleri için harcanıyordu. Biz bu mülkleri derneğimize verilmesini talep ediyoruz. Ödemiş Belediyesine tahsis edilse bile bu kadar rahatsız olmazdık. Bugün Milli Emlak Servisi zeytin ağaçlarımızı ihale yapıyor. Bu durum bizi derinden yaraladı.”

“MUHTARLIK BİNASININ İKİNCİ KATINI BELEDİYEDEN İSTİYORUZ”

“Bunların yanında köy muhtarlığımıza ait bina Ödemiş Belediyesine devredildi. Binanın ikinci katını belediyeden dernek olarak talep ettik ancak 6 aydır bize dönen olmadı. Bizim İsrail’den, Kafkasya’dan misafirlerimiz geliyor, çocuklarımıza sosyal etkinlikler yaptırıyoruz katı istememizin sebepleri bunlardır. Buradan Ödemiş Belediyesi yetkililerinden bize dönmelerini ve katı derneğimizin kullanımına vermelerini talep ediyorum.”

“OKULUMUZDA 35 ÇOCUĞUMUZ EĞİTİM GÖRÜYOR”

Ertuğrul İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanı Fikret Toplar ise şunları söyledi: “Okulumuzda ilkokul ve anasınıfımız ile toplamda 35 öğrencimiz var. Okulumuzun bahçesinde 15 zeytin ağacımız vardı. Bu ağaçların meyvesi ile biz okulumuzun ihityaçlarını karşılıyorduk. Bugün bu imkân elimizden alındı. Bugün okulumuzun bazı ihtiyaçlarını kendi aramızda topladığımı para ile yapmaya çalışıyoruz.”

“ÇOCUKLARIMIZA SAĞLIKLI BİR ALANI İSTİYORUZ”

“Bunun yanında okulumuzun büyük bir bahçesi var ama bir spor alanı yok. Çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde spor yapmasını istiyoruz. Okulumuzun bahçesindeki alana basketbol ve voleybol sahası olarak yapılmasın istiyoruz. Çocuklarımızın hiçbir spor alanı yok. Büyüklerimizin bu konuda duyarlılık göstermesini istiyorum.”

ERTUĞRUL KÖYÜ DERTLİ