EFE DAĞCILAR SANDRASA ÇIKTI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemiş Efe Dağcılık, her yıl gerçekleştirdiği Sandras Dağı zirve tırmanışına bu yıl Ödemiş’ten 38 dağcı katıldı.

Cuma gecesi Salı Pazarından 2 otobüsle hareket eden Ödemişli dağcılar Cumartesi sabaha karşı Köyceğiz’e vardılar. Kahvaltı ve alışverişin ardından Saat 09.00 gibi yayla köyüne varıldı. Köyde çay içip sohbet eden dağcılar buradan da 1750 metre rakımlı eşsiz doğa cenneti Gökçeova gölüne gelerek göl kenarına kamp kurdular.

Hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz yürüyüşe geçen dağcılar saat 15.30 gibi Sandras Dağı zirvesine ulaştılar. Ödemişli dağcılar küçük bir dinlenme molasının ardından saat 17.00 gibi kamp alanına döndüler.

Bir grup dağcı da göl kenarında balık tutarken diğerleri akşam yemeği için hazırlıklara başladı; kamp ateşi yakıldı. Gece yarısına kadar Mahmut Demircili’nin gitar dinletisinin eşliğinde eğlenen dağcılar daha sonra çadırlarında dinlenmeye geçtiler.

Sabah temiz havanın etkisiyle erkenden kalkan dağcılar göl turu yapıp eşsiz doğanın tadını çıkardılar. 11.00 gibi kampı toplanıp yine Sandras dağından gelen buz gibi suların birleştiği Yuvarlar Çayı’na gidilip yorgunluk atıldı.

Dönüş yolu üzerindeki Akyaka’ya uğrayan dağcılar Azmak çayında tekne turuna çıktılar. Küçükkalede gözleme ve ayran yenilip akşam 10.30 gibi tekrar başlangıç noktası Salı Pazarına dönüldü.

Etkinlik hakkında konuşan Erşan Dalgan ilk defa kamplı bir etkinliğe katıldığını, Sandrasın el değmemiş bir doğa cenneti olduğunu ve mutlaka herkesin ölmeden önce bir kez dahi orayı görmesini gerektiğini söyledi.

 

SANDRAS DAĞI

Batı Toroslar’ın bir parçası olan Sandras Dağı, Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırlarında yer alıyor. Bir bölümü de Denizli sınırlarına giriyor. Yüksekliği 2 bin 295 metreyi bulan zirvesi, burada yattığına inanılan erenin adıyla, “Çiçek Baba” olarak da biliniyor.  Eren saydıkları Çiçek Baba’ya ulaşmak için her yıl ağustos ayında yalçın tepelere tırmanıp taşlara yazma bağlayan, çevreye buğday saçan insanlar…

Sandras Dağı hâlâ yaşayan söylenceleri, gelenekselliğini koruyan yaşam ve üretim biçimleri, el değmemiş doğa değerleriyle dikkat çeken özel bir coğrafya. Karaçam ormanları (Pinus nigra), sığla ormanları (Liquidambar orientalis), alpin bitki örtüsü ve tür çeşitliliğiyle Türkiye’nin önemli bitki alanlarından biri burası. Sığla ağacı bölgenin ve Türkiye’nin en önemli değerlerinden; dünya dağılımı büyük oranda Gökova, Marmaris, Köyceğiz, Yunanistan’ın bir bölümü ve Rodos Adası. Sandras’ın yüksek kesimleri ve Kartal Gölü çevresi, Türkiye’nin en yaşlı anıt karaağaçlarını barındırmasından dolayı koruma altında.

Küçükmenderes

EFE DAĞCILAR SANDRASA ÇIKTI