CELAL BAYAR’IN ANIT ÇEŞMESİ ESKİ GÜNLERİNİ MUMLA ARIYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Başar Uçar – Ödemiş’in Mursallı köyünde 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından yaptırılan anıt çeşme ilgi ve bakım bekliyor. Yassıada Yargılaması’nda da “Köpek Davası” ile gündeme gelen anıt çeşmenin mermerleri dökülmeye başlarken, muslukları da kullanılamaz duruma geldi.

Ulusal Kurtuluş Mücadelesi öncesi Ödemiş’e gelerek Kuvayı Milliye’nin örgütlenme faaliyetlerinde yer alan ve işgal sırasında da Mursallı köyünde kalan Celal Bayar’ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra Mursallı halkının misafirperverliği anısına yaptırdığı anıt çeşme eski günlerini mumla arıyor.

Mursallı köyünün tam ortasında çınar ağacının hemen kıyısındaki çeşmenin muslukları ters dönerken, çevresindeki mermer plakalar da düşmeye başladı. Sprey boyalı saldırılardan da nasibini alan anıt çeşme ve çevresi yeniden düzenlenerek hayat bulacağı günü bekliyor.

Köy muhtarlığının anıt çeşmenin hemen yanındaki durağa da Celal Bayar adını verdiği Mursallı’da vatandaşlar da anıtın köyleri açısından büyük anlam taşıdığını belirterek, mutlaka restorasyondan geçirilmesi gerektiğini dile getirdiler.

YASSIADA’DA ‘KÖPEK DAVASI’NIN KİLİT NOKTASI OLMUŞTU

27 Mayıs 1960 harekâtı sonrası başlayan Yassıada Yargılamaları’nda “Köpek davası” ile gündeme gelen çeşmenin öyküsü Türkiye’nin yakın tarihine de ışık tutuyor.

Afgan Kralı tarafından 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’a hediye edilen Afgan tazısının Atatürk Orman Çiftliği’ne 20 bin liraya satılmasıyla yaptırıldığı ifade edilen anıt çeşme, yıllar sonra 14 Ekim 1960 tarihinde Yassıada’da başlayan Köpek Davası’nın kilit noktalarından birisi olmuştu.

“Bastı” adlı tazının satışından elde edilen 20 bin liralık gelirin İzmir Valiliği’ne çeşme yapılması koşuluyla gönderilmesinin ardından köyde Çanakkale Şehitleri Abidesi’ne mimari açıdan benzeyen anıt çeşme inşa edilmişti.

Afgan tazısının satışı nedeniyle yıllar sonra Yassıada’da yargılanan Celal Bayar ve dönemin Tarım Bakanı Nedim Ökmen; nüfuz ve makamlarını suiistimal ederek, kendi çıkarlarına bu satışı yaptıkları iddiası ile açılan davada ceza almışlardı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir Cumhurbaşkanı’nın yargılandığı ilk dava olma özelliğini taşıyan bu davada Yüksek Adalet Divanı, Bayar’a, indirim yaparak 4 yıl 2 ay, Nedim Ökmen’e de indirimsiz 5 yıl ağır hapis cezası vermişti.

CELAL BAYAR’IN ANIT ÇEŞMESİ ESKİ GÜNLERİNİ MUMLA ARIYOR