BİRGİDE DÖRT TESCİLLİ BİNA İÇİN BELEDİYEYE PROJE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BADEM: “BİRGİ’DE ZİYARETÇİ SAYISI 2014’E GÖRE DÖRT KAT ARTTI”

 Ödemiş Belediyesi, Birgi’deki dört tescilli binanın proje çizimi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 85 bin lira tutarında destek alacak. Konya Selçuk Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşecek çalışmayla ilgili basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Mahmut Badem, Birgi’ye ilginin kat be kat arttığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl tescilli binaların röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi çizimi için açılan destek programına Konya Selçuk Üniversitesi’nde görevli Yrd.Doç.Mustafa Korunmaz ile birlikte Birgi’deki altı tescilli bina için başvuran Ödemiş Belediyesi dört tescilli bina için destek almayı başardı. Aralarında Kırk Kızlar Hamamı ve tabakhanenin de bulunduğu dört yapının röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi çizimi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaklaşık 85 bin liralık desteğiyle gerçekleştirilecek.

 

“TAMAMINI BİRGİ’DEN SEÇTİK”

Tescilli yapıların sahipleriyle dün Başkanlık Makamında bir araya gelen ve açıklamalarda bulunan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, tarihi yapıların restorasyon projelerinin hazırlanmasının başlı başına bir maliyet olduğunu ifade etti.

Belediye Meclisi üyesi Şakir Gelen ve İmar Müdürü Nermin Pervan Kelesli’nin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Badem, “Epey bir uğraş verdik. 6 yapıyı sunduk, 4 tanesine onay aldık. Bizim için çok önemli. Özellikle şunu ifade etmek istiyorum; Ödemiş’ten ya da Bademli’den birkaç tane tarihi yapıyı gösterebilirdik. Ancak Birgi’de bir noktaya gelmek üzereyiz. Son rötuşlardan sonra inşallah daha iyi bir yere geleceğiz. O nedenle tamamı Birgi’den oldu.

Fonlarla ilgili üniversiteyi devreye soktuk. Üniversitenin devreye girmesi konuyu daha ciddi hale getiriyor. Dört tescilli bina için 85 bin lira civarında destek çıktı. Hibe desteği olması önemli. Uzun bir yol. Projelendirelim sonrası Allah kerim” dedi.

 

“PROJELER ONAYLANACAKTIR”

Bina sahiplerinin daha önce Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencilerinin benzer bir çalışma yaptığını ancak sonuçsuz kaldığını, onay almadığını belirtmesi üzerine Badem şunları söyledi: “Demek ki olması için başka gayretler gerekiyor. O gayreti de biz gösterdik. Mimar Sinan’dan gelenler daha birinci-ikinci sınıf öğrencileri idi. Mustafa Hoca’nın çalışacakları ise yüksek lisans öğrencileri. Yani normal şartlarda fakülteyi bitirmiş, tezini hazırlayan, akademisyen olmaya hazırlanan öğrenciler. Mimarlık diploması almış ya da almak üzere olan insanlar görev yapacak. Dolayısıyla projeler de onaylanacaktır.

 

“ZİYARETÇİ SAYISI 2014 YILINA GÖRE DÖRT KAT ARTTI”

Birgi’de ziyaretçi sayısının 2014 yılına göre dört kat arttığını ifade eden Badem şöyle devam etti: “İddialı konuşuyorum, Birgi’de ziyaretçi sayısı 2014 öncesine göre dört kata yakın arttı. Bir tane traktörle taşınırken şimdi iki tane üstü açık araç insanlarımızı dolaştırmaya yetmiyor. Önümüzdeki günlerde yine TRT’de yayınlanacak bir film için Birgi’de çekim söz konusu olabilir”

 

“PROJE VARSA DESTEK HAZIR”

Birgi’de tarihi yağhane, jandarma karakolu ve Taşpazar’daki restorasyon çalışmaları için ödeneğin hazır olduğunu kaydeden Badem, Vali Mustafa Toprak’ın son Ödemiş ziyaretinde proje sunulması durumunda destek vereceğini bir kez daha altını çizdiğini belirtti. İki yıldır tüm kaynağı Birgi’ye ayırdıklarını aktaran Badem, toplantı esnasında ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile Birgi’deki restorasyon projeleri ve havzadaki çalışmalar hakkında telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Başar Uçar

 

 

 

BİRGİDE DÖRT TESCİLLİ BİNA İÇİN BELEDİYEYE PROJE