BİRGİ VE ÇEVRESİ ORGANİK TARIM PROJESİNİN SONUNA GELİNDİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 ÜRETİCİLER: “ORGANİK TARIMI SÜRDÜRECEĞİZ”

Kerem Karamanlıoğlu – 2012 yılında Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kapanan Birgi Belediyesi ortaklığında Birgi ve köylerinde başlatılan Birgi ve çevresi organik tarımı yaygınlaştırma ve geliştirme projesinin sonunda gelindi.

3 yıl boyunca organik tarım yapılabilmesi için alt yapı oluşturulan bölgede 16 alanda eğitim verilmiş toplam 100 üretici organik tarım projesi içerisinde yer almıştı.

Bölgedeki incir, kestane, zeytin, domates ve biber üretimi alanlarında yapılan organik tarım faaliyetleri 3 yıl geçiş döneminin ardından sertifikasyona geçecek.

Konu ile ilgili olarak Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde dün üreticiler ile toplantı yapıldı.

Toplantıya İlçe Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş, İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hürriyet Demirhan, Birgi Belediyesi son belediye başkanı Cumhur Şener, ETKO Organik Tarım Uygulamaları Kontrol ve Sertifika Kuruluşu temsilcisi Devrim Vural muhtarlar ve üreticiler katıldı.

“3 YILLIK BİR PROJE”

İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, “Birgi ve çevresi organik tarımı yaygınlaştırma ve geliştirme projesi geçtiğimiz 2012 yılında Birgi, Üçkonak ve Kemer köylerinde başlatılmış özellikle incir, zeytin ve kestane ürünleri ön plana çıkmıştı. 3 yıldır bu projeye üreticilerimiz de bizlerde teknik ekip arkadaşlarımız da çok emek verildi. Organik tarım konusunda da Ödemiş bölgesinde farkındalığının olması gerektiğini inanıyorum. Projenin sonuna geldiğimiz şu günlerde sertifikalarınızı alıp bu işi yapacağınıza inanıyorum” dedi.

“ÖDEMİŞ TARIMIN GÖBEĞİ”

Kaymakam Celil Ateşoğlu şunları ifade etti: “Tarım konusunda Ödemiş beni şaşırtmaya devam ediyor demiştim. 1 Ekim tarihinden bu yana Ödemiş kaymakamı olarak görevimi sürdürüyorum. Daha önce Söke ilçesinde çalışmıştım. Oradan bu bölgenin tarımsal faaliyetini biliyordum ama Ödemiş’e geldiğim günden bugüne tarımın göbeğinde olduğumuzu anladım. Tarımsal üretimde, hayvancılıkta, süs bitkileri, süt ve süt ürünleri üretiminde rakamların yüksek olduğu bir ilçedeyiz. Organik tarım konusunda da ilerleme kaydetmiş olmak çok güzel.”

“TÜKETİCİ ARTIK ORGANİK ÜRÜNÜN PEŞİNDE”

“Organik tarım dendiğinde organik kelimesi artık tüketiciye cezp ediyor. Aslında bir diğer adı da kimyasaldan uzak eski dönem tarıma dönmek gibi bir durumdur. İnsanlarımız artık kimyasal kalıntılı ürünler değil organik ürünler tüketmek istiyor. Bu konuda projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Proje artık bitecek üreticilerimizin hepsi bu işi sürdürmek istiyor. Eminim daha iyi noktalara gelinecektir.”

Proje hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Hürriyet Demirhan ise slâyt sunumu ile 3 yıldır yapılan eğitim ve faaliyetlerden bahsetti.

“100 ÜRETİCİ PROJEYE DAHİL OLDU 57 ÜRETİCİ 127 BİN TL DESTEKLEME ALDI”

Demirhan, “2012 yılında Birgi ve çevresi organik tarımı yaygınlaştırma ve geliştirme projesi Birgi ve çevresinde başlatılmıştı. Amacımız organik ürünler üretmek paketlemek sertifikalandırmak taaddütlü üretim şeklini geçmektir. Kemer, Üçkonak ve Birgi’de 100 üreticimiz projeye dâhil oldu ve 2 bin 381 dekar alanda organik tarım projemiz uygulandı. Bahçe kurumu, komposto yapımı gibi 16 ayrı dalda üreticilerimize eğitimler verildi. Üreticilerimizden 57 üretici de organik tarım desteklemelerini almaya başardı ve toplam da 127 bin TL destekleme hesaplarını yattı.

“DÜNYANIN EN İYİ İNCİRİNİ KESTANESİNİ ÜRETİYORUZ SERTİFİKA ŞART”

Birgi son belediye Başkanı Cumhur Şener, “Dünyanın en iyi araması olan incirini üretiyoruz. Bu anlamda İrimağzı bölgemiz bizler için çok değerlidir. Kemer yaylamızda dünyanın en iyi kestanesini üretiyoruz. Zeytinde de tablo aynı şekildedir. Bu ürünlerin çoğu zaten kendiliğinden oluşuyor ve aslında organiktir. Ancak bunu sadece biz biliyoruz sertifikalarımız olmadığı sürece ürünümüz organik olarak kabul görmüyor. Onun için bu proje ve sertifika çok önemlidir. Projenin sonunda sertifika işlemleri için çaba göstermeliyiz. Birgi Belediyesi olarak o dönem elimizden gelen desteği verdik. Teşekkür ederim” dedi.

“BÖLGEMİZ 8 BİN-10 BİN TON KESTANE ÜRETİYOR”

Yılanlı Köyü Muhtarı Sami Girgin, “Bölgemizde 8 bin yeri geliyor 10 bin ton kestane üretimi yapılıyor. Biz köyümüzde bir kooperatif kurduk ve Bursa’dan bir firma ile çalışmalar yapıyoruz. Ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Yurt dışındaki ülkeler bizden ürün istiyor. 16 ülkeden ürün talebi oluyor. Kooperatif altında sertifikasyon sistemine geçmeli ve ürünlerimizi değerlendirmeliyiz” dedi.

“ORGANİK TARIMA DEVAM”

Organik tarım projesi içerisinde olan üreticilerin tamamı da organik tarım yapmaya devam edeceklerini bu konuda ne gereksinim gerekiyorsa yapacaklarının söylediler. Bazı üreticiler de bu sisteme dâhil olmak istediklerini belirttiler.

ETKO Organik Tarım Uygulamaları Kontrol ve Sertifika Kuruluşu temsilcisi Devrim Vural da üreticilere sertifikasyon sistemi hakkında bilgiler vererek toplantı sona erdi.

BİRGİ VE ÇEVRESİ ORGANİK TARIM PROJESİNİN SONUNA GELİNDİ