BEYDAĞ BARAJI’NDA 65 GÜNDE 30 MİLYON METREKÜP ARTIŞ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Başar Uçar – Beydağ Barajı’ndaki su miktarı yağışlı geçen mevsimle birlikte iki aylık süreçte 30 milyon metreküplük artış gösterdi. Aralık ayı sonlarında 79 milyon metreküp olan su miktarı dün itibariyle 109,2 milyon metreküpe ulaştı. Barajdaki doluluk oranı geçen yılın üstüne çıktı.

Beydağ, Ödemiş ve Tire’nin doğusunda toplam 19 bin 650 hektarlık tarım arazisine sulama kanallarıyla hayat verecek 250 milyon metreküp su kapasitesine sahip Beydağ Barajı’nda doluluk oranı %44’e yükseldi. Aralık ayı sonunda 79 milyon metreküp olarak ölçülen su miktarı 65 günde yaklaşık 30 milyon metreküplük artış gösterdi.

Barajdaki su miktarının 2014 sulama sezonu öncesindeki miktarı geride bıraktığını dile getiren Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, yağışların sürmesi durumunda 2013 yılında su salınmadan önce yakalanan 130 milyon metreküplük su miktarının rahatlıkla geride kalacağını dile getirdi.

GEÇEN YILKİ RAKAMLARI GERİDE BIRAKTI

Beydağ Barajı’nda 2014 sulama sezonu öncesi %40’a ulaşan doluluk oranının yaz mevsimi sonunda %35’e gerilediğini hatırlatan Kaptan, “2013 yılında nehir yatağına su salınmadan önce 130 milyon metreküp su miktarına ulaşılan barajımızda bu yılki yağış grafiğinin bu şekilde devam etmesi durumunda 2013 yılına ait rakamlar da geride kalacaktır. 65 günde yakalanan 30 milyon metreküplük artış kurak geçen iki yılın ardından sevindirici.

Geçen sezon sulama başlamadan önce yaklaşık 99 milyon metreküp su bulunurken, bu rakam ağustos ayı sonunda 78 milyon metreküpe kadar geriledi. Sulama sezonunda kullanılan su miktarı 20 milyon metreküpe ulaştı. Bu yıl son yıllardaki en büyük artışla geçen yılın nisan ayındaki rakamların 10 milyon metreküp üstüne çıkıldı. Küçük Menderes nehrinin de kaynağından itibaren coşkuyla aktığını gözlemliyoruz” dedi.

NİSAN 2014: 99 MİLYON METREKÜP; MART 2015 109 MİLYON METREKÜP

Su kaynaklarının geleceğe miras olduğunu vurgulayan Kaptan, “Sulama maliyetlerinin düşmesiyle üreticimiz üretirken kazanmaya başlayacak. Ancak bunun için kaynaklarımızı en iyi şekilde koruyup değerlendirmek durumundayız. Birlik yönetimi olarak israfa karşı mücadelemizi sürdürürken önemli uygulamaları da hayata geçiriyoruz. Bunların en başında hidrantlardaki elektronik akıllı sayaçlar geliyor. Bu sistem şu ana dek 30’a yakın hidrantta kuruluyor. Üreticilerimiz bir araya gelip bir sayaç alıp ortak kullanabiliyor.

İlginin her geçen gün artması suyumuzun kontrolü ve adaletli şekilde paylaşılması adına çok önemli. Meclisimizde aldığımız karar gereği sayaç taktıran üreticimize suyu %50 indirimli sağlıyoruz. Nisan 2016’ya kadar bölgemizde tüm hidrantlarda sayaçlı sisteme geçilerek sulama faaliyetlerinin daha etkin denetimi ve uygulaması sağlanacaktır” diye konuştu.

 

 

 

BEYDAĞ BARAJI’NDA 65 GÜNDE 30 MİLYON METREKÜP ARTIŞ