BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DR. İBRAHİM TELLİEL: “BAYRAMDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLKELERİ UNUTULMAMALIDIR”

Ramazan ayının bitişi, bayramın başlamasıyla birlikte vücut yeni bir düzene alışacak. Ancak 18 saat süren açlığın ardından bayramda aşırı tatlı tüketilmesi rahatsızlıklara yol açabilir.

Ödemiş İlçe Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Telliel, bayramda beslenme önerilerine ilişkin yaptığı açıklamada, Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler nedeniyle, kişilerin bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme isteğinden dolayı bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla karşılaşabileceğine işaret etti.

Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalar olduğunu belirtti.

Dr. İbrahim Telliel konu ile ilgili olarak şunları ifade etti: “Kalorileri yüksek gıdaları bayramda birden bire, sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızla yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutmamaları gerekmektedir. Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin grubunda bulunan besinlerden en az üç ana ve iki ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Ramazan ayının sonlanmasıyla tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmamalıdır. Öğün araları en az iki, en fazla dört beş saat olacak şekilde düzenlenmelidir. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir. Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir.”

Dr. Telliel, şeker, kalp ve hipertansiyon hastalarının daha dikkatli olmasını belirtirken şunları söyledi: “Diyabet, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidir. Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlandırılmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir. Herkese sağlıklı ve iyi bayramlar.”

Şule Bozbağ

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT