BAYINDIRDA SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM FİLM FESTİVALİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BAYINDIR İLE BİRLİKTE 20 İL VE İLÇEDE EŞ ZAMANLI OLARAK DÜZENLENEN FESTİVAL İÇİN 19 KASIM PERŞEMBE GÜNÜ KOKTEYL DÜZENLENDİ.

Türkiye’nin 20 il ve ilçesinde aynı anda düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) Bayındır’da perşembe günü düzenlenen açılış kokteyli ile başladı.

8. yılını dolduran SYFF’de yer alan ve her sene yüzlerce film arasından seçilen bütüncül bakış ve yaratıcı çözümler içeren belgeseller izleyicilere sorunun aciz bir parçası olmaktan öteye geçip çözümün bir parçası olabileceklerini hatırlatmayı amaçlıyor. 3 gün sürecek olan festivale Bayındır Yahya Kerim Onart Kültür Merkezi ev sahipliği yapıyor.

 

20 İL VE İLÇEDE, 23 SALONDA EŞ ZAMANLI

SYFF bu yıl da Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin “Siz de Yapabilirsiniz” çağrısına kulak veren yerel ekiplerle işbirliği yaparak Bayındır’ın yanı sıra 20 il ve ilçede, 23 salonda eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Festivalin gerçekleşeceği il ve ilçeler Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bayındır (İzmir), Bodrum (Muğla), Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Fethiye (Muğla), Giresun, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Trabzon ve Urla (İzmir) olarak belirlendi.

Bayındır Belediyesi Yahya Kerim Onart Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılışta ilk olarak Marmariç Permakültür Derneği’nden Oya Ayman yaptığı konuşmada, “Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü ve Bayındır Belediyesi ile birlikte, birkaç aydır sizlere iyi bir belgesel film maratonu yaşatabilmek için çalıştık ve şimdi işin en heyecanlı bölümüne geldik.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bir grup gönüllünün kurduğu Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi tarafından ilk kez altı yıl önce İstanbul’da gerçekleştirildi ve yıllar içinde Türkiye’ye yayılarak ulusal bir festival oldu.

Kolektif, festivali bu yıl, aralarında Bayındır’ın da bulunduğu 20 il ve ilçede aynı anda gerçekleştiriliyor. Bizler Marmariç Topluluğu olarak festivalin Bayındır organizasyonunu üstlenmekten büyük mutluluk duyuyoruz.

Bu noktada bize mekan desteğiyle birlikte, organizasyonda da destek veren sayın belediye başkanımız Dr. Ufuk Sesli, Nuray Sesli ve Bayındır Belediyesi’ne ve her konuda bize destek olan Belediye Basın ve Halka İlişkiler bölümünden Gürcan Ortaovalı’ya, festivalde gösterilecek üç filmin sponsoru olan, Marmariç’in kurucularından sevgili arkadaşımız Mete Hacaloğlu ve Tolina Tarım ve Hayvancılık Şirketine, açılış ve konuk ağırlama konusunda desteğini esirgemeyen Mahmut Eskiyörük ve Tire Süt Kooperatifi’ne, tanıtım ve festival materyallerinin basımında destek veren Dilek Özdemir ve Ödemiş Yerel Ajans’a, festival organizasyonunda gönüllü destek veren Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu yöneticileri, öğretim üyesi ve öğrencilerine çok teşekkürler.

 

“SYYF DEĞİŞİM İÇİN İLHAM VERİCİ”

Bugün daha yaşanabilir bir dünya için hem sosyal, hem ekonomik hem de politik anlamda ciddi bir dönüşüme ihtiyaç duyuyoruz. Ancak ihtiyaç duyduğumuz bu değişim için sadece sözler yeterli değil. Yaşanabilir bir dünya için adım atan insanların neler yaptığını görmeye, doğa dostu uygulanabilir örneklerden ilham almaya ihtiyacımız var. Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali değişim için gereken ilham verici örnekleri ayağımıza getiriyor.

Yarından itibaren 3 gün boyunca iklim değişikliğine uyumdan, sürdürülebilir tarım uygulamalarına, yeni çevrecilerin öykülerinden yerel tohumların korunmasına, su hakkından gıda güvenliğine kadar farklı içeriklerde pek çok film izleyeceğiz.  Bazı filmlerin ardından uzman konuklarımızla sohbetlerimiz olacak.

BM daimi temsilcisi yardımcısı Atila Uras, change.org´un direktörü Dr. Uygar Özesmi, Bayındır Meslek Yüksek Okulu öğretim üyesi Kemal Yılmaz, suhakkı.org´dan Akgün İlhan, deneyimli çevre gazetecisi Serkan Ocak, bisikletçi Koray Elçi ve Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün kurucularından Mustafa Bakır filmlerden sonra konuşma yapıp, bizlerle sohbet edecekler” dedi.

 

“İZMİR’İN METREKAREYE EN FAZLA ZEYTİN AĞACI DÜŞEN İLÇESİ”

Bayındır Belediye Başkanı Dr.Ufuk Sesli de “İzmir’in metrekareye en fazla zeytin ağacı düşen, en fazla orman varlığı bulunan, dünyada tarımsal ürün çeşitliliği bakımından ilk sıralarda bulunan Küçük Menderes Havzasında yer alan Bayındır’da sizleri ağırlamaktan mutluyuz.

Hepimiz insanlığın yaşamını devam ettirebilmesi, sürdürebilmesini isteriz; çocuklarımızın, gelecek nesillerin de en azından bizim kadar veya bizden daha iyi bir yaşam sürmelerini diler ve bunun için çabalarız.

Bu çalışmalarımızda karşılaşılan birçok problemin aslında basit çözümleri de var. Günümüz teknolojisi ve insanlığın binlerce yıldır edindiği bilgileri doğru olarak kullanabilirsek, daha adilane ve sürdürülebilir bir yaşam da mümkündür. Tarımsal üretimin ekonominin ana damarı olduğu Bayındır’da sürdürülebilir yaşam daha bir anlam kazanıyor. Bir şeyler yapılması gerektiğine inanan ve bu doğrultuda çaba gösteren birçok birey ve kuruluş var.  Bayındır olarak bu verimli topraklarda yaşadığımız için, Bayındır’da faaliyet gösteren Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği ve Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsüne sahip olduğumuz için şanslıyız.

Bugün burada bu etkinliğin gerçekleşmesi için organizasyonda bulunan Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’ne, Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği ve Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsüne, Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksek Okuluna ve öğrencilerine, Tolina Tarım’a, Yerel Ajans’a, Tire Süt Kooperatifi adına Mahmut Eskiyörük’e ve etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

Hafta sonu boyunca devam edecek festival Bayındır’da ilk kez düzenleniyor. 29 kısa film ve belgesel, ücretsiz gösterimlerle izleyiciyle buluşacak.

Nihat Çakıroğlu

 

BAYINDIRDA SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM FİLM FESTİVALİ