AVUKMA ÜRETEN KADINLAR KOOPERATİFİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

-Merhaba Aysun Hanım. Bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Öncelikle kooperatifteki göreviniz tam olarak nedir?

Aysun Yancarlı: Hoş geldiniz diyorum ben de. Kooperatifte idareci ortağım şu anda.

-Kuruluşunuzu özetleyebilir misiniz bize? Nasıl yola çıktınız?

Aysun Yancarlı: Biz bir hikâyeyle yola çıktık. Güler Sarıgöl var İzmir’de bir holdingde çalışıyor. O holdingin de desteğiyle “Annesinin Kızı” adlı bir kitap projesine başladılar.  Bu bir yemek kitabı. Fransa’da ödül alan bir kitap. Onu yazmaya başladığında kitap ayracı olarak Ödemiş’in efe oyaları düşünüldü ve kadınlara dağıtıldı. Kitap bitti, oyalar tamamlandı. Kitabın basımı gerçekleştikten sonra oyaları yapan kadınlar “bizi bırakmayın, biz iş istiyoruz, üretmek istiyoruz” deyince bu fikir oluşum haline geldi. Belki siz de biliyorsunuz bölgemizde ünlü “peksimet avukması” vardır. Ondan da ilham alarak “Avukma” adlı kooperatif ortaya çıktı.

 

KİTAP AYRACINDAN KOOPERATİFE

Peki, o kadınlar nasıl bir araya gelmişti efe oyalarından oluşan kitap ayracı çalışmasında?

Aysun Yancarlı: Güler Hanım’ın bir ayağı da burada. Kendisi buralı olunca çok zor olmadı. Zaten çok yapan var bu oyalardan bölgede. Cumartesi pazarında pazaryerinde bile pek çok kadına rastlarsınız hemen.

-Nasıl bir oya bu?

Aysun Yancarlı: Tığ oyası. Efe kostümlerinde sıklıkla görüyoruz hepsini.

-Üye, ortak bulmak zor olmadı yani kooperatif için?

Aysun Yancarlı: Hatta onlardan gelen taleple ortaya çıktı demek daha doğru olur. Bizim kooperatiften çok bir beklentimiz yok. Sadece kadınlar mutlu olsun, üretmek istedikleri sürece çalışmaları değer bulsun diye yola çıkıldı. Şimdi 100’e yakın üyemiz var.

-Bu üye sayısına ne kadar sürede ulaştınız?

Aysun Yancarlı: 2015 Mayıs ayında kuruldu kooperatifimiz, bir yılını doldurmak üzere. Hala üye olmak isteyen, bunun için bize çok başvuran var ama artık üye kabul edemiyoruz. Çünkü yeterli iş, üretim dağıtabileceğimiz sürece üyelerimizi arttırabiliriz.

Projenin çıkışı galiba 2012 yılı.

Aysun Yancarlı: Evet. “Annesinin Kızı” kitap projesi o yıl başladı. Ama “AVUKMA” Mayıs 2015’de kuruldu. Güler Hanım şu anda ikinci kitabını hazırlıyor. Bu kitap için Ege Bölgesi’nin tüm illerini geziyor, köylere varana kadar. Şu anda onun seyahatinde.

-Siz nasıl dahil oldunuz bu sürece?

Aysun Yancarlı: Türk Telekom’dan emekliyim ben. Sonra 9 yıl restoran işlettim. Oğlumun da ısrarıyla bırakmıştım. Bir yıllık bir dinlenme, gezme-tozmadan sonra onlar beni buldular. İşletmecilikten anlıyorsun diyerek ikna ettiler bu işe ve dahil oldum. Asıl kurucu ortakların Ödemiş dışında yaşıyor olması etkili oldu kararımda tabii. Özlem Ergun var kurucu ortağımız, bizim İstanbul ayağımız diyebilirim kendisine. Bize pazarlar buluyor, toplu siparişler almamızı sağlıyor, bağış da topluyor. İzmir’de Behire Özbaş Ayduk adlı ortağımız var. Behire de İzmir ayağında bizim için çalışıyor. Pazar ve satış noktaları buluyor ürünlerimiz için. Sürekli koordinasyon halindeyiz onlarla.

 

“KOOPERATİF KADINLARA ÇATI”

-Üye ve ortak tabirlerini kullanıyoruz anlatırken kooperatifinizi. Bize aradaki farkı açıklayabilir misiniz?

Aysun Yancarlı: Tabii. Maalesef üreten kadınlarımız ortak olmak konusunda çekingen ve geride duruyorlar. İmza ortağı olma konusunda bir korku ve kaygıları var. Ama bu kooperatifi var eden de onlar. Biz de onlar için bir çatı organ olarak çalışıyoruz ve bağımızı üyelik üzerinden sürdürüyoruz. Kooperatifimiz onların çatısı. Resmi olarak ortak sayımız 11. Ancak üye sayımız 100’e yakın. Onlarla üye olarak ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Üretime katıldıkça, gelip gittikçe, kazandıkça, bizlerle bağlarını güçlendirdikçe ortak sayımızın da artacağına inanıyorum.

-Üretimlerinizi nerede gerçekleştiriyorsunuz?

Aysun Yancarlı: Belli bir üretim yerimiz yok. Üye kadınlarımızın kendi koşullarında ürettikleri ürünleri pazarlıyoruz onlar için. Şu an bulunduğumuz yer yani Ulus Meydanındaki bu yerimiz de aynı zamanda üretim ve satış yerimiz.

-Ürün çeşitleriniz neler?

Aysun Yancarlı: El emeği ürünler. İğne ardı dediğimiz işi (bölgede hemen her kadının bildiği) çeşitli ürünlere uyguluyoruz. Ev tekstili ürünler. Önce mutfak için dekorasyon ürünlerle başladık. Masa örtüsü, kavanoz kapakları, kuru gıda keseleri, runner ve servis setleri, önlükler şeklindeydi. Şimdi banyo-hamam takımları, çantalar, seyahat ya da saklama için ayakkabı torbaları, perdeler üretiyoruz. Ayrıca kadınların evlerinde ürettikleri erişte, tarhana gibi gıda satışlarımız da var.

-Ürünlerinize nasıl ulaşabilir tüketiciler?

Aysun Yancarlı: Online satışımız var, www.avukmakoop.com.tr web sitesi üzerinden satışlarımız var. Ulus Meydanındaki bu büromuz hem satış hem de iletişim ofisimiz. Fuarlara katılıp stantlar açıyoruz. Katıldığımız her fuarda çok güzel tepkiler alıyoruz. Bunun dışında sipariş usulü de çalışıyoruz.

-Üreten kadınlar tatmin edici bir gelir elde edebiliyor mu?

Aysun Yancarlı: Tabii. Yoksa devam edemeyiz ki. İki haftada bir ödeme günlerimiz oluyor. Faturaları artık ben ödüyorum diyenler, kendi ihtiyaçlarını eşlerden bağımsız karşılayabilenler, kendilerine yeni akıllı telefonlar alanlar var. Heyecanla geliyorlar buraya ve devam ediyorlar. Ürettikleri oranda gelirleri de büyüyor ve biz de mutlu oluyoruz.

 

BAŞKAN’DAN MEKAN DESTEĞİ İSTEDİK”

Belediyeyle ilişkileriniz nasıl? Çalışmalarınızı ve sorunlarınızı biliyorlar mı?

Aysun Yancarlı: Gayet iyi. Hatta biraz evvel ilçe belediye başkanımız buradaydı. Sık sık uğruyor, bizi yalnız bırakmıyor. Fuarlar için araç sağlıyor, destekliyor. Bizim en önemli sorunumuz mekan. Buraya 850 TL kira ödüyoruz. Bunu başkanımıza da ilettik, destek istedik. O da konuyla ilgili araştırmalarını yapıyor. Umarım el birliğiyle bu sorunu aşarız.

-Büyükşehir Belediyesi ile iletişim düzeyiniz nedir?

Aysun Yancarlı: Belediyenin fuardaki kültür bölümünde çalışan Aydan Kumral var. Kadınlar konusunda çok duyarlı ve çalışkan bir kişi. Bütün fuarlarda kadın kooperatiflerine titizlikle yer veriyor. Aylık koordinasyon toplantıları yapıyoruz kadın kooperatifleri olarak, hepsine bizzat katılıyor. Bu toplantılar ilk Bornova’da başladı, sonra Balçova, Urla ve sanırım önümüzdeki ay da Menemen’de olacak. Keşke her belediyede onun gibi bir çalışan olsa.

-Öne çıkan sorunlarınız neler?

Aysun Yancarlı: Bizim giderlerimizle ilgili desteğimiz olmalı. Üretim, pazarlama ve satış konularında biz ayaklarımız üstünde durabiliriz. Kira giderimiz şu anda en önemli sorunumuz. Umarım kısa sürede bunu da aşarız.

-Peki, son olarak yeni hedefler var mı?

Aysun Yancarlı: Hedef çok tabii. El işi, el yapımı ürünleri, ürün çeşitlerini arttırarak devam etmek niyetindeyiz. El emeğinin dışına çıkmak istemiyoruz. Ham keten üstüne çalışıyoruz ve makine veya pikoyla hiç alakamız yok. İzmir Optimum’la görüşmeler yapıldı kadın emeğine yönelik ürünlere stant açmak ya da yer temini konusunda. Oradan haber bekliyoruz. O tür merkezlerde kalabalıklara ulaşmak daha mümkün olabiliyor. Yurt dışıyla bir Pazar bağımız olsun istiyoruz. Bir arkadaşımız bu konuyla ilgili olarak çalışıyor. Umarım gerçekleşir. Urla Enginar Festivaline katılacağız. Onun hazırlıkları var.

-Umarım beklentileri

AVUKMA ÜRETEN KADINLAR KOOPERATİFİ