ARMAĞANDAN TİRE YAHUDİLERİNE İKİNCİ BASKI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tireli araştırmacı yazan Munis Armağan, “Anadolu Tarihinde Tire Yahudileri” adlı kitabına duyulan ilgi ve ortaya çıkan gereksinim nedeniyle ikinci baskı yaptı.

Önceki basımı tekrar gözden geçirdiğini ve gerekli görülmeyen kimi bölümleri çıkarıp olanaklar elverdiğince hataları düzeltmeye çalıştığını ifade eden Armağan, yeni baskı ile birlikte “Önceki basımın temel yapısı korunmakla birlikte, yeni ek ve bilgilerle yayın önemli ölçüde değişmiştir.  Özellikle, kentteki köksel Yahudi aileleriyle ilgili yeni ekler yapılmıştır. Çalışma daha da beslenmiş ve ayrıca görsel malzemelerle yayın zenginleştirilmiştir” dedi.

Bizanslı tarihçi Pachymeres’in, Küçük Menderes vadisinin, “Tefekkür coğrafyası”  olduğuna ilişkin değerlendirmesinin kentin semavi dinlere niçin kucak açtığının da yanıtı olduğunu belirten Armağan, kitapla ilgili verdiği bilgilerde şunları kaydetti:

 

TİRE’DE BİRLİKTE YAŞIYORLARDI

“Rumlar, Türkler ve Yahudiler bu nedenle uzun soluklu bir yaşamın birlikteliği içinde yaşarlarken dinler arası saygıyı da öğrenmişlerdir. Birlikte yaşamın kültürel edinimleri kuşkusuz ortak kazanımlar olarak yaşamımıza girmiştir. Ancak, bu birliktelikler, 1922 ve 1948 siyasi gelişmeler sonucu bozulmuş, önce Rumlar, daha sonra Yahudiler Tire’den ayrılmak zorunda kalmışlardır. Özellikle Yahudiler, tarihe belgeler dışında tanıklar da bırakmışlardır. Bu araştırmanın sahibi de son dönem Yahudilerinin tanığıdır.

O nedenle, gerek görsel tanıklar gerek belgesel veriler Tire Yahudilerinin yaşamını daha anlaşılır bir zemine taşımıştır. Yahudilerin 1960 yılına değin Türklerle birliktelikleri araştırma ve incelemeler açısından önem taşımaktadır. Onun için, gözlem bilgileri henüz tazedir.

Bu nedenle, araştırmada yazılı kaynakların yanı sıra, tarihsel sürece tanıklık yapmış canlı kaynaklardan da gerektiğince yararlanılmıştır. Bunlar oldukça önemli ve değerli kaynaklardır.

Yahudilerin Tire yaşamı, tarihsel doku bakımından üzerinde durulması gereken özellikler taşımaktadır. Kenti terk eden son azınlıklardan olmaları nedeniyle geride önemli malzeme bırakmışlardır. Özellikle, dönem tanığı zenginliği ve birliktelik, yazım için bir şans olmuştur. Kitabın yazarı da bu son süreç tanıklarından olması nedeniyle araştırma ve değerlendirme olanağı yakalamıştır.  Birlikte yaşanılan yüzlerce yıl, her iki topluma kültürel geçişler sağlayan bir miras bırakmıştır. Kitap, Yahudi toplumunun kentteki tarihsel seyrini kuşaklara aktarmak amacı taşımaktadır”

Ödemiş Efe Ofset’te basımı yapılan kitabın önümüzdeki günlerde okuyucu ile buluşacağı belirtildi.

Gülten Kır

ARMAĞANDAN TİRE YAHUDİLERİNE İKİNCİ BASKI