-GELECEK ADINA İNCİRİ KORUMALIYIZ 

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Kerem Karamanlıoğlu – Türkiye’nin ve dünyanın en iyi kuru incirinin yetiştiği bölgelerden biri olan Birgi İrimağzı üreticisi sıkıntılı.

Havadaki dengesizlik, yağmurların farklı aylarda ve dengesiz yağması, nem oranın yükselmesi, rüzgârın farklı esmesi gibi etkenlerden dolayı incir bahçelerinde kuru incir sezonu son günlerini yaşıyor.

Birçok bahçenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı organik incir bahçesi statüsünde bulunduğu Ödemiş’in Birgi beldesi İrimağzı mevkii bu yılki doğa şartlarından nasibini aldı.

Eski dönemlerden bu yana İrimağzı’nda incir üreten, incir bahçesinde doğduğunu, incir bahçesinde 53 yaşına geldiğini belirten incir üreticisi evli ve 2 çocuk babası Hüseyin Cinbal bu yıl yemeklik incirin azaldığını ifade etti. Cinbal, bu yılın hurda incir yılı olduğunu söyledi.

İncir ağaçlarını sökmek zorunda kalmak istemediklerini belirten üretici Hüseyin Cinbal Ödemiş’te incir araştırma geliştirme enstitüsünün kurulmasını ve bu enstitünün üreticinin bilmediklerini üreticiye öğretmesini devletin bu konuda incir üreticisine desteklemesini söyledi.

“AİLE OLARAK TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ İNCİR”

Cinbal, “Aile olarak tek geçim kaynağımız incir. Bu bölgede bizim gibi sadece incir ile yaşamını sürdüren birçok aile var. Bizler: dedem, babam ve yaklaşık 100 yıldır bu bahçelerde bu işi yapıyoruz. Ben bu bahçede doğdum büyüdüm. Çocuklarım bu bahçede doğdu yaşamlarımızı incir ile sürdürmeye çalışıyoruz. Son yıllarda her geçen gün kötüye giden bir incir realitesi oluştu.”

“SULU TARIMIN OLDUĞU YERDE İNCİR OLMAZ İRİMAĞZI KORUMA ALTINA ALINMALI”

“Geçmişte bu bölge başta olmak üzere birçok bölgede incir ağaçları ve incir bahçeleri vardı. İncirin getirisi düşen başına üretici de ağaçlarını sökmek ve sulu tarıma geçmek zorunda kaldı. Sulu tarımın olduğu bölgelerde incir olmaz. Bu yüzden İrimağzı tamamen koruma altına alınmalıdır. Benim 200 ağacım var her biri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından kontrol edilmiş ve organik belgesi almıştır. Bizim incir bahçelerimiz organiktir.”

“DOĞA DENGESİZLİĞİ İNCİRDE KALİTE DÜŞÜKLÜĞÜNE YOL AÇTI”

“Son yıllarda havaların değişken olması, rüzgârın deniz esmesi, yağmurların dengesiz yağması ve nem oranın yükselmesi, üreticilerimizin bu gibi doğa olaylarına karşı önlem alamaması incir de bugün üretim ve kalite düşüklüğü getirmiştir.”

“YIL HURDA İNCİR YILI HURDANIN KG FİYATI 1 TL”

“Bugün hurda incirin kilogram fiyatı 1 TL, birinci incir 9 TL, ikinci incir 4 TL’den alıcı buluyor. Ancak geçen yıl benim bahçemde 10 ton incir hasadı yapılırken bunun 5 tonu birinci incirken bu sene 8 ton hasat yapıldı ve 5 tonu hurda incir olarak ayrıldı. Normalde Ağustos ayının yarısında başlayan ve Ekim ayı sonlarına kadar incir sezonu bu sene bugünlerde son günlerini yaşıyor.”

“DEVLETİMİZ İNCİR ÜRETİMİNİ DESTEKLESİN”

“Tarım her türlüsünde destekleme veriliyor. Devletimizin incir üretimini de destekleme sağlamasını talep ediyorum. İncir üreticisi incir ağaçlarını köklemek zorunda bırakılmasın. Dünyanın en iyi incirini bu bölge yetiştiriyor.”

“ENSTİTÜ İSTİYORUZ”

“Ödemiş’te ya da Birgi’de bir incir araştırma geliştirme enstitüsü kurulsun. Bu enstitü bu bölgenin sorunlarını ele alsın üreticiyi yaşanan sorunlara karşı nasıl hareket etmesi gerektiğini öğretsin. Bizde enstitümüz var diyerek enstitü ile birlikte adım atalım çalışalım. Bu enstitü olursa bu bölgede incir adına büyük adım atılmış olur. Aydın Erbeğli’de dediğimiz tarz bir enstitü var. Ödemiş’te neden olmasın. Tüm yetkililerden bu incire sahip çıkmasını istiyorum.”

“İNCİR ÜRETİMİ AİLE ZİRAATI”

Kadın üretici Hatice Yaklaş da üretimde çekilen sıkıntılarla ilgili oyarak şunları söyledi: “Bu bölgedeki kuru incir üretimi dünyanın en iyi inciri olarak biliniyor. Buradaki bu incir üretimi aile ziraatı olmuş durumda. Birçok aile çocukları ile sezon geldiğinde bu bahçelerde emek sarf ediyor. Birçok ailenin de sadece geçim kaynağı bu incir bahçeleri. İncirin para etmemesi yâda incirde kalite ve tonaj düşüklüğü demek bu ailelerin geçinememesi ve gelecekte bu işi yapmaması demektir.”

“DEVLET TEŞVİK PROGRAMI YAPMALI”

“İrimağzı’nın yok olmaması için incirde kaliteyi arttırıcı politika izlenmelidir. Devlet bu konuda incir üreticisine destek vermeli teşvik etmelidir. Hiçbir incir üreticisi incir ağacını kesmek köklemek istemez. Birçok üreticimizde bu işi dedesi zamanından bu yana yapmakta. İncirin gelecek yıllarda bilinmesi tüketilmesi için şimdiden önlemler alınmasın istiyoruz.”

“Ödemiş’te incir araştırma enstitüsü olsa bu enstitünün biz üreticilere gelecek adına çok fayda sağlayacağını düşünüyorum. Bu bölgeye bir enstitü kurulmasını talep ediyorum” dedi.

Bir dönem incircilik yaptığını söyleyen eski Birgi Belediye Başkanı CHP Ödemiş Belediye Meclis Üyesi Cumhur Şener ise incir ağaçlarının tescillenmesi gerektiğinin altını çizdi.

İrimağzı bölgesinin sorunlarını da çok iyi bildiğini belirten eski başkan Cumhur Şener İrimağzı’na başkanlığı döneminde Birgi Belediyesi olarak önem verdiklerini elektrik ve su götürdüklerini kaydetti.

İncir üretimi konusunda bilgiler veren Şener şunları söyledi: “İrimağzı’ndaki toprak yapısı, coğrafi konumu, iklimi incir için ideal bir bölge. Aroma ve kalite bakımından en kaliteli incirin yetiştiği bir bölge dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği bir yerdeyiz.”

“İNCİR ÜRETİMİ SADECE BU BÖLGEYE SIKIŞTI”

“Ama maalesef incir üretiminin sadece bu bölgeye sıkıştırıldığı bir dönemdeyiz. Bu yüzden de İrimağzı bölgesi de tehdit altında kalmakta. Sulu tarım artan başına incir üretimi kayboluyor. İrimağzı bölgesini de sulu tarım yaklaştığı sürece İrimağzı bölgesi de gün geçtikçe problemin büyüdüğü bir hal alıyor. Bunun yanında hergün değişen iklimden etkilenen incirde kalite düşüklüğü de görülüyor. Son zamanlarda incirde her yıl yeni bir yıl oldu.”

“İNCİR’DE BU YIL PAZARTESİ SALI’YI TUTMADI”

“Özellikle bu sene incirde Pazartesi günü Salı gününe tutmadı. Bu sezonun ilk günlerinde iyi bir rekolte ve kalite beklentisi vardı. İncir poyraz rüzgârı sever deniz eserse çatlak ve yanma olur. Bu sene sürekli deniz esmesi de incirde olağanüstü kaliteyi düşürdü. Rüzgârın deniz esmesi nem oranın yükselmesi incirdeki şeker oranın yüksek olmasından dolayı incir hurdaya dönüştü. Böylelikle ekonomik değerini yitirdi.”

“İNCİR İHRACAT ÜRÜNÜ DÖVİZ GETİREN ÜRÜN”

“Aynı zamanda ihracat ürünü olması ve döviz getiren bir ürün olduğu içinde ülke gelirinde de sıkıntı yaşanacağını görebiliriz. Geçmişte Ağustos ayında başlayan ve Ekim sonuna kadar devam eden incir sezonu bu sene başlamadan bitti son günlerini yaşıyor.”

“BUGÜN KİMSE İNCİR AĞACI YETİŞTİRMİYOR”

“Bugün kimse incir bahçesi kurmuyor bir tane incir ağacı dikmiyor. Bu yüzden var olan incir bahçelerinin korunması için bir düzenleme yapılmalıdır. Aynı zamanda incir bahçelerinde ki tüm incir ağaçları tek tek tescillenmelidir. Üreticimizin mağdur olmaması ve teşvik edilmesi içinde her tarım ürününde olduğu gibi incirde de ağaç başına bakanlık tarafından destekleme sağlanmalıdır. Burada zaten bakanlık görevlileri organik tarım adına çalışmalar yapıyor. bu bölgede tarımsal ilaç kullanılmamakta tüm ağaçlar organik bahçeler organik tarım. Başta İrimağzı olmak üzere bölgedeki ağaçların gelecek adına incir adına korunması gerekiyor” 

-GELECEK ADINA İNCİRİ KORUMALIYIZ 