ADD VE EĞİTİM SEN’DEN 17 NİSAN AÇIKLAMASI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 “KÖY ENSTİTÜLERİ’NİN KAPANMASI ÜLKEMİZİN BAĞIMSIZLIK POLİTİKASININ KIRILMA NOKTASIDIR”

 Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Ödemiş Şubesi, Köy Enstitüleri’nin 74. kuruluş yıldönümüyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Köy Enstitüleri’nin sadece köylerin kalkınmasını değil, köy insanının bilinçlendirmeyi, onun hiçbir kuvvetin istismar edemeyeceği modern bir kırsal yaşam biçimine kavuşturmayı amaçladığının hatırlatıldığı açıklamada, “Köy Enstitüleri’nin kapanması ülkemizin bağımsızlık politikasının kırılma noktası ve miladı olarak görülebilir” denildi.

ADD Ödemiş Şube Başkanı Selami Sönmez tarafından yapılan açıklamada, “Cumhuriyet’i kuran çağdaş, aydın kadrolar eğitimin öncelikle köylerden başlaması gerektiğini belirleyerek, eğitimi köylere indirgemeyi benimsemişlerdir. En büyük eserleri ise Köy Enstitülerinin kuruluşu idi. Köy Enstitüleri’nde yaşam  ‘birliktelik, katılım yetki ve sorumluluk’ eksenlerine oturtulmuştu. Enstitülerde kararlar yönetici-öğretici-öğrenci üçlüsünün katkı ve onayıyla alınırdı.

Cumhuriyet’in kurulduğu yıllarda Ülkemizde okuryazar oranı neredeyse yok denecek kadar düşüktü. Özellikle kadınlarda ve köylerde durum daha da kötü idi. Bu tablo karşısında Büyük Önder Atatürk ve arkadaşları yeni rejimin ruhunu ve düşüncesini köye ulaştıracak bir eğitsel devrim hareketini başlattılar. Gerçek anlamda devrimci bir hareket olan Köy Enstitüleri hareketi, yalnızca köylerin maddi kalkınmasını değil, aynı zamanda ve daha önemli olarak köy insanının bilinçlendirmeyi, onun hiçbir kuvvetin istismar edemeyeceği modern bir kırsal yaşam biçimine kavuşturmayı amaçlar.

Köy Enstitüleri’nin kapanması Ülkemizin bağımsızlık politikasının kırılma noktası ve miladı olarak görülebilir. Bu tarihten sonra eğitimin dokusu ve felsefesi değişmiş, köylere kültürel ağırlıklı eğitim, yerini ezberci eğitime bırakmıştır. Cumhuriyet’in temel hedefi olan “köylüyü aydın durumuna getirmek” yerine sahipsiz, kendi sorunlarını Devlete iletemeyecek kadar yalnız ve aciz bırakılmış, çaresiz durumda görmek hepimizi rahatsız etmektedir.

Bizler atalarımızın zor koşullar altında kurdukları Köy Enstitüleri okullarına sahip çıkamadık. Okullardan mezun olan her konuda bilgi beceri sahibi eğitimci insanların yetişmesine engel olundu. Eğitim sistemimizin yazboz tahtasına döndüğü, her gelen iktidar ve bakanların kendi ideolojilerini dikte ettirmeye çalıştığı bir dönemden geçmekteyiz. Sağlıklı nesillerin yetişmesi ancak ve ancak her konuda kendini yetiştirmiş bilgi, beceri sahibi, öğrencisine örnek olabilecek eğitimcilerin yetiştirilmesi ile mümkündür” ifadelerine yer verildi.

EĞİTİM SEN: FELSEFESİ HALA GEÇERLİ

Öte yandan Eğitim Sen Ödemiş temsilcisi Selim Şahan da gün doayısıyla yaptığı açıklamada “Köy Enstitüleri’nin yerinde bugün yeller esse de enstitülerin ülkemize kattığı değer bugün hala yaşamaya ve tartışılmaya devam etmektedir. Köy Enstitüleri, bu kısa ömrü içinde cehalet içinde kıvranan Anadolu’ya çok sayıda aydın öğretmen yetiştirmiş, buradan yetişen çok sayıda eğitimci, yazar ve bilim insanı Türkiye’deki toplumsal hayatının güzelleşmesine ve vatandaşların özgür bireyler olarak yetişmesine önemli katkılarda bulunmuştur” dedi.

20 Nisan Pazar günden itibaren sendika bürolarının Saraçoğlu Caddesi 20 numaralı binada hizmet vermeye başlayacaklarını belirten Şahan “Sendikamızın yeni bürosunu açtıktan sonra Garaj üstündeki Nikah Salonu’nda konuyla ilgili bir söyleşi düzenledik.

Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Yrd. Doç. Oktay Gökdemir ile Dr. Mithat Vural’ın konuşmacı olarak katılacağı söyleşimize tüm dostlarımız davetlidir” dedi.

ADD VE EĞİTİM SEN’DEN 17 NİSAN AÇIKLAMASI